Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Κ. Αρβανιτόπουλος: Το σχέδιο «Αθηνά» θα προχωρήσει

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, καταστρέφουν οικονομικά χιλιάδες οικογένειες φοιτητών.
Δεν έχουν καταλάβει ακόμα σε τι κοινωνική κρίση οδηγεί αυτή η απόφαση και τι επιπτώσεις θα έχει στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης.


Αποφασισμένος να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδιου «Αθηνά» και τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει, εμφανίζεται ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. «Δεν πρέπει να καταφεύγουμε σε λογικές του παρελθόντος» είπε στο «Βήμα 99,5», τονίζοντας ότι το προηγούμενο μοντέλο «εξυπηρετούσε διάφορες σκοπιμότητες».

Οι εξελίξεις στο θέμα της εφαρμογής του σχεδίου είναι ραγδαίες αφού εντός της ημέρας συνεδριάζουν οι πρυτάνεις για να τοποθετηθούν πάνω στο σχέδιο «Αθηνά» ενώ από το πρωί το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στη Σίνδο τελεί υπό κατάληψη.

Οι αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας προήλθαν από ενδελεχή μελέτη και διάλογο με τους φορείς, είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η συζήτηση θα πρέπει να γίνει με αναπτυξιακά κριτήρια και όχι με λογικές του παρελθόντος. «Το προηγούμενο μοντέλο χρεοκόπησε. Ενισχύουμε τα ιδρύματα, τα κάνουμε πιο ανταγωνιστικά και άρτια» είπε ο κ.Αρβανιτόπουλος.

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες συγχωνεύσεις ιδρυμάτων στο μέλλον. «Τώρα θέτουμε τις βάσεις για έναν πιο ορθολογικό ακαδημαϊκό χάρτη. Το μοντέλο αυτό πρέπει να αλλάξει σταδιακά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα των αιώνιων φοιτητών ο κ.Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν δύο επιπλέον εξεταστικές (Φεβρουάριο και Ιούνιο) «για να καθαρίσουν τα μητρώα των ιδρυμάτων», όπως τόνισε. Επίσης, είπε ότι γίνονται προσπάθειες για να εξορθολογιστεί και ο τομέας των συγγραμμάτων.

Βάση του «10»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της βάσης του «10» άφησε ο υπουργός. Ο κ.Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι με τις συγχωνεύσεις που θα γίνουν υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των φοιτητών που εισάγονται στα ιδρύματα με πολύ χαμηλή βαθμολογία. «Εάν αυτό δεν επιτευχθεί θα επαναφέρουμε τη βάση του 10» ειπε.

Συνυπηρέτηση καθηγητών

Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι από την επόμενη χρονιά θα ισχύσει ρύθμιση για τη συνυπηρέτηση συζύγων εκπαιδευτικών. «Δεν θα υπάρξουν μετακινήσεις εκτός περιφέρειας» είπε ο κ.Αρβανιτόπουλος.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: