Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Επιμελητήριο Χαλκιδικής: Newsletter no10

Newsletter
Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΕΦΘΗΚΕ Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα με θέμα «Επιχειρηματικότητα – Προκλήσεις του σήμερα και του αύριο για την Ανάπτυξη της Χαλκιδικής» που συνδιοργάνωσε το Επιμελητήριο της Χαλκιδικής με την Αναπτυξιακή Εταιρία Χαλκιδικής (ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ.) και το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), το Σάββατο 2 Μαρτίου 2013 και ώρα 17.30 στο συνεδριακό κέντρου του Επιμελητηρίου στον Πολύγυρο.

Ομιλητές στην ημερίδα, εκτός από τους καταξιωμένους επιχειρηματίες της Χαλκιδικής κο Πόρτολο Δημήτριο (ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ) και κο Τσάνταλη Ευάγγελο, ήταν η ευρωβουλευτής κα Κράτσα Ρόδη, ο κος Κορκίδης Βασίλειος (Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ), ενώ το κύριο βάρος της παρουσίασης και ανάλυσης της επιχειρηματικότητας, τις προοπτικές του σήμερα και του αύριο για την ανάπτυξη της Χαλκιδικής, ανέλαβαν και τεκμηρίωσαν  με την εισήγησή τους οι εκπρόσωποι της ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ., κος Συργινίδης Θεόδωρος και Λειβαδιώτης Αναστάσιος.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας κατατέθηκαν και καταγράφηκαν αξιόλογες προτάσεις για την ανάπτυξη της Χαλκιδικής, που σίγουρα χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και οι οποίες βέβαια θα επεξεργασθούν και θα αξιοποιηθούν. Πριν από την έναρξη της ημερίδας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των προεδρείων των εμπορικών συλλόγων και σωματείων της Χαλκιδικής με τον κο Κορκίδη, όπου αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση, αλλά και τις δράσεις της ΕΣΕΕ για την ανάκαμψη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης. 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 2ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Το Επιμελητήριο της Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, διοργάνωσαν την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 11.30 στο συνεδριακό κέντρο του Επιελητηρίου στον Πολύγυρο,  γιορταστική εκδήλωση όπου βραβεύτηκαν οι μαθητές των λυκείων του νομού που αρίστευσαν στον διαγωνισμό έκθεσης, με θέμα «Ο εθελοντισμός ως βασικός άξονας κοινωνικής δράσης».

Συνολικά συμμετείχαν στο διαγωνισμό τετρακόσιοι δέκα μαθητές από δέκα λύκεια του νομού Χαλκιδικής. Από αυτούς διακρίθηκαν είκοσι εννέα εκθέσεις μαθητών. Οι μαθητές που βραβεύτηκαν είναι (α) ο Σαμάρας Γεώργιος, από το Γενικό Λύκειο Αρναίας μαθητής Α΄ Λυκείου, (β) η Καμπλιέ Κοραλία από το Αριστοτέλειο Γενικό Λύκειο Ιερισσού μαθήτρια Β΄ Λυκείου,  (γ) ο Τσιαράπας Αθανάσιος από το Γενικό Λύκειο Πολυγύρου μαθητής Γ΄ Λυκείου.

Σε όλους τους μαθητές των Λυκείων της Χαλκιδικής, που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις (πάπυρος), ενώ επιπλέον στους είκοσι εννέα μαθητές που η έκθεσή τους ήταν πολύ καλή τους απονεμήθηκε και ένα stick (usb) για αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στους τρεις μαθητές που πρώτευσαν, τους απονεμήθηκε από ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ένα stick (usb) ενώ οι εκθέσεις τους θα θα δημοσιευτούν στο έντυπο περιοδικό του επιμελητηρίου . Η επιβράβευση των μαθητών, αποτελεί την έμπρακτη αναγνώριση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής προς τις προσπάθειες των παιδιών που διαγωνίστηκαν και που έχουν ως κυριότερο εφόδιο τη θέληση για πρόοδο και για γνώση.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ 22Η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΠΟΤΩΝ, ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ & ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ (DETROP 2013)
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής συμμετέχει και φέτος στην 22η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων Ποτών Μηχανημάτων και Εξοπλισμού DETROP 2013, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 07 μέχρι 10 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη. Στο Εκθεσιακό Κέντρο της ΗELEXPO, περίπτερο δεκατρία (13) και στα stand 7 έως 17, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε ένα χώρο 200 τ.μ., θα συμμετέχει με 9 επιχειρήσεις του Νομού, οι οποίες θα εκθέτουν τα προϊόντα τους καθ΄ όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Το Σάββατο 09 Μαρτίου και ώρα 17:00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στο stand 7, του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, συνέντευξη τύπου και εκδήλωση για τη βράβευση των επιχειρήσεων οι οποίες θα συμμετέχουν μαζί με το Επιμελητήριο στην DETROP 2013. Στη φετινή DETROP συμμετέχουν δέκα (10) επιχειρήσεις από την Χαλκιδική.

ΕΝΑΡΞΗ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΜΕ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΕΜΠΟΡΙΟΥ –ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ & ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου, υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013». Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής προσανατολίζεται στη διοργάνωση άλλων τριών (3) ενημερωτικών ημερίδων για την παρουσίαση του προγράμματος.

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου στην Ιερισσό στο Αριστοτέλειο Γενικό Λύκειο και ώρα 18.30, τη Δευτέρα 11 Μαρτίου στα Νέα Μουδανιά στην αίθουσα του Πολιτιστικού Οργανισμού και ώρα 18.30, και την Τετάρτη 13 Μαρτίου στη Σιθωνία (Ακτή Ελιάς) στο ξενοδοχείο Athena Pallas Village και ώρα 18.30.  Ενημερωτικά για το πρόγραμμα θα πρέπει να τονίσουμε ότι εκδόθηκε στις 04/03/2013 και νέος τροποιημένος οδηγός, η πρόσκληση και τα σχετικά παραρτήματα για το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων στους Τομείς Μεταποίησης-Τουρισμού-Εμπορίου-Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 456 εκατ.ευρώ.

Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 40% έως 60% επί του ύψους των επενδυτικών σχεδίων, ανάλογα με την περιφέρεια. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις από όλες τις περιφέρειες της χώρας. Στην Κεντρική Μακεδονία το ποσό που αναλογεί ανέρχεται στα 90 εκατ. Ευρώ από το οποίο ποσοστό 70% αναλογεί στις υφιστάμενες επιχειρήσεις (63 εκ ευρώ) και το υπόλοιπο 30% στις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις (27 εκ.ευρώ).  Το εύρος των επενδυτικών σχεδίων ανά κλάδο κυμαίνεται για τη μεταποίηση από 30.000 έως 300.000 ευρώ, για τον τουρισμό από 20.000 έως 300.000 ευρώ και για το εμπόριο- υπηρεσίες από 20.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν θα δημιουργήσουν 4.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι προθεσμίες υποβολής προτάσεων, σύμφωνα με τον νέο οδηγό προγράμματος της 4ης Μαρτίου 2013 είναι από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 10 Μαΐου 2013, αντί της 25ης Απριλίου του 2013 που ήταν η καταλυτική ημερομηνία και ίσχυε μέχρι πρότινος.

Τα επενδυτικά σχέδια θα υποβάλλονται  μόνο ηλεκτρονικά, μέσα από την ιστοσελίδα www.ependyseis.gr. Η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδύσεων είναι 15 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης για τους κλάδους μεταποίησης και τουρισμού και 12 μήνες για το εμπόριο -υπηρεσίες.

Οι δαπάνες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν είναι ο εξοπλισμός, οι κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός για την προστασία του περιβάλλοντος και οι άυλες δαπάνες, ενώ για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις προβλέπεται δυνατότητα χρηματοδότησης και των λειτουργικών δαπανών (π.χ. ενοίκια, μισθοδοσία κ.λπ.) σε ποσοστό 25%, οι οποίες πάντως δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 40% του προϋπολογισμού του επιχειρηματικού σχεδίου. Οι ενδιαφερόμενοι για το υπόλοιπο ποσοστό συμμετοχής μπορούν να ζητήσουν κάλυψη είτε με δάνειο από τράπεζες είτε με εγγυήσεις από προγράμματα του ΕΤΕΑΝ. Χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι η επιδότηση αγοράς καινούργιου επαγγελματικού αυτοκινήτου.

Από το πρόγραμμα εξαιρούνται οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου, για τον οποίο ετοιμάζεται ειδικό πρόγραμμα, η πρώτη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων και η εστίαση, η οποία θα συμπεριληφθεί στο ειδικό πρόγραμμα του λιανικού εμπορίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τον οδηγό του προγράμματος στις ιστοσελίδες www.espa.gr, www.antagonistikotita.gr, www.efepae.gr. Για περισσότερες πληροφορίες και στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου 23710 24200, 24 300 (εσωτ. 6) στο σύμβουλο του επιχειρηματία.

ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ & ΕΕ : ΧΑΟΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ Δ.Ο.Υ.
Αυτονομία των φορολογικών Αρχών, αντικατάσταση του παρωχημένου και γερασμένου προσωπικού με στελέχη της αγοράς, επίπεδα αμοιβών ανταγωνιστικά του ιδιωτικού τομέα, άσκηση ποινικών διώξεων ακόμη κι εάν ο φορολογούμενος καταβάλλει τελικά τον φόρο για το εισόδημα που απέκρυψε αλλά και ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου για τον περιορισμό του φαινομένου της διαφθοράς στον φορολογικό μηχανισμό, προτείνει η έκθεση της τρόικας για τη φορολογική διοίκηση στην Ελλάδα και την αποτελεσματικότερη είσπραξη των δημόσιων εσόδων. Η έκθεση είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για την οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο φοροελεγκτικός και εισπρακτικός μηχανισμός.

ΤτΕ: ΟΡΙΑΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
Οριακή μείωση εμφάνισαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες, έπειτα από τέσσερις μήνες συνεχούς αυξητικής πορείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Τα στοιχεία έδειξαν μείωση των καταθέσεων κατά 0,3% στα 160,97 δισ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου, από 161,45 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου.

ΥΠ.ΟΙΚ. : ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στην online διασύνδεση όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με τις τράπεζες προχωρά εντός του έτους το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να «μπλοκάρονται» και να ανοίγονται άμεσα οι λογαριασμοί μεγαλοοειλετών και φοροφυγάδων, αλλά και να παρακολουθούνται ύποπτες κινήσεις κεφαλαίων.

ΥΠ.ΟΙΚ.: ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΠΑ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τις μεγάλες επιχειρήσεις που κάνουν εισαγωγές στην Ελλάδα, ο κύριος όγκος των οποίων, όμως, προωθείται σε άλλες χώρες – μέλη της Ε.Ε. ή σε τρίτες χώρες, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή. Βάσει της τροπολογίας, οι επιχειρήσεις αυτές, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δε θα πληρώνουν ΦΠΑ για τα προϊόντα κατά την εισαγωγή τους. Ο φόρος θα βεβαιώνεται και θα «παρακολουθείται» έως τον τελικό προορισμό των συγκεκριμένων προϊόντων σε άλλες χώρες της Ε.Ε. ή σε τρίτες χώρες.

ΕΛ. ΣΤΑΤ.: ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΛΙΑΝΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΟ 2012
Σημαντικές απώλειες από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις για το σύνολο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), με τον κύκλο εργασιών να σημειώνει μείωση 11% και τον όγκο πωλήσεων 12,2%, έναντι μειώσεων 7,2% και 10,2% αντιστοίχως που σημειώθηκαν το 2011 προς το 2010.

ΣΤΑ 8,075 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΝΗΛΘΑΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Στα 8,075 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Ιανουάριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου οι οφειλές του Δημοσίου ήταν 8,045 δισ. ευρώ, ενώ το Δεκέμβριο του 2011 ήταν 7,227 δισ. ευρώ. «Πρωταθλητές» στις ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι τα ασφαλιστικά ταμεία με 4,46 δισ. ευρώ και ακολουθούν τα νοσοκομεία (1,886 δις), η Τοπική Αυτοδιοίκηση (1,001 δις) και τα υπουργεία με 493 εκατ. ευρώ.Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν σε 643 από 723 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012.

ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΠΑ ΜΕ 10 ΕΥΡΩ
Τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες να υποβάλλουν χρεωστική περιοδική δήλωση ΦΠΑ, πληρώνοντας μόνο 10 ευρώ, προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Οι φορολογούμενοι θα έχουν το δικαίωμα να πληρώσουν ταυτόχρονα με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ στις 20 κάθε μήνα ή τρίτου μήνα, ολόκληρη την οφειλή, ή όποιο ποσό μπορούν από τη συνολική τους οφειλή, φθάνει αυτό να είναι τουλάχιστον 10 ευρώ. Εν συνεχεία θα έχουν περιθώριο 10 ημερών να αποδώσουν το σύνολο του ΦΠΑ που οφείλουν χωρίς δόσεις (μέχρι τέλος του μήνα). Όσοι δεν εξοφλήσουν το φόρο εμπρόθεσμα η δήλωση θα θεωρείται εκπρόθεσμη και η οφειλή αυτομάτως θα καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Τότε θα επιστρατεύονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που προβλέπουν κατασχέσεις καταθέσεων και απαιτήσεων στα χέρια τρίτων. Με τη νέα ρύθμιση,  σχεδιάζεται ουσιαστικά κατάργηση των τριών δόσεων για την εξόφληση του ΦΠΑ (40% με την υποβολή και 30% ανά μήνα) και ορίζεται εφάπαξ εξόφληση. Παράλληλα, καταργείται η δυνατότητα διακανονισμού της οφειλής σε έξι δόσεις μετά από έλεγχο και ορίζεται ότι όσοι δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα ή δεν πληρώνουν το φόρο θα έρχονται απευθείας αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

ΝΕΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 10 ΔΩΜΑΤΙΩΝ
Δρομολογήθηκε λύση από τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση για ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που απασχολεί τα ξενοδοχειακά καταλύματα κάτω των 10 δωματίων που αφορά την υποχρεωτική ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ. Ο Υπουργός, κατανοώντας την κρίσιμη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι οικογένειες 20 χιλιάδων μικροϊδιοκτητών καταλυμάτων που βρέθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη να πρέπει να αντιμετωπίσουν το υψηλό οικονομικό βάρος των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ, θεώρησε δίκαιο να προκρίνει ειδική νομοθετική ρύθμιση για αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων. Το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, που θα συζητηθεί στη Βουλή εντός των προσεχών ημερών, απαλλάσσει τους μικρούς επιχειρηματίες κάτω των 10 δωματίων από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα υπαγωγής στον ΟΓΑ ή παραμονής στον ασφαλιστικό φορέα που είναι ήδη εντεταγμένοι.

Σχέδιο νόμου
«Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας»

Άρθρο 58
Ασφάλιση ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων
Η παράγραφος 5 του άρθρου 9 του ν. 3050/2002 ( Α’ 214), όπως έχει αντικατασταθεί με το άρθρο 25 του ν. 3846/2010 (Α 66) και περαιτέρω με το άρθρο 32 του ν. 4075/2012 (Α 89), αντικαθίσταται ως εξής: (1). Ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 2 του ν. 2160/1993 (Α’ 118) και του π.δ. 33/1979 (Α’ 10), όπως ισχύουν, και γενικά όλων των κυρίων και μη κυρίων καταλυμάτων με το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ δυναμικότητας έως και πέντε (5) δωματίων, σε ολόκληρη την επικράτεια, ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Εφόσον τα πρόσωπα αυτά ασφαλίζονται από άλλη εργασία ή απασχόληση σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο ή λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο παραμένουν στην ασφάλιση του ασφαλιστικού τους φορέα και δεν υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ.
(2). Ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 2 του ν.2160/1993 (Α’ 118) και του π.δ. 33/1979 (Α’ 10), όπως ισχύουν, και γενικά όλων των κυρίων και μη κυρίων καταλυμάτων με το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ δυναμικότητας από έξι (6) μέχρι και δέκα (10) δωματίων, σε όλη την επικράτεια, που είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΓΑ. Εάν τα πρόσωπα αυτά δεν είναι παράλληλα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ στην 1η ασφαλιστική κατηγορία αυτού, με την υποχρέωση της ανά τριετία μετάβασης σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του π.δ. 258/2005 (Α, 316). Εφόσον τα πρόσωπα αυτά ασφαλίζονται από άλλη εργασία ή απασχόληση σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο ή λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο παραμένουν στην ασφάλιση του ασφαλιστικού τους φορέα και δεν υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ. (3). Σε περίπτωση ιδιοκτησίας ή εκμετάλλευσης των κατά τις παρ. 1 και 2 τουριστικών καταλυμάτων από εταιρία οποιασδήποτε νομικής μορφής πλην ΕΠΕ και ΑΕ, υπάγεται κατά περίπτωση στην ασφάλιση του ΟΓΑ ή ΟΑΕΕ ένας εκ των εταίρων και προαιρετικά οι λοιποί. (4). Ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων με οποιαδήποτε νομική μορφή των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 2 του ν. 2160/1993 (Α’ 118) και του π.δ. 33/1979 (Α’ 10), όπως ισχύουν, και γενικά όλων των κυρίων και μη κυρίων καταλυμάτων με το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ, δυναμικότητας έντεκα (11) δωματίων και άνω, σε όλη την επικράτεια, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ, στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, με την υποχρέωση της ανά τριετία μετάβασης σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του π.δ. 258/2005 (Α, 316). (5). Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή ή την συνέχιση του ασφαλιστικού καθεστώτος που προβλέπεται στον παρόντα νόμο είναι η κατοχή ειδικού σήματος λειτουργίας, με όλα τα δικαιολογητικά του σε ισχύ. (6). Για όσους, έως την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ, η ασφάλιση που έχει χωρίσει παραμένει ισχυρή και δεν αναζητούνται εισφορές από τον ΟΑΕΕ. Αντίστοιχα, η ασφάλιση που έχει χωρίσει στον ΟΑΕΕ παραμένει ισχυρή και δεν αναζητούνται εισφορές από τον ΟΓΑ. (7). Με τις ως άνω διατάξεις κρίνονται οι ήδη ασφαλισμένοι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων στον ΟΓΑ ή ΟΑΕΕ από τη δημοσίευση του νόμου αυτού.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΩΣ 20% ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Σε οριζόντια μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών για το 2013. Μετά το Πάσχα, αλλάζει άρδην το σύστημα καθορισμού των τιμών της εφορίας που αποτελούν βάση για τον υπολογισμό των φόρων στα ακίνητα. Μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην Τρόικα νέο νόμο για αυτοματοποιημένο τρόπο υπολογισμού των αντικειμενικών τιμών και ο οποίος θα καταργεί τις Επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών που τις καθόριζαν έως τώρα, προκειμένου να τον φέρει για ψήφιση στη Βουλή. Ειδικά φέτος όμως, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να μειώσει με συνοπτικές διαδικασίες «δια νόμου» και χωρίς κάποια ιδιαίτερη αξιολόγηση τις αντικειμενικές τιμές σε όλη τη χώρα, έως και 20% κατά μέσο όρο, λόγω της κρίσης στην κτηματαγορά και επειδή οι τιμές δεν έχουν αλλάξει από το 2007. Σίγουρη θεωρείται μια μεγάλη μείωση αντικειμενικών ειδικά στα ακίνητα των επιχειρήσεων και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ, ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τους Ασφαλιστικούς Συμβούλους, Ασφαλιστικούς Πράκτορες και Συντονιστές Ασφαλιστικών Συμβούλων  των οποίων η άδεια τους έληγε 31/12/2012 ότι θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να προβούμε στην ανανέωση της  έως 31/03/2013. Επισημαίνουμε ότι όσοι Ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές  δεν προβούν εμπρόθεσμα στην ανανέωση της άδειας τους μέχρι 31/03/2013 διαγράφονται από τα Ειδικά Μητρώα Ασφαλιστικών Συμβούλων, Συντονιστών  ή  Πρακτόρων. Επίσης το Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο Αστικής Ευθύνης ανανεώνεται  κάθε χρόνο και προσκομίζεται έγκαιρα στην υπηρεσία του Επιμελητηρίου, σε διαφορετική περίπτωση σας παραπέμπουμε στις κυρώσεις του Π.Δ./τος 190/2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια: