Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Η κρίση πλήττει και το περιβάλλον της Θεσσαλονίκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Τραγικές διαστάσεις αρχίζουν να λαμβάνουν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην καθημερινότητά μας και στο περιβάλλον, ειδικά στη Θεσσαλονίκη.

Δυο παραδείγματα είναι ικανά να καταδείξουν την πτώση του βιοτικού επιπέδου που υφιστάμεθα λόγω της κρίσης, όχι σε αμιγώς οικονομικό επίπεδο (όπου έτσι κι αλλιώς τα εισοδήματα συρρικνώθηκαν δραματικά), αλλά σε επίπεδο περιβαλλοντικό.

Οπως ανέφερε στον «Α» ο δρ χημικός περιβαλλοντολόγος, Κώστας Νικολάου, μέσα σε μια τετραετία η κυκλοφορία μειώθηκε στην πόλη κατά περίπου 30%, κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν καλό, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση οδηγεί σε αποκαρδιωτικά συμπεράσματα, ενώ η καύση ξύλων μαζικά για θέρμανση τινάζει στον... αέρα όλα τα κέρδη των τελευταίων δεκαετιών στην κατεύθυνση μιας λιγότερο μολυσμένης ατμόσφαιρας και απειλεί ακόμη και την ίδια τη ζωή μας.

Κυκλοφορία και ανεργία

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, «η μείωση της κυκλοφορίας σε ποσοστό περίπου 30% στην τελευταία τετραετία (με σημείο αναφοράς την περίοδο 2008 - 2009), είναι δραματική και μάλιστα συνεχίζει το συγκεκριμένο ποσοστό να αυξάνεται. Δεν είναι μόνο η μείωση των ΙΧ που οδηγεί στη συγκεκριμένη μείωση, αλλά ειδικότερα η μείωση των οχημάτων που κυκλοφορούν. Δεν είναι αναφορά μας η ιδιοκτησία, αλλά η κίνηση των οχημάτων. Αυτή μειώθηκε και μειώνεται διαρκώς. Σε πρώτη εξέταση η επίπτωση είναι θετική. Καταρχήν έχουμε μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων, αφού κυκλοφορούν λιγότερα οχήματα. Εχουμε παράδοση πινακίδων κυκλοφορίας, που δείχνουν ότι περιορίζεται ο αριθμός των κυκλοφορούντων ΙΧ, αλλά έχουμε και τη διαπίστωση ότι ακόμη κι όσοι δεν παραδίδουν πινακίδες, δεν κινούν τα οχήματά τους με την ίδια συχνότητα. Επίσης, έχουμε τον εμφανή περιορισμό μετακινήσεων των ταξί, που είναι πετρελαιοκίνητα και έτσι τα οφέλη για την ατμόσφαιρα είναι ακόμη μεγαλύτερα».

Με μια πρώτη ματιά η κρίση φαίνεται να οδηγεί σε καθαρισμό του αέρα που αναπνέουμε. Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα. «Με τη μείωση των κυκλοφορούντων ΙΧ στους δρόμους θα περίμεναν όλοι στροφή του κόσμου στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ομως δεν υπάρχει σε καμιά περίπτωση αντίστοιχη αύξηση της επιβατικής κίνησης στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Αρα ο κόσμος δε χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του τις δημόσιες συγκοινωνίες. Εδώ έρχεται η τραγική διαπίστωση ότι ο κόσμος περιόρισε τις ίδιες τις μετακινήσεις του. Δεν κυκλοφορεί όπως παλιά. Και δυστυχώς, περιορίζεται στο σπίτι του επειδή είναι άνεργος! Η αύξηση της ανεργίας είναι αυτή που αναγκάζει πολλούς συμπολίτες μας να μην κυκλοφορούν. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη Θεσσαλονίκη, όπου άλλωστε το ποσοστό της ανεργίας είναι μεγαλύτερο από το μέσο όρο πανελλαδικά και επίσης πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο στη χώρα», επισήμανε ο κ. Νικολάου.

Θλιβερή είναι επίσης η διαπίστωση ότι «εάν ο κόσμος σταματούσε να κυκλοφορεί για αμιγώς οικονομικούς λόγους, τότε θα είχαμε μια απλή εξήγηση. Ομως δεν εγκαταλείπουν τα οχήματά τους λόγω του αυξημένου κόστους της βενζίνης ή των τελών κυκλοφορίας κ.λπ. Αν το έκαναν, θα ισοδυναμούσε η μείωση στην κυκλοφορία με αντίστοιχη αύξηση των μετακινήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πρόκειται όμως για ένα κοινωνικό πρόβλημα, που σχετίζεται με την ανεργία. Εχουμε ήδη διεθνές παράδειγμα, καθώς κάτι ανάλογο έχει συμβεί ήδη στην Ισπανία σε μεγάλο βαθμό. Οταν η ανεργία στη χώρα έφτασε στο ποσοστό του 25% καταγράφηκε επιστημονικά μείωση 10% στα κυκλοφορούντα οχήματα και αντίστοιχη μείωση στις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το ποσοστό αυτό της μείωσης όσο αυξανόταν η ανεργία ακολουθούσε ανάλογη επιδείνωση».

Κακοσυντηρημένα ΙΧ

Ομως και τα όποια κέρδη στην ποιότητα της ατμόσφαιρας από τα λιγότερα κυκλοφορούντα οχήματα εξανεμίζονται με την αύξηση των κυκλοφορούντων ΙΧ, που είναι κακοσυντηρημένα, κάτι που έχει καταγράψει ήδη και η αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Τα συνεργεία αυτοκινήτων δεν έχουν τις επισκέψεις που είχαν στο παρελθόν. Σαφώς και κυκλοφορούν περισσότερα κακοσυντήρητα ΙΧ στους δρόμους της πόλης. Ακόμη κι όσοι πηγαίνουν για συντήρηση κάνουν τα απολύτως απαραίτητα ίσα ίσα για να κυκλοφορεί το αυτοκίνητο. Δεν είναι μαζικό το φαινόμενο, αλλά ακόμη και μια αύξηση των κακοσυντηρημένων ΙΧ που κυκλοφορούν σε ποσοστό 10% - 20% οδηγεί σε διπλασιασμό των επιπέδων ρύπων στην πόλη. Το ζήσαμε στη δεκαετία του 1990 με το μισό στόλο των οχημάτων που κυκλοφορούσαν να ρυπαίνουν την πόλη πάρα πολύ. Το 10% - 20% των κυκλοφορούντων οχημάτων που ήταν κακοσυντηρημένα προκαλούσαν περισσότερη από τη μισή ρύπανση της ατμόσφαιρας. Δηλαδή, τότε που κυκλοφορούσαν περίπου 250.000 οχήματα στη Θεσσαλονίκη ρύπαιναν όσο 500.000 σημερινά οχήματα. Και την περισσότερη ρύπανση παρήγαγαν τα 25.000 - 50.000 κακοσυντηρημένα ΙΧ. Ακόμη κι ένα μικρό ποσοστό κακοσυντηρημένων ΙΧ μπορούν να καταστρέψουν την ατμόσφαιρα», δήλωσε ο κ. Νικολάου.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: