Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Ενταση στο Αγιον Ορος για το κονάκι της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές

Ενταση επικρατεί στο Αγιον Ορος μετά την εντολή εκκένωσης του αντιπροσωπείου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές που επιδόθηκε από δικαστικό επιμελητή στους εκπροσώπους του μοναστηριού, με το αιτιολογικό ότι πρέπει να γίνουν έργα τα οποία εντάσσονται στο ΕΣΠΑ.

Εντονη ήταν η αντίδραση των μοναχών της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου. Στη δημοσιότητα δόθηκε ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της μονής και ανακοίνωση- έκκληση για βοήθεια που απευθύνεται στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, στους αρμόδιους υπουργούς, σε βουλευτές, στις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκης, καθώς και στις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές της περιοχής.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «δεν θα φύγουμε από το κονάκι μας επειδή η νέα αδελφότητα θέλει με εργασίες να δικαιολογήσει Ευρωπαϊκά κονδύλια.
Είναι ο τόπος μετανοίας μας και εγκαταβιούμε σε αυτό σαν αδελφότητα αιώνες, πολλοί μοναχοί μας πρωτοπήγαν νέοι στο κονάκι πριν πενήντα χρόνια και τώρα πρέπει να φύγουν. Δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί ακόμα και αν είναι το τελευταίο που θα κάνουμε» και ότι «παρακαλέσαμε ατυχώς για σύνεση και ηρεμία εντός Αγίου Όρους. Κάποιοι θεωρούν τις ζωές μας παράπλευρες απώλειες, έτσι λοιπόν εμείς οι 108 μοναχοί της Ιστορικής Ιεράς Μονής Εσφιγμένου ζωντανοί δεν θα παραδώσουμε ποτέ το κονάκι μας. Οι αποφάσεις δικές σας…»

Στην ανακοίνωση- έκκληση για βοήθεια που εκδόθηκε αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι, «μετά λύπης μας ενημερωθήκαμε ότι η Νέα Αδελφότητα Ι .Μ. Εσφιγμένου ξεκινάει έργα στο κονάκι (αντιπροσωπείο –κτήριο Β) μας στις Καρυές. Έχουμε επανειλημμένως ενημερώσει όλες τις Αρχές και γραπτώς και προφορικά ότι αυτά τα έργα είναι προσχηματικά για να διωχθούν οι μοναχοί μας που εντός εγκαταβιούν. Θα θυμάστε παλιότερες προβοκάτσιες των εν λόγο μοναχών με λοστούς και βαριές. Είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα έργα θα είναι αφορμή για να δημιουργήσουν νέα επεισόδια εντός Αγίου Όρους. Επιπλέον η στατικότητα του κτηρίου δεν επιτρέπει βαρύ εξοπλισμό (γερανούς και σκαλωσιές) ο όποιος λάθος χειρισμός θα οδηγήσει στην κατάρρευση του κτηρίου στα κεφάλια των μοναχών μας. Σας παρακαλούμε για την διατήρηση της ηρεμίας εντός Αγίου Όρους την παύση των εργασιών αυτών».   

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: