Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Τελευταία ελπίδα για την τρικομματική η απόφαση του ΣτΕ

ΑΔΙΕΞΟΔΟ! ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους για το προσωρινό κλείσιμο της ΕΡΤ και την επαναλειτουργία της με νέα μορφή.

Οι κ.κ πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, παρ’ ότι είχαν ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό για τις προθέσεις του, αν και διατύπωσαν τις αντιρρήσεις τους , δεν έθεσαν θέμα εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση.

Η έντονη αντίδραση τους ήρθε στη συνέχεια και αφού μετρήθηκε το κλίμα και οι πιέσεις που ασκήθηκαν στο εσωτερικό των κομμάτων τους, βέβαια αυτή η τακτική τους, προβληματίζει και δημιουργεί ερωτηματικά για το αν η ΕΡΤ ήταν το πρόσχημα ενεργοποίησης άλλων σεναρίων.

Οι εξελίξεις με αφορμή τη δημόσια τηλεόραση , εάν τελικώς οδηγηθούμε σε εκλογές, θα είναι δυσανάλογες δημιουργώντας κλίμα πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Η χώρα θα εισέλθει σε περίοδο αβεβαιότητας, ενώ θα υπάρξουν τεράστιοι κίνδυνοι για την οικονομική της πορεία.

Οι ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τη χώρα, ενώ η πορεία υλοποίησης του μνημονίου φτάνει προς το τέλος, υπάρχει ο κίνδυνος να τιναχθούν όλα στον αέρα και όλες οι θυσίες του Ελληνικού λαού να πάνε στα σκουπίδια.

Πολλά ακούγονται και περισσότερα γράφονται για την κρίσιμη συνάντηση των αρχηγών αύριο το απόγευμα, ή θα υπάρξει μια έντιμη υπέρβαση ή χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές εν μέσω διχαστικού και πολωτικού κλίματος. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η χώρα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην ακυβερνησία και το χάος.

Στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις και ξορκίζουν τις κάλπες, πιθανή πολιτική αποσταθεροποίηση θα δημιουργήσει εμπλοκές και πιθανότατα αλλαγή στάσης προς τη χώρα μας.

Το ήρεμο κλίμα που έχει επικρατήσει τους τελευταίους μήνες θα αλλάξει και θα επανέλθουμε στους εκβιασμούς και τις απειλές με απροσδιόριστες επιπτώσεις για το μέλλον της χώρας.

Η κα Μέρκελ που ετοιμάζεται για την εκλογική της μάχη, αν οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι αρνητικές, δεν θα διστάσει να δείξει το σκληρό της πρόσωπο και να απομονώσει την Ελλάδα όπως έκανε και με την Κύπρο.

Θα ενεργοποιηθούν τα σενάρια διακοπής της χρηματοδότησης αλλά και αυτά περί εξόδου της  χώρα από την Ευρωζώνη. Ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι πιθανή προσφυγή στις κάλπες θα επανέφερε την αβεβαιότητα και θα φόβιζε τις αγορές.

Δεν είναι λίγοι, οι κερδοσκόποι, που ψάχνουν αφορμή να επαναφέρουν το πρόβλημα Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της πολιτικής και οικονομικής ατζέντας.

Kαμμία χαραμάδα διεξόδου από το αδιέξοδο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα για τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στην αντίστροφη μέτρηση για την αυριανή, ιστορική, ως φαίνεται, συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων, η οποία, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, θα σηματοδοτήσει το τέλος της πολιτικής σταθερότητας που μέχρι πρόσφατα είχε διασφαλίσει η τρικομματική κυβέρνηση. Τα μηνύματα είναι εξαιρετικά δυσοίωνα για το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί σε μία στενωπό, από την οποία μπορεί να βγει είτε σοβαρά τραυματισμένος – μέσω μιας οδυνηρής υπαναχώρησης στο θέμα της ΕΡΤ -  είτε απευθυνόμενος στον λαό για νέα εντολή εμπιστοσύνης.

Οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, συνεπικουρούμενοι από το γενικότερο κλίμα το οποίο διαμόρφωσαν σε μόλις μία εβδομάδα η παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας, οι σοβαρές αντιδράσεις κορυφαίων Ευρωπαίων παραγόντων και διεθνών ΜΜΕ, και η κινητικότητα που προκαλεί στην κοινωνία το λουκέτο στην ΕΡΤ, φέρονται αποφασισμένοι να τραβήξουν το σκοινί στα άκρα. Ιδιαίτερα ο κ. Ευαγγ. Βενιζέλος, ο οποίος δέχεται ισχυρές πιέσεις και από το παπανδρεϊκό μπλοκ των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τον όρο που έχει θέσει για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ ως προϋπόθεση για όποια περαιτέρω πρωτοβουλία, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο κ. Κουβέλης. Είναι ενδεικτικό ότι απέρριψαν, με πρωτόγνωρη αμεσότητα, τη συμβιβαστική λύση που πρότεινε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός για μεταβατική επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.

Μπροστά στη δραματική τροπή που πήρε η υπόθεση τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η οποία γίνεται ακόμη πιο οδυνηρή, μετά την αναστολή καταβολής της επόμενης δόσης λόγω «τεχνικών ζητημάτων»,  το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε χθες μία επικοινωνιακή αντεπίθεση, με αλλεπάλληλες δηλώσεις στήριξης εκ μέρους υπουργών και υφυπουργών – την αρχή έκανε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημ. Αβραμόπουλος- αλλά και μετωπική σύγκρουση με τα συντεχνιακά, συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων. Κοινή συνισταμένη στις δηλώσεων των κυβερνητικών στελεχών ήταν ότι η απόφαση της κυβέρνησης για την ΕΡΤ ευθυγραμμίζεται με το αίτημα για μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και τον στόχο για μια νέα δημόσια τηλεόραση, απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος Τίποτα από τα παραπάνω, ωστόσο, δεν δείχνουν ικανά να μεταβάλλουν το κλίμα. Αντιθέτως, πολλοί εκλαμβάνουν τις τελευταίες κινήσεις ως δείγμα πανικού του Μεγάρου Μαξίμου μπροστά στην προοπτική ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και πολιτικής απομόνωσης του κ. Σαμαρά.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, πολλοί ποντάρουν στην απόφαση που θα λάβει αύριο – πριν από τη σύσκεψη, το Συμβούλιο της Επικρατείας για την ΕΡΤ, θεωρώντας ότι μία πιθανή προσωρινή εντολή για αναστολή του λουκέτου θα μπορούσε να εξασφαλίσει κάποιο πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση. Αλλοι, ωστόσο, θεωρούν δύσκολο να δεχθούν οι δικαστές να πάρουν την καυτή πατάτα από τους πολιτικούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ώρες, κάποια κυβερνητικά στελέχη καλλιεργούν κλίμα υπαναχώρησης εκ μέρους του κ. Σαμαρά για λόγους εθνικής ευθύνης. Και αυτό, ωστόσο, είναι μία κίνηση υψηλού ρίσκου εκ μέρους του πρωθυπουργού, που γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν ότι μετά από μία τέτοια τροπή, το προσωπικό πολιτικό του κύρος θα έχει δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα που καθιστά αμφίβολη την αποτελεσματική άσκηση της εξουσίας εφεξής….

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» λένε κυβερνητικοί βουλευτές που δυσκολεύονται να κατανοήσουν πως αναποδογύρισε το κλίμα σε μία μόλις εβδομάδα.
Πηγή: NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: