Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

1η Θέση για το Γυμνάσιο Πολυγύρου στο Διεθνή Διαγωνισμό "Γαλλοφωνία 2013"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ομάδα Γαλλοφωνίας του Γυμνασίου Πολυγύρου, που αποτελείται από μαθητές της Α’ Τάξης, πήρε μέρος στο διεθνή διαγωνισμό «Γαλλοφωνία 2013» και κατέκτησε την 1η Πανελλήνια θέση στην κατηγορία «Τραγούδι».

Πρόκειται για ένα διεθνή διαγωνισμό, που διοργανώνεται κάθε χρόνο και στις 53 χώρες, που είναι μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας και συμμετέχουν σχολεία από όλη τη χώρα, δημόσια, ιδιωτικά και γαλλόφωνα.

Η επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούμενη από σημαντικές προσωπικότητες του γαλλόφωνου κόσμου, προτείνει ένα θέμα και επιλέγει δέκα γαλλικές λέξεις.
Οι λέξεις αυτές γίνονται φορείς φαντασίας και αποτελούν αφορμή για διάφορες δημιουργίες: ποιήματα, τραγούδια, διηγήματα, κόμικς κ.α.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «Οι μύθοι». Οι μαθητές, βασιζόμενοι στην ανάγνωση ιστοριών και μύθων από Ανατολή και Δύση, κλήθηκαν να δημιουργήσουν και να αφηγηθούν μια δική τους ιστορία, χρησιμοποιώντας τουλάχιστον τρείς από τις δέκα προτεινόμενες λέξεις.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Πολυγύρου αναδείχτηκαν από τους καλύτερους αφηγητές. Εργάστηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και δημιούργησαν τη δική τους ιστορία. Ένα τραγούδι για το σεβασμό στη διαφορετικότητα, για την αποδοχή του διαφορετικού.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία βρήκαν τρόπο να εκφραστούν οι μαθητές, να αναδειχτούν οι ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητές τους: αφηγηματικές, μουσικές, καλλιτεχνικές. «Η συλλογική αυτή προσπάθεια ανταμείφθηκε με ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα σχόλια της επιτροπής.

Τον ίδιο ενθουσιασμό και πνεύμα συνεργασίας επέδειξαν και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου. Η καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας, που ανέλαβε και την οργάνωση της συμμετοχής, είχε αγαστή συνεργασία με την καθηγήτρια της μουσικής και των καλλιτεχνικών που είχαν τη μουσική και καλλιτεχνική επιμέλεια αντίστοιχα της συμμετοχής.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Πολυγύρου που βοήθησε στην ηχογράφηση και συνέβαλε στην αρτιότερη παρουσίαση της εργασίας, καθώς επίσης και του Συλλόγου Γονέων αλλά και συγκεκριμένων μελών.

Ο Διευθυντής
Πασπαλάς Σταμάτης
Φυσικής Αγωγής

Δεν υπάρχουν σχόλια: