Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Τι προβλέπει η συμφωνία του eurogroup για την Ελλάδα

eurokinissi

Σε συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% το 2020 κατέληξε το Eurogroup ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση. Εντός του Δεκεμβρίου, πιθανότατα στις 13, θα γίνει η εκταμίευση της δόσης ύψους 34,4 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 9,3 δισ. ευρώ θα δοθούν σε τρεις υποδόσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Για αυστηρή εποπτεία από μέρους της Ευρώπης έκανε λόγο ο Γιούνκερ. Ικανοποιημένη από τη συμφωνία εμφανίστηκε η Λαγκάρντ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η απόφαση του Eurogroup κρατάει την Ελλάδα στο ευρώ. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να ολοκληρώσει την επαναγορά χρέους έως τις 12 Δεκεμβρίου.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Ο στόχος που τέθηκε για το ελληνικό χρέος είναι να προσεγγίσει το 2020 το 124% του ΑΕΠ και να βρεθεί δύο χρόνια αργότερα, το 2022, «σημαντικά κάτω» από το 110% του ΑΕΠ.

Βάσει της συμφωνίας, όμως διευκρινίστηκε μετά το Eurogroup, η επόμενη δόση θα εκταμιευτεί σε τέσσερα μέρη: Η μερίδα του λέοντος θα είναι διαθέσιμη μετά τη έγκριση των Κοινοβουλίων των χωρών τη Ευρωζώνης, έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Οι άλλες τρεις δόσεις είναι συνδεδεμένες με τα λεγόμενα «ορόσημα» του Μνημονίου, μεταξύ των οποίων η φορολογική μεταρρύθμιση τον Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα η πρώτη δόση αυτού του πακέτου των 43,7 δισ αναμένεται να έρθει έως τις 13 Δεκεμβρίου όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup. Ωστόσο η πορεία των εκταμιεύσεων των δόσεων συνδέεται άρρηκτα πλέον με την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Τα υπόλοιπα 9,3 δισ. θα δοθούν τμηματικά μέχρι το τέλος Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις περίπου 70 δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Οι δανειστές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τον Ιανουάριο, προκειμένου να εγκρίνουν την αποδέσμευση της πρώτης από τις επόμενες δόσεις.

Η μείωση του χρέους στα επίπεδα που συμφωνήθηκαν θα επιτευχθεί με πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν:

- Μείωση κατά 100 μονάδες βάσης των επιτοκίων που προβλέπονται στο πρώτο πρόγραμμα. Δεν απαιτείται η συμμετοχή στη μείωση των επιτοκίων από τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.

- Μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του κόστους των εγγυήσεων που έχει λάβει η Ελλάδα στα δάνεια από το ΕΤΧΣ (EFSF).

- Επιμήκυνση της ωρίμανσης των διμερών δανείων και των δανείων από το ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια και μετακύληση κατά 10 χρόνια στα τοκοχρεολύσια που καταβάλει η Ελλάδα για τα δάνεια του ΕΤΧΣ. Όπως επισημαίνεται τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη δανειοληπτική ικανότητα του ΕΤΧΣ το οποίο υποστηρίζεται πλήρως από τις εγγυήσεις των κρατών μελών.

- Τη δέσμευση από τα κράτη μέλη να μεταφέρουν στο δεσμευμένο λογαριασμό της Ελλάδας ένα ποσό που ισοδυναμεί με τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από το 2013 και μετά. Τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα δε θα συμμετάσχουν σε αυτή τη ρύθμιση για όσο λαμβάνουν διεθνή στήριξη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup:

«Το Eurogroup συμπεραίνει ότι όλα τα απαιτούμενα στοιχεία είναι τώρα έτοιμα ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια για την έγκριση της επόμενης δόσης του EFSF, η οποία φθάνει στο ποσό των 43,7 δισ. 10,6 δισ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και 23,8 δισ. σε ομόλογα του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο.

Η εκταμίευση του εναπομένοντος κεφαλαίου θα γίνει σε τρεις υπο - δόσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, σε σύνδεση με την εφαρμογή των χρονικών ορίων του Μνημονίου (συμπεριλαμβαμομένης της μεταρρύθμισης του φορολογικού τον Ιανουάριο) σε συμφωνία με την τρόικα.»

Γιουνκέρ: Αυστηρή εποπτεία στο πρόγραμμα

Ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι δόθηκε πολιτική λύση στο θέμα της Ελλάδας ενώ έκανε αναφορά στις «εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις» στην Ελλάδα και τη δέσμευση που επιδεικνύει στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα, καθώς και στο πακέτο μέτρων αυτόματης διόρθωσης για αποφυγή αποκλίσεων που θέτει σε εφαρμογή.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι θα υπάρχουν παρεμβατικοί έλεγχοι στη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας.

Όπως επισήμανε ο κ. Γιούνκερ τα 10,6 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και 23,8 δισ. ευρώ σε ομόλογα του EFSF που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πληρωθούν το Δεκέμβριο. Τα υπόλοιπο, από το σύνολο των 43,7 δισ. ευρώ, θα εκταμιευτεί το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε δύο δόσεις, συνδεδεμένες με στόχους του προγγράμματος.

Λαγκάρντ: Στο δρόμο για βιώσιμο χρέος ξανά η Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι και πάλι «στο δρόμο για ένα βιώσιμο χρέος» δήλωσε  από τη μεριά της η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνέντευξη Τύπου.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήθελε να διασφαλίσει ότι η ζώνη του ευρώ θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να βάλει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ως προς το χρέος της. Τώρα μπορώ να πω ότι αυτό έχει γίνει», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι θα φέρει τη συμφωνία στο ΔΣ του Ταμείου, μόνο μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς.

Ερωτηθείσα εάν από την επιτυχία του προγράμματος αυτού θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της συνδρομής του Ταμείου στο πρόγραμμα, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι το ΔΝΤ δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από το πρόγραμμα, αλλά πρέπει να συνυπολογιστεί το πόσο καλά θα πάει η επαναγορά ομολόγων.

Ρεν: Τεστ αξιοπιστίας της Ευρωζώνης η συμφωνία

Ο επίτροπος Όλι Ρεν είπε ότι η συμφωνία αποτελούσε τεστ αξιοπιστίας της Ευρωζώνης και αφαιρεί αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα. «Δεν μπορούσαμε να αποτύχουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις για μείωση του χρέους, ο κ. Ρεν ανέφερε τη μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια κατά 100 μονάδες βάσης, την επιστροφή κερδών από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Ο Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) αποχώρησε λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα από τη συνεδρίαση, καλωσορίζοντας τη συμφωνία για την Ελλάδα.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου διέψευσε πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έστειλε μήνυμα στο Eurogroup.

Πηγή: NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: