Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Νταβούτογλου: Αναζητούμε έναν λειτουργικό τρόπο για να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν μπορεί να ανοίξει με μια καθαρά πολιτική απόφαση, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και στον ανταποκριτή του στην Κωνσταντινούπολη Άλκη Κούρκουλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Αναζητούμε θετικά έναν λειτουργικό τρόπο για να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή με ικανοποιητικό τρόπο για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ο οποίος απάντησε και στο ερώτημα για ποιο λόγο ένας νέος νόμος περιορίζει το δικαίωμα των Ελλήνων υπηκόων στο να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Κωνσταντινούπολη.

Ακολουθεί το απόσπασμα της συνέντευξης του Αχμέτ Νταβούτογλου στον Άλκη Κούρκουλα.

ΑΜΠΕ: Πώς εξηγείτε την έλλειψη προόδου στο θέμα της θεολογικής σχολής της Χάλκης;

AH. DAVUTOGLU: Η θεολογική σχολή της Χάλκης δεν λειτουργεί από το 1971, ως αποτέλεσμα απόφασης δικαστηρίου που ερμήνευε τις αντίστοιχες διατάξεις του Συντάγματος. Γι αυτό δεν μπορεί να ανοίξει με μια καθαρά πολιτική απόφαση.
Η ίαση πρέπει να είναι νομική. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν είχε ως θέμα τη θεολογική σχολή της Χάλκης καθαυτή, αλλά η θεολογική σχολή επηρεάστηκε έμμεσα. Σύμφωνα με το τουρκικό Σύνταγμα και τη σχετική νομοθεσία, η θεολογική εκπαίδευση είναι δυνατή μόνο υπό την εποπτεία του κράτους.

Αυτός ο συνταγματικός περιορισμός αφορά όλες τις θρησκευτικές κοινότητες στην Τουρκία και δεν υπάρχει διάκριση προς τη ελληνορθόδοξη κοινότητα.

Στο παρελθόν προτάθηκε η επαναλειτουργία της Σχολής, υπό την αιγίδα ενός από τα πανεπιστήμια του Κράτους στην Κωνσταντινούπολη. Προτάθηκε ως μέσο για να ξεπερασθεί η σημερινή νομική εμπλοκή, αλλά δεν έγινε αποδεκτή.

Καταλαβαίνουμε την ανάγκη της ελληνορθόδοξου κοινότητας να εκπαιδεύσει τον κλήρο της και αναζητούμε θετικά έναν λειτουργικό τρόπο για να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή με ικανοποιητικό τρόπο για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

ΑΜΠΕ: Πώς εξηγείτε τον νέο νόμο που περιορίζει το δικαίωμα των Ελλήνων υπηκόων στο να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Κωνσταντινούπολη;

AH. DAVUTOGLU: Σε όλες τις χώρες το δικαίωμα των αλλοδαπών να αποκτήσουν ακίνητη ιδιοκτησία προσδιορίζεται από πολλαπλά κριτήρια που αρχίζουν από το τύπο και τον τόπο της ιδιοκτησίας μέχρι την αρχή της αμοιβαιότητας και άλλες παραμέτρους εθνικής ασφάλειας. Μερικές φορές ειδικές καταστάσεις, όπως η εγγύτητα σε περιοχές πολιτιστικής σημασίας, λαμβάνονται υπόψη. Από οικονομικής απόψεως η κυβέρνησή μας παίρνει σαφή μέτρα για να άρει τους περιορισμούς, όσο είναι δυνατόν. Το δικαίωμα των αλλοδαπών να αποκτήσουν ακίνητη ιδιοκτησία στην Τουρκία -και αυτό αφορά τους πολίτες όλων των χωρών, όχι μόνο τους Έλληνες- προσδιορίζεται αφού λάβουμε υπόψη μας όλους τους παράγοντες. Είμαι βέβαιος ότι η μέθοδος αυτή ισχύει σε όλες τις χώρες.

Πηγή: Amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: