Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Τρομοκράτες έπνιξαν την Βοστώνη στο αίμα (Video)

Δύο βόμβες εξερράγησαν στη Βοστόνη των ΗΠΑ κοντά στη γραμμή του τερματισμού του ετήσιου μαραθωνίου της πόλης, που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Υπάρχουν επισήμως δύο νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες.

Μία τρίτη έκρηξη πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη JFK της Βοστώνης ενώ δύο ακόμη βόμβες απενεργοποιήθηκαν. Βίντεο και φωτογραφίες απεικονίζουν σκηνές σύγχυσης, ματωμένους θεατές να μεταφέρονται σε υπαίθρια ιατρεία.

Την ώρα που τα σενάρια γύρω από τις εκρήξεις είναι πολλά τα διεθνή μέσα τολμούν να δώσουν τον πρώτο αριθμό νεκρών.

Σύμφωνα με το ABC οι νεκροί είναι τρεις, ενώ όπως αναφέρει η New York Post ο αριθμός των θυμάτων φτάνει τους δώδεκα. Παράλληλα, οι τραυματίες υπολογίζονται γύρω στους εκατό, αν και αναμένεται ο αριθμός να αυξηθεί.

Η ειρωνεία είναι ότι ο ιστορικός μαραθώνιος ξεκίνησε έπειτα από λίγα λεπτά σιγής για τα θύματα του σχολείου του Κονέκτικατ, όπου ο Ανταμ Λάντζα εισέβαλε πριν λίγους μήνες σκορπώντας τον θάνατο σε μικρούς μαθητές και καθηγητές, ενώ ήδη στις ΗΠΑ συζητείται το θέμα της οπλοκατοχής.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγο πριν τις 3 το απόγευμα της Δευτέρας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η έκρηξη ήταν τρομακτική ενώ υπάρχουν πολλοί τραυματίες ανάμεσά τους πολλά παιδιά, αθλητές και θεατές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι 15 λεπτά πριν την έκρηξη ενημερώθηκε η υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και προσπάθησε να εκκενώσει το χώρο αλλά οι αρχές δεν τα κατάφεραν.



Αμέσως ενημερώθηκε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος έδωσε εντολή να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια στον τόπο της τραγωδίας. Όπως αναφέρει στο Boston Globe, ένας αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος εργαζόταν εθελοντικά στον μαραθώνιο και βρισκόταν λίγα μέτρα από την γραμμή τερματισμού «αρχικά ακούσαμε την έκρηξη, μετά είδαμε τον καπνό και την φωτιά. Ήταν σαν να ξαναζούσαμε την 11η Σεπτεμβρίου».

Οι νικητές είχαν ήδη περάσει τη γραμμή του τερματισμού όταν σημειώθηκαν οι εκρήξεις, ενώ χιλιάδες άλλοι δρομείς εξακολουθούσαν ακόμη να τρέχουν στην διαδρομή του Μαραθωνίου «Σημειώθηκε έκρηξη, η αστυνομία, η πυροσβεστική βρίσκονται επί τόπου. Δεν έχουμε ακόμη ένδειξη για τον αριθμό των τραυματιών» δήλωσε εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος της Βοστώνης.

Το Associated Press μετέδωσε πως η πρώτη ισχυρή έκρηξη στη βόρεια πλευρά του δρόμου Boylston, λίγο πριν τη γέφυρα που σηματοδοτεί τη γραμμή τερματισμού. Ακολούθησε δεύτερη έκρηξη δευτερόλεπτα αργότερα.

Πυκνός καπνός υψώθηκε στην περιοχή, δρομείς και εθελοντές έτρεχαν να διαφύγουν από το χάος, ενώ ματωμένοι θεατές μεταφέρονταν για την παροχή πρώτων βοηθειών στα υπαίθρια ιατρεία που είχαν στηθεί για τους συμμετέχοντες στον μαραθώνιος. Η περιοχή έκλεισε στην κυκλοφορία. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης προχωρά στην αύξηση των μέτρων ασφαλείας.

«Μείνετε εντός» καλεί τους πολίτες η αστυνομία, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι έχουν τοποθετηθεί και άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί στην πόλη. Η λειτουργία του δικτύου κινητής τηλεφωνίας διεκόπη προκειμένου να μην καταστεί εφικτή ενδεχόμενη πυροδότηση νέου εκρηκτικού μηχανισμού.

Όπως αναφέρει το δίκτυο Fox News συμμετέχοντες αλλά και οι θεατές ξέσπασαν σε κλάματα μόλις αντίκρισαν το χάος, ενώ αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για τραυματίες που είχαν ακρωτηριαστεί. «Το πόδι κάποιου εκτοξεύθηκε μπροστά μου», δήλωσε στην Boston Herald άνδρας που βρέθηκε στο σημείο την στιγμή της έκρηξης.

Ο Κρις Κάσιντι, ρεπόρτερ της εφημερίδας, ο οποίος έτρεχε στον μαραθώνιο είπε πως άκουσε δύο εκρήξεις, η πρώτη από το σημείο τερματισμού, και αμέσως μετά είδε καπνό να καλύπτει την περιοχή. «Συνέχισα να τρέχω και άκουσα πίσω μου ένα δυνατό θόρυβο. Ήταν σαν να προερχόταν από κάδο απορριμμάτων. Είδα ανθρώπους να είναι χτυπημένοι από συντρίμμια και άλλους με αιματοβαμμένα πρόσωπα», είπε ο Κάσιντι.

Στον δικτυακό τόπο του Μαραθωνίου της Βοστώνης αναγράφονται τα ονόματα 18 ατόμων από την Ελλάδα και ενός ατόμου από την Κύπρο, που δήλωσαν συμμετοχή στον αγώνα. Η εμφάνιση των ονομάτων τους στη λίστα συμμετεχόντων δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι τελικά πήραν μέρος στον μαραθώνιο ή βρίσκονταν στο σημείο των εκρήξεων.

Πηγή: TheInsider

Δεν υπάρχουν σχόλια: