Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΤΕΙ Θεσσαλονίκης: Επόμενος «σταθμός» των κινητοποιήσεων τα διόδια των Μαλγάρων


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ

Με τρεις δράσεις κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους για το σχέδιο «Αθηνά» οι σπουδαστές του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ύστερα από σχετικές αποφάσεις των σημερινών τους συνελεύσεων. Αύριο θα συγκεντρωθούν, στις 10.30 π.μ., στην είσοδο του ιδρύματος, στη Σίνδο, και με ΙΧ ή πούλμαν θα κατευθυνθούν προς τα διόδια των Μαλγάρων με σκοπό να σηκώσουν τις μπάρες για δύο ώρες και να διανείμουν έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Η ενημερωτική εκστρατεία θα συνεχιστεί και την Παρασκευή, καθώς έχουν δώσει ραντεβού στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Αριστοτέλους, για να μοιράσουν φυλλάδια και να μιλήσουν στους διερχόμενους για τις μεγάλες ανατροπές που φέρνει το σχέδιο «Αθηνά» στο ίδρυμα αλλά και στις ζωές χιλιάδων παιδιών.

Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας προβλέπουν τη μεταφορά οκτώ Τμημάτων του Α-ΤΕΙΘ στις Σέρρες και δύο στη Φλώρινα, γεγονός που επηρεάζει περισσότερους από 12.000 σπουδαστές και 170 εκπαιδευτικούς και διοικητικούς.

Ανοίγουν οι γραμματείες την Παρασκευή

«Πράσινο φως» για τη συνέχιση της κατάληψης του ΑΤΕΙΘ άναψαν σήμερα οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος, οι οποίοι θα συμμετάσχουν και στην κινητοποίηση της Πέμπτης στα διόδια των Μαλγάρων. Σήμερα και τη Δευτέρα οι διοικητικοί προγραμματίζουν συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στην είσοδο του ΤΕΙ, στη Σίνδο, ενώ την Παρασκευή θα ανοίξουν οι γραμματείες, από τις 12 μ. έως τις 2 μ.μ., για την εξυπηρέτηση των σπουδαστών και την έκδοση πιστοποιητικών.

Σε συντονισμό με τους υπόλοιπους συλλόγους βρίσκεται και ο Ενιαίος Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΑΤΕΙΘ, ο οποίος συγκαλεί σήμερα γενική συνέλευση για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του. «Πρέπει να αποσυρθεί άμεσα το σχέδιο "Αθηνά' και να επιτρέψουν στην εκπαιδευτική κοινότητα να συμβάλλει στο "νοικοκύρεμα"», τόνισε ο γραμματέας του ΕΣΕΠ-ΤΕΙ, Γιώργος Παλάτος.

Να σημειωθεί πως σε υπόμνημά της προς τους αρμόδιους φορείς η διοίκηση του ΑΤΕΙΘ έχει επισημάνει ως μόνη εφικτή λύση την ομοσπονδοποίηση των τριών ιδρυμάτων (ΤΕΙ Σερρών, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και Αλεξάνδρειο ΤΕΙΘ) με αυτοτέλεια του κάθε ιδρύματος και εσωτερική αναδιάρθρωση. Το ΑΤΕΙΘ παραμένει κλειστό από την περασμένη Δευτέρα, καθώς η διοίκηση έχει λάβει απόφαση για αναστολή λειτουργίας επ΄ αόριστον.

Δέσμευση του υπουργού Παιδείας για παραμονή τριών Τμημάτων στη Θεσσαλονίκη

Για τη μη μεταφορά, σε άλλες πόλεις, των Τμημάτων Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής και Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε με βουλευτές του νομού Θεσσαλονίκης, παρουσία του υφυπουργού Παιδείας και βουλευτή Θεσσαλονίκης, Γιάννη Ιωαννίδη. Ωστόσο, υπό συζήτηση παραμένει ακόμη το θέμα της μεταφοράς του Τμήματος Λογιστικής στην πόλη των Σερρών.

Τα παραπάνω ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής μιλώντας στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης. Όπως τόνισε ο ίδιος, η Περιφέρεια εξακολουθεί να υποστηρίζει το αίτημα του ΤΕΙ να παραμείνει στην πόλη και το Τμήμα Λογιστικής.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαμασλή σε σύσκεψη προ ημερών στην Περιφέρεια για το σχέδιο «Αθηνά» με τη συμμετοχή της διοίκησης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, βουλευτών και εκπροσώπων φορέων, κωδικοποιήθηκαν τα προς προώθηση στο υπουργείο αιτήματα με κεντρικό επιχείρημα ότι εφόσον οι σχολές της Θεσσαλονίκης πληρούν τα κριτήρια του

υπουργείου για τις συγχωνεύσεις δεν θα πρέπει να μεταφερθούν πάνω από 10.000 φοιτητές σε άλλες πόλεις. Υπέρ της θέσης αυτής συνηγορούν, άλλωστε, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, και οι διαφορετικές προϋποθέσεις για την εισαγωγή σπουδαστών στις σχολές αυτές.

Τήρηση θεσμικών διαδικασιών ζητά το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Οποιαδήποτε διαβούλευση με το υπουργείο Παιδείας θα διεξαχθεί μόνο με τήρηση θεσμικών διαδικασιών, όπως τονίζει η διοίκηση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, η οποία έχει διατυπώσει ρητά την πρότασή της για αυτοτέλεια του ιδρύματος με εσωτερική αναδιάρθρωση. «Κατά συνέπεια οι διαρροές πολιτικών κύκλων περί προσθαφαιρέσεων στο σχέδιο "Αθηνά" απηχούν αποκλειστικά απόψεις των ιδίων», σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση.

Μιλώντας στο «agelioforos.gr» ο αντιπρόεδρος του ΑΤΕΙΘ, Κωνσταντίνος Βαρσαμίδης επισήμανε ότι η αναστολή λειτουργίας συνεχίζεται, καθώς δεν υπήρξε τροποποίηση στο σχέδιο του υπουργείου ή γενικότερη εξέλιξη που να δικαιολογεί την αλλαγή στάσης.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: