Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στη Γη εδώ και χιλιάδες χρόνια


Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Όρεγκον (επιθεωρήσεις «Science», «Nature», «New Scientist») κατέγραψαν τη θερμοκρασιακή ιστορία του πλανήτη μας, μελετώντας στοιχεία από 73 περιοχές του πλανήτη και καταλήγοντας σε εντυπωσιακές όσο και δραματικές διαπιστώσεις.

Η παγκόσμια θερμοκρασία βρίσκεται σήμερα κοντά στο υψηλότερο σημείο που έχει φθάσει ποτέ από τη στιγμή που έλιωσαν οι τελευταίοι παγετώνες, ενώ είναι σίγουρα η υψηλότερη εδώ και τουλάχιστον 4.000 χρόνια. Βασικό τους συμπέρασμα είναι ότι σήμερα ο πλανήτης μας είναι θερμότερος από ό,τι είχε υπάρξει κατά το 75% των τελευταίων 11.300 ετών.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η θερμοκρασία της Γης αυξάνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη περίοδο μετά την τελευταία εποχή των πάγων. Έως το έτος 2100 η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει θερμοκρασίες που δεν έχουν εμφανιστεί ξανά στη Γη από την αυγή του πολιτισμού, εφόσον δεν τεθεί υπό έλεγχο η κλιματική αλλαγή.

«Κατευθυνόμαστε προς κάπου, που απέχει πολύ από οτιδήποτε έχουμε δει κατά τα τελευταία 10.000 χρόνια. Κατά τη γνώμη μου, προς έναν διαφορετικό πλανήτη από αυτόν που έχουμε συνηθίσει ώς τώρα», δήλωσε ο ερευνητής Τζέρεμι Σάκουν του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ενώ ένας άλλος, ο Μάρκοτ, είπε ότι: «Τώρα πια ξέρουμε ότι είναι θερμότερη σε σχέση με τα περισσότερα από τα τελευταία 11.300 χρόνια, δηλαδή όσο υπάρχει ανθρώπινος πολιτισμός».

Η νέα μελέτη καταρρίπτει τα επιχειρήματα των σκεπτικιστών του κλίματος, που υποστηρίζουν ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες σήμερα δεν είναι υψηλότερες από εκείνες του παρελθόντος. Οι ερευνητές έκαναν χρήση πολλών στοιχείων, που έμμεσα αποκαλύπτουν τις θερμοκρασίες του παρελθόντος (τα θερμόμετρα εμφανίστηκαν τον 19ο αιώνα), όπως πυρήνες πάγων σε Ανταρκτική και Γροιλανδία, απολιθώματα σε ιζήματα ωκεανών και στεριάς, δακτυλίους δέντρων, δείγματα γύρης κ.ά.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: