Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Σαν σήμερα, το 1803, γυναίκες από το Σούλι πέφτουν χορεύοντας από το βράχο του Ζαλόγγου μαζί με τα παιδιά τους

Σουλιώτισσες, ελαιογραφία του Γεώργιου Μηνιάτη. (β ήμισυ του 19ου αι.). Via art.corfu.com.


Το ορεινό Σούλι, Αθήνα, Πολεμικό Μουσείο, Σχέδιο του C. Stanfield από αρχικό σκίτσο του H. Holland.
Αριστ. Ary Scheffer, Ελληνίδες εκλιπαρούν την Παναγία για να τις προστατεύσει
Ary Scheffer, Les femmes souliotes (Οι Σουλιώτισσες), 1827. Μουσείο του Λούβρου
Louis Dupré, Αλή Πασάς. Via Corfu History (Το οδοιπορικό του Louis Dupré).

"Στην Ιταλία ο Duprè περιηγείται την χώρα, μελετά και αντιγράφει μνημεία, κυρίως αγγειογραφίες και ασκείται στην προσωπογραφία και το τοπίο.

Τον Φεβρουάριο του 1819 επισκέπτεται τον ελληνικό χώρο μαζί με τρεις Άγγλους περιηγητές (Heyet, Hay και Viwian). Εκείνοι θα αναλάμβαναν τα έξοδα, αυτός θα τους παρέδιδε ως αντάλαγμα, εικόνες των μνημείων και των τόπων της χώρας. Οι τέσσερις ταξιδιώτες και η μικρή συνοδεία τους διατρέχουν την Κέρκυρα, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, τα περίχωρα της Αττικής και τα νησιά του Σαρωνικού. Χωρίζουν όταν ο Duprè συνεχίζει την περιήγησή του στην Κωνσταντινούπολη και κατόπιν προσκεκλημένος του Μιχαήλ Σούτσου, στο Βουκουρέστι, ενώ εκείνοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Το οδοιπορικό του τελειώνει με την άφιξη του καλλιτέχνη στη Ρώμη στις 18 Απριλίου 1820 (...)

Τα έργα του από την Ελλάδα δημοσιεύθηκαν το 1825 στο μνημειώδες εικονογραφημένο ταξιδιωτικό χρονικό Voyage à Athènes et à Constantinople ou collection de portraits, de vues et de costumes grecs et ottomans peints sur les lieux, d'après nature, lithographiès et coloriès par L.Duprè èlève de David. Περιλαμβάνει σαράντα έγχρωμες λιθογραφίες και έντεκα βινιέτες.

Περιέχουν ποικίλους τύπους προσωπογραφίας, πολύ λιγότερα τοπία και ηθογραφικές σκηνές. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό δεν είναι το μόνο βιβλίο που φέρει την υπογραφή του. Έργο του, που κυκλοφόρησε όμως μετά τον θάνατό του, είναι και το Album Grec. Πρόκειται για ένα λεύκωμα μικρού σχήματος που περιέχει δώδεκα λιθογραφίες μη επιχρωματισμένες, εκτός από εκείνη του εξωφύλλου. Εκδόθηκε στο Παρίσι από τον H. Gache.

Πέθανε στο Παρίσι στις 12 Οκτωβρίουτου 1837 και τάφηκε στο νεκροταφείο του Montparnasse. Αναφέρεται ότι προτομή του ζωγράφου κοσμούσε τον τάφο του (έργο αγνώστου καλλιτέχνη). Σήμερα δεν σώζεται ούτε ο τάφος ούτε η προτομή" (Ερανιστής, Ο Γάλλος ζωγράφος και φιλέλληνας Λουί Ντυπρέ).
Αριστ. αυτοπορτρέτο του Louis Dupré. Paris, B.N.P. Via Corfu History (Το οδοιπορικό του Louis Dupré). Δεξ. O Σουλιώτης Βασίλης Γούδας, υπασπιστής του Μάρκου Μπότσαρη, σχέδιο του Louis Dupré.

Eugène Delacroix, σπουδή για τις σουλιώτικες φορεσιές (1824)
Eugène Delacroix, Χορός δύο Ελλήνων πολεμιστών (1824), σπουδή για τις σουλιώτικες φορεσιές

Πηγή: Lifo

Δεν υπάρχουν σχόλια: