Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Μεγαλειώδης υποδοχή του "Άξιον Εστί" στον Πολύγυρο

Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια υποδέχτηκε ο Πολύγυρος και η Χαλκιδική την Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστίν», το Σάββατο το πρωί.

Την Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος υποδέχτηκε στην είσοδο του Πολυγύρου ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ.κ.Νικόδημος, συνοδεία κλήρου και λαού της Μητροπόλεως. Χαρμόσυνα χτυπούσαν οι καμπάνες του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου κατά την άφιξη της Ιερής Εικόνας από τη Θεσσαλονίκη, ενώ πλήθη πιστών έριχναν δάφνες στην πομπή της εικόνας, η οποία τοποθετήθηκε στο χώρο του Ηρώου.

Μετά τη δέηση, χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ.Γιάννης Γιώργος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη ευλογία που έχει η Χαλκιδική να υποδέχεται την Ιερά Εικόνα του «Άξιον Εστί» και στους άρρηκτους δεσμούς της Χαλκιδικής με το Άγιο Όρος. Παράλληλα τόνισε ότι με αυτή την υποδοχή αρχίζει ο επίσημος εορτασμός της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής για τα 100 χρόνια της ελεύθερης της Χαλκιδικής από τον Οθωμανικό ζυγό (1912 – 2012).

«Η Μητέρα και Προστάτιδα μας Υπεραγία Θεοτόκος, μάς αξιώνει σήμερα να υποδεχτούμε την πάνσεπτο Εικόνα Της, «Άξιον Εστί», πρώτη φορά σε τούτο τον τόπο και να λάβουμε τη χάρη της σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας, αλλά και για τον καθένα μας ξεχωριστά. Η επίσκεψη της Ιεράς Εικόνας στον τόπο μας, αποτελεί σήμερα για όλους μας πολλαπλή ευλογία, μεταφέροντας τη χάρη της Παναγίας μας, προκειμένου να τονώσει την ελπίδα μας και την πίστη μας. Προκειμένου να γεμίσει τις καρδιές μας με θάρρος» είπε ο κ.Γιώργος.

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κασσανδρείας και τον Άγιο Πρωτεπιστάτη που συνετέλεσαν στην άφιξη της Ιεράς Εικόνας στον Πολύγυρο.

Ο Πρωτεπιστάτης της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους Μάξιμος Ιβηρίτης, στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε στη βοήθεια της Παναγίας κάθε φορά που η Ελληνικός λαός ήταν εμπερίστατος.

"Η πάντιμος και πάνσεπτος Ιεράν Εικόν της Κυρίας μας Θεοτόκου «Άξιον Εστί», η εφέστιος και θαυματουργός Εικόν του ιστορικού Ναού του Πρωτάτου, του Περιβολίου της Θεοτόκου, του Αγίου Όρους, ευρίσκετε εν τω μέσω ημών συνεορτάζουσα τρόπον τινά επί τη ιστορική επετείω 100 ετών από της απελευθερώσεως της πόλεως του Πολυγύρου εκ του Οθωμανικού ζυγού και παρέχουσα την αντίληψην και Θεϊκήν ευλογίαν της Κυρίας των Αγγέλων εις άπαντας.

…Η Παναγία είναι μητέρα όλου του κόσμου και ιδιαιτέρως του ευσεβούς ημών Γένους. Είναι η προστάτης, η Υπέρμαχος Στρατηγός και ακοίμητος φρουρός και φύλαξ του πιστού Έθνους μας, το οποίον στην μακραίωνα ιστορικήν διαδρομήν του  πολλάκις επεκαλέσθη το όνομά Της εις τας ποικίλας εθνικάς περιπετείας και συμφοράς και ο λαός είδε και εβίωσε την άμαχον βοήθειαν και αρωγήν Της και σωτηριώδη επέμβασην και λύτρωσην».

Παρόντες ήταν  οι βουλευτές Ευθύμης Καράσιος και Γιάννης Δριβελέγκας, ο δήμαρχος Σιθωνίας, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πολυγύρου και εκπρόσωποι φορέων.

Στη συνέχεια η πομπή της Ιεράς Εικόνας μεταφέρθηκε στο Μητροπολιτικό Ναό, όπου εψάλη Δοξολογία. Η σεβάσμια και ιστορική Εικόνα θα παραμείνει για προσκύνημα των πιστών στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου Πολυγύρου μέχρι την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012, ώρα 4 το απόγευμα και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Αρναία, στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου.

Είναι η πέμπτη φορά που βγαίνει από το Άγιο Όρος η εικόνα «Άξιον Εστί». Η πρώτη ήταν το 1963 στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων της χιλιετηρίδας του Αγίου Όρους. Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε το 1985 στη Θεσσαλονίκη, η τρίτη το 1987 στην Αθήνα, ενώ η τέταρτη ήταν το 1999 και πάλι στην Αθήνα μετά από τον ισχυρό σεισμό.

του Θοδωρή Δούκα

Πηγή: HalkidikiNews

Δεν υπάρχουν σχόλια: