Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Με τους ανθρώπους ήθελε να ξεχειμωνιάσει η αρκούδα Ιρμα

Η Ομάδα της Καλλιστώς τοποθετεί ραδιοκολλάρο στην Ιρμα

Αντί να πέσει σε χειμέριο ύπνο κατέβηκε στην ευρύτερη περιοχή της Κρεπενής

Τράτσα Μάχη

Η Ιρμα, μια από τις αρκούδες που παρακολουθείται από τους επιστήμονες της οργάνωσης «Καλλιστώ», φαίνεται ότι σκόπευε να περάσει τον χειμώνα πολύ κοντά στους ανθρώπους.

Η εξάχρονη αρκούδα απασχολεί την τοπική κοινωνία της Καστοριάς από τις αρχές του καλοκαιριού 2012 όταν είχε εμφανιστεί, προς έκπληξη όλων, στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, όπου είχε φτάσει κολυμπώντας. Τότε είχε ραδιοσημανθεί από την Ομάδα Αμεσης Επέμβασης της Καλλιστώς παράλληλα με την ειδική επιχείρηση απομάκρυνσής της από την περιοχή και επανένταξής της στον ορεινό όγκου Βιτσίου.


Πριν από λίγες ημέρες όμως, επέστρεψε στην ευρύτερη περιοχή της Κρεπενής. Οι κινήσεις της τις τελευταίες ημέρες οδήγησαν τους επιστήμονες της Καλλιστώς στο συμπέρασμα ότι η αρκούδα σκόπευε να ξεχειμωνιάσει δίπλα στους ανθρώπους.

Γι΄ αυτό, από την προηγούμενη εβδομάδα, η Ομάδα Αμεσης Επέμβασης προσπαθεί να αποτρέψει ενδεχόμενη φωλεοποίηση και εγκατάσταση της αρκούδας κοντά σε κατοικημένη περιοχή την περίοδο που κανονικά θα έπρεπε να πέσει σε χειμέριο ύπνο.

Σύμφωνα με τα μέλη της Ομάδας «ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι επιθυμητό διότι η αρκούδα θα εξοικειωθεί περαιτέρω με την ανθρώπινη παρουσία όπως και τα μικρά της -στην περίπτωση που γεννήσει φέτος τον χειμώνα».

Η Ομάδα επιχείρησε τρεις φορές να απομακρύνει την αρκούδα από την περιοχή με τη χρήση αποτρεπτικών μέσων (λαστιχένιες σφαίρες). Λόγω της δυσκολίας προσέγγισης στο συγκεκριμένο σημείο όπου βρισκόταν το ζώο, αλλά και της πολύ πυκνής βλάστησης, οι προσπάθειες δεν απέδωσαν.

Τελικά, χθες το πρωί της Τετάρτης, στην τέταρτη επιχείρηση απώθησης της αρκούδας με τη συνεργασία υπαλλήλων του Δασαρχείου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς, οι επιστήμονες κατάφεραν να απομακρύνουν το ζώο και να το οδηγήσουν στο επιθυμητό σημείο.

Η Ομάδα θα παραμείνει στην περιοχή και τις επόμενες ημέρες προκειμένου να επαναληφθεί συμπληρωματική επιχείρηση σε περίπτωση που η αρκούδα αποπειραθεί να επιστρέψει. Παράλληλα, έχει επισημάνει στους αρμόδιους φορείς την ανάγκη διάνοιξης ενός διαδρόμου στο σημείο που βρίσκονταν η αρκούδα μέχρι χθες αλλά και καταστροφής της φωλιάς που ενδεχομένως να είχε ήδη φτιάξει ώστε το σημείο να μην είναι πλέον ελκυστικό για το ζώο.

Η Ομάδα Αμεσης Επέμβασης της Καλλιστώς λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου LIFE Αρκτος / Καστοριά. Παράλληλα, βρίσκεται σε τελική διαμόρφωση και έγκριση ένα Ενιαίο Πρωτόκολλο αντιμετώπισης περιπτώσεων αλληλεπιδράσεων ανθρώπου και αρκούδας από τη Διεύθυνση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του ΥΠΕΚΑ, με σκοπό τη δημιουργία μικτών κλιμακίων αντιμετώπισης αντίστοιχων περιστατικών, ώστε οι αρμόδιοι φορείς να είναι και επιχειρησιακά αλλά και θεσμικά σε θέση να επεμβαίνουν κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: