Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Φιλώντας για τελευταία φορά τα χέρια που ευλόγησαν επί 38 χρόνια το λαό της Ροδόπης


ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στον Καθεδρικό  Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
Κομοτηνής αύριο στις 2 το μεσημέρι προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου

Κλειστά θα είναι αύριο γυμνάσια και λύκεια, ενώ οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που έχουν έδρα στην Ροδόπη θα λειτουργήσουν έως τις 12 το μεσημέρι

Η τελευταία κηδεία μητροπολίτη στη Κομοτηνή έγινε στις 26 Δεκεμβρίου του 1952


Εξήντα χρόνια μετά τον ενταφιασμό στην Κομοτηνή του αείμνηστου μητροπολίτης Μαρωνείας Βασίλειου, ο λαός της Ροδόπης προπέμπει αύριο το μεσημέρι στην τελευταία του κατοικία τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνός. Ο ιεράρχης εκοιμήθει σε ηλικία 92 ετών χθες τα ξημερώματα στο νοσοκομείο Κομοτηνής, όπου νοσηλεύονταν τις τελευταίες ημέρες και η αναγγελία του θανάτου του έγινε από την Εκκλησία της Ελλάδας.

Ο μακαριστός μητροπολίτης εισήλθε στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο Κομοτηνής στις 18.10.2012 με εικόνα οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας εξαιτίας πνευμονικού οιδήματος και με επιδείνωση της προϋπάρχουσας νεφρικής του ανεπάρκειας. Εκτός από τη συμβατική αγωγή για το πνευμονικό οίδημα αντιμετωπίστηκε και με εξωνεφρική υποστήριξη της νεφρικής του λειτουργίας (συνεχής αιμοδιήθηση), στην οποία ανταποκρίθηκε μερικώς, καθώς βελτιώθηκε η καρδιακή του λειτουργία και ο κυψελιδικός αερισμός, όχι όμως και η νεφρική του λειτουργία).

Παράλληλα με την υποστηρικτική αγωγή της αναπνευστικής του δυσλειτουργίας αντιμετωπίστηκε με μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό (BiPAP, CPAP). Κατά τη νοσηλεία του επίσης εμφάνισε εικόνα λοίμωξης (άγνωστης εντόπισης), για την οποία έλαβε συνδυασμένη αντιμικροβιακή αγωγή και στην οποία ανταποκρίθηκε μερικώς. Ακόμη, παρουσίασε κατά τη νοσηλεία του επιδείνωση της αναιμίας του, ενδοκυττάρια αφυδάτωση, κατακλίσεις, διαταραχές της θρέψης και μυκητιασική στοματίτιδα.
Το τελευταίο 24ωρο είχε διαταραχές του επιπέδου συνείδησης με αδυναμία επικοινωνίας και αιμοδυναμική αστάθεια. Απεβίωσε στις 05:00 το πρωί τα ξημερώματα της 6ης Νοεμβρίου 2012.



ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΗΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΤΟ 1952

Η τελευταία κηδεία μητροπολίτη στη Κομοτηνή έγινε στις 26 Δεκεμβρίου του 1952. Ο τότε μητροπολίτης Μαρωνείας Βασίλειος, από το Αυλωνάρι της Εύβοιας εκοιμήθη σε ηλικία 67 ετών και ετάφη στην Κομοτηνή. Υπήρξε κορυφαία μορφή και ανέπτυξε έργο κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής κατοχής (1941-1944). Ο διάδοχος του Τιμόθεος μετατέθηκε στην Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Νέας Φιλαδελφείας και εκοιμήθη στην Αθήνα. Στην Αθήνα ετάφη και ο μητροπολίτης Σπυρίδων.

Έτσι μετά από έξι δεκαετίες ο λαός της Ροδόπης θα προπέμψει στην τελευταία του κατοικία ένα μητροπολίτη, η εκδημεία του οποίου είναι γεγονός πνευματικό, αλλά και ιστορικό γεγονός που πάντοτε η εκκλησιαστική ιστορία το καταγράφει και ο ιστορικός του μέλλοντος αξιολογεί τα έργα και τις ημέρες του μητροπολίτη.

ΣΕ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΛΑΪΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ Η ΣΟΡΟΣ

Σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα τέθηκε από χθες το μεσημέρι η σορός του μητροπολίτη Δαμασκηνού στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμό της Θεοτόκου Κομοτηνής, προκειμένου οι πιστοί να φιλήσουν για τελευταία φορά τα χέρια που ευλόγησαν, αγίασαν, κοινώνησαν, βάφτισαν, επί 38 χρόνια το λαό της Ροδόπης.

Παράλληλα κλειστά θα είναι τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012, ημέρα που τελείται η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής Κυρού Δαμασκηνού. Οι Υπηρεσίες που έχουν έδρα στην Ροδόπη θα λειτουργήσουν έως τις 12 το μεσημέρι, ενώ η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής στις 14:00, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ο περιφερειακή ενότητα Ροδόπης τελεί από σήμερα Τρίτη σε τριήμερο πένθος και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Ο ενταφιασμός του μητροπολίτη θα γίνει στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, σύμφωνα με δική του επιθυμία. Ήδη συνεργεία του Δήμου Κομοτηνής και ιδιώτες εργάζονται για τη διαμόρφωση του χώρου, ώστε να κατασκευαστεί στο σημείο ο τάφος.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας από την εκδημία του αρχιερέως τοποθετείται τοποτηρητής, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος από τους γειτονικούς μητροπολίτες και στην προκειμένη περίπτωση είναι ο όμορος μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός. Σύμφωνα με τον εκκλησιαστικό – ιστορικό Ιωάννη Σιδηρά, είναι παράδοση της εκκλησίας να μη μένει ποτέ ακέφαλη μία μητρόπολη, συνεπώς τα ηνία της πνευματικής και διοικητικής εποπτείας της μητρόπολης, κατά τον καταστατικό χάρτη που είναι Νόμος του κράτους από 1977, τα έχει ο όμορος μητροπολίτης για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η χοιρία του μητροπολιτικού θρόνου Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Πάντως σύμφωνα με τη σχετική διάταξη η εκλογή του νέου αρχιερέως θα πρέπει να γίνει το αργότερο εντός εξαμήνου. Σε όλο αυτό το διάστημα οι αρχιερείς οφείλουν να μνημονεύουν το όνομα του τοποτηρητή σε όλες τις θείες λειτουργίες.


ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Καλό εργάτη του Ευαγγελίου και πνευματικό ταγό και μπροστάρη ολόκληρης της Θράκης, χαρακτήρισε τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος, σημειώνοντας τα εξής, «ο μητροπολίτης μας προετοίμαζε για την έξοδό του από αυτό τον κόσμο και με την αρρώστια του και με τα όσα μας έλεγε. Αλλά και αυτή τη στιγμή η ψυχή μας είναι γεμάτη θλίψη, επειδή η απώλεια είναι πολύ σημαντική για τον τόπο μας.

Είναι ένας άνθρωπος που έγραψε ιστορία με την πνευματικότητα την οποία από αρχιμανδρίτης και ιεροκήρυκας είχε δημιουργήσει στην Κομοτηνή και την μητρόπολη. Ως επίσκοπος φρόντισε να περιτοιχίσει τους χριστιανούς με κάθε πνευματική θωράκιση και φρόνημα ορθόδοξο χριστιανικό, πρόσεχε τη λατρεία, την ιεροψαλτική τέχνη, τον πολιτισμό, εξασκούσε τη φιλανθρωπία με πολλούς τρόπους, έδινε το παρόν σε κάθε αίτημα των κατοίκων, είτε αυτό ήταν αίτημα πνευματικό ή κοινωνικό, ήταν πάντα μπροστά στους αγώνες τους τόπους για τα εθνικά ζητήματα που απασχολούν το δικό μας γεωγραφικό διαμέρισμα».

Με πολύ συγκίνηση και θλίψη η τοπική εκκλησία προπέμπει στη βασιλεία των ουρανών τον μακαριστό ποιμενάρχη ο οποίος επί 38 συναπτά έτη διακόνησε με ζήλο και αφοσίωση, είπε ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός τελώντας χθες το μεσημέρι την πρώτη νεκρώσιμη ακολουθία στο ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.

«Συμμετέχοντας στο πένθος εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στον ιερό κλήρο και το λαό της περιοχής και εύχομαι ο θεός να αναπαύσει τον κεκοιμημένο. Υπήρξε ένας μεγάλος ιεράρχης ο οποίος διηκόνησε σε δύσκολα χρόνια την εκκλησία σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο, είχε οραματισμούς, αγωνίστηκε, υπήρξε ζηλωτής και αφοσιωμένο τέκνο της εκκλησίας», ανέφερε ο ίδιος.

Πηγή: Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: