Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αρχαιολογικά ευρήματα στον κόλπο Αλυκανά


Οι επιστημονικές παρατηρήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μεγάλο δημόσιο κτίριο της αρχαιότητας πιθανόν σχετιζόμενο με τον λιμένα της αρχαίας πόλης

Αναζήτηση στοιχείων για τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίσθηκαν στη Ζάκυνθο

 Σε νέα φάση μπαίνει από το φθινόπωρο η αναζήτηση περισσοτέρων στοιχείων για τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίσθηκαν προσφάτως στον κόλπο Αλυκανά, στη Ζάκυνθο.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος, Άκης Λαδικός, που παρακολουθεί το θέμα, κλιμάκιο από αρχαιολόγους, οι οποίοι είναι ειδικευμένοι στις υποβρύχιες έρευνες, θα εγκατασταθεί στο νησί τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να ασχοληθεί επισταμένως με τα ευρήματα στον υποθαλάσσιο χώρο του κόλπου Αλυκανά.

Το ενδιαφέρον για τα ευρήματα, σημειώνει ο κ. Λαδικός, είναι τεράστιο, δεδομένης της απουσίας αρχαιολογικών ευρημάτων για πολλές και σημαντικές περιόδους της ιστορίας των νησιών στο Ιόνιο, ιδιαίτερα μάλιστα εκείνων που σχετίζονται με την ομηρική και την μετά ομηρική εποχή.


Υπενθυμίζεται ότι στον βυθό της θάλασσας, στην περιοχή Αλυκανά Ζακύνθου, εντοπίστηκε νέα αρχαιολογική θέση με εκτεταμένα βυθισμένα κατάλοιπα, που εκτείνονται σε βάθος από 2 έως 6 μέτρα.

Πρόκειται για μεγάλη έκταση περίπου 30 στρεμμάτων, όπου είναι ορατό πλακόστρωτο, βάσεις κιονοστοιχιών και διάσπαρτο αρχαίο δομικό υλικό και καταμετρήθηκαν τουλάχιστον 20 βάσεις κιόνων διάσπαρτες στον χώρο με μεγάλη οπή στο κέντρο, κυκλικής διατομής περίπου 34 εκ., πιθανόν υποδοχή ξύλινων κιόνων.

Οι προκαταρκτικές επιστημονικές παρατηρήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μεγάλο δημόσιο κτήριο της αρχαιότητας πιθανόν σχετιζόμενο με τον λιμένα της αρχαίας πόλης, η χρονολόγηση του οποίου δεν είναι ακόμη δυνατή λόγω της απουσίας επιφανειακής κεραμικής στο χώρο. Το μέγεθος του κτηρίου υποδηλώνει την ύπαρξη σημαντικού αρχαίου οικισμού στην περιοχή του Αλυκανά.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: