Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Ευρωπαϊκή καταδίκη για τη λίμνη Κορώνεια

Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και 30 χρόνια

'Ολγα Γκάλη

Την ευρωπαϊκή καταδίκη επισύρει για ακόμη μια φορά η χώρα μας λόγω της αδιαφορίας στην περιβαλλοντική προστασία της λίμνης Κορώνειας. Συγκεκριμένα το ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για την υποβάθμιση και ρύπανση της λίμνης.

Το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Κορώνειας έχει αναδειχτεί εδώ και περίπου 30 χρόνια ωστόσο καμία λύση δεν προκρίθηκε για την επίλυση του παρά το ότι υπήρξαν πολλές ευκαιρίες ευρωπαϊκής χρηματοδότησης η οποία όμως είτε κατέληξε αλλού είτε απλώς δε χρησιμοποιήθηκε.

Σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι Θεσσαλονίκης, αναφέρουν ότι «πρόκειται για ένα διαχρονικό έγκλημα, με μεγάλες κυβερνητικές και τοπικές ευθύνες τα τελευταία 30 χρόνια, με το κερασάκι να το έχει βάλει προσωπικά ο πάλαι ποτέ «Περιφερειάρχης της καρδιάς μας».
Η περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, αλλά και γενικότερα οι ελληνικές αρχές, κατέβαλαν μια ύστατη προσπάθεια να αποσείσουν τις ευθύνες τους και να αποφύγουν την καταδίκη, αλλά τελικώς αυτό αποδείχθηκε μάταιο, καθώς όπως είχαμε σημειώσει επανειλημμένα, οι ευθύνες ήταν σαφέστατες.

Έτσι, χθες είχαμε την αναμενόμενη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, κατά την οποία: «Η Ελληνική Δημοκρατία, μη λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή της υποβαθμίσεως των φυσικών οικοτόπων και των οικοτόπων ειδών για τα οποία έχει οριστεί η ζώνη ειδικής προστασίας GR 1220009 και μη έχοντας εξασφαλίσει την ύπαρξη δικτύου αποχετεύσεως και επεξεργασίας αστικών λυμάτων για τον οικισμό του Λαγκαδά, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει».

Μάλιστα, οι Οικολόγοι Πράσινοι Θεσσαλονίκης, επισημαίνουν ότι ενώ δεν υλοποιήθηκαν τα έργα για την προστασία της λίμνης και η χώρα μας καταδικάστηκε, στην περιοχή κατασκευάζονται μεγάλα τεχνικά έργα όπως η «Ενωτική Τάφρος», και το έργο των «Βαθέων Ενδυαιτημάτων», το οποίο συνεχίζεται πλέον στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και κατά πάσα πιθανότητα όταν ολοκληρωθεί θα παραμείνει εντελώς ασύνδετο από τα υπόλοιπα ανεκτέλεστα συνοδευτικά έργα, για τα οποία δεχτήκαμε και την καταδίκη. Έργα όπως η κατασκευή συλλογικών αρδευτικών δικτύων, ο τερματισμός της λειτουργίας των παράνομων γεωτρήσεων, μέτρα εξοικονόμησης αρδευτικού νερού, αντιμετώπιση της ρύπανσης από αλατούχα απόβλητα, επανεξέταση των περιβαλλοντικών όρων των ρυπογόνων βιομηχανιών.

Όπως αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι Θεσσαλονίκης, «χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανευθυνότητας των αρμόδιων αρχών και υπηρεσιών είναι το αμφιλεγόμενο έργο της Ενωτικής Τάφρου, που ουσιαστικά είναι ως «μη γενόμενο», λόγω της ανεπαρκούς συντήρησης και διαχείρισής του από την περιφέρεια ελλείψει χρημάτων». Και καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους:

«Η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σφραγίζει την άθλια διαχείριση μιας ολόκληρης περιοχής και των κατοίκων της επί χρόνια, η οποία μάλιστα συνεχίζεται, καθώς και η σημερινή διοίκηση της περιφέρειας, με τη συνδρομή του ΥΠΕΚΑ, επιμένει να μεταφέρει κομμάτια του αμαρτωλού σχεδίου ώστε να πληρωθούν με πόρους από το ΕΣΠΑ. Το έγκλημα συνεπώς είναι κατ΄ επανάληψη και κάποιοι θέλουν να περάσουν το λογαριασμό στον ελληνικό λαό, εν μέσω κρίσης! Η υπόθεση ‘Κορώνεια’ αντιπροσωπεύει ό,τι μας οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα: τη διαπλοκή, την ασυδοσία, την αδιαφορία για τις επόμενες γενιές και την αντιμετώπιση των προστατευόμενων περιοχών ως λαφύρων μιας ‘ανάπτυξης’ χωρίς στόχους. Δυστυχώς, όπως σε κάθε άλλο σκάνδαλο που ‘αποκαλύπτεται’ αμετάκλητα, η καταδίκη των ενόχων δεν θα φέρει πίσω όσα χάσαμε, γιατί τους ψηφίζαμε και τους ανεχόμασταν τόσα χρόνια. Άλλος ένας ‘λογαριασμός’ με το παρελθόν που πρέπει να κλείσουμε, αν θέλουμε να σώσουμε όποιο μέλλον μας έχει απομείνει».

Αρνείται τις ευθύνες ο δήμος Λαγκαδά
Τις ενοχές του για την όποια ευθύνη φέρει αρνείται ο δήμος Λαγκαδά. Ο δήμαρχος Ιωάννης Αναστασιάδης σε γραπτή δήλωσή του, ισχυρίζεται πως: «Ο δήμος Λαγκαδά έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του απέναντι σε ένα τέτοιο μείζονος σημασίας περιβαλλοντικό πρόβλημα, γιατί η λίμνη Κορώνεια είναι η ιστορία του τόπου μας και το μέλλον της νεότερης γενιάς των συνδημοτών μας».

Παρουσιάζει μάλιστα και μια σειρά από δράσεις οι οποίες προβλέπονταν στο master plan για τη διάσωση της λίμνης τις οποίες και έφερε σε πέρας. Πιο συγκεκριμένα, προχώρησε στην άμεση διακοπή της λειτουργίας των ρυπογόνων βιοτεχνιών και βιομηχανιών οι οποίες ευθύνονται για την απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων ανεξέλεγκτα στη λίμνη και έκλεισαν όλες. Έγινε έλεγχος των αρδευτικών γεωτρήσεων και διακοπή λειτουργίας των παράνομων.

Από το Δήμο Λαγκαδά ιδρύθηκε γραφείο υδροοικονομίας στελεχωμένο από ειδικούς επιστήμονες. Τέθηκε σε λειτουργία ο βιολογικός σταθμός επεξεργασίας λυμάτων της πόλης του Λαγκαδά.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

1 σχόλιο:

Crisis and Critique είπε...

Αποχαιρετισμός στη λίμνη
http://aftercrisisblog.blogspot.com/2014/01/blog-post.html