Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Η άγνωστη Μέρκελ: Από "συντρόφισσα" στη κορυφή του κόσμου


Δήμητρα Δρακάκη

Είναι η "Σιδηρά Κυρία" της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Το όνομά της συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα "Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως" : Άνγκελα Μέρκελ. Ποιο είναι το άγνωστο παρελθόν της Άνγκελας Δωροθέας Μέρκελ; Γιατί από  "θολό" παρελθόν άλλο τίποτα...

Γεννημένη στο Αμβούργο το 1954, κόρη του λουθηρανού πάστορα Χέρλιντ Κάσνερ και της δασκάλας γυναίκας του Χέρλιντ  μεγάλωσε στην ύπαιθρο στο Τέμπλιν βόρεια του Βερολίνου, στη σοσιαλιστική Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ).

Ο Gerd Langguth, πρώην ανώτερο στέλεχος του χρηστιανοδημοκρατικού κόμματος της Μέρκελ, αναφέρει την άνεση της οικογένειας να ταξιδεύει ελεύθερα από την Ανατολική στη Δυτική Γερμανία, καθώς και ότι είχαν στην κατοχή τους δύο αυτοκίνητα.
  Από το γεγονός αυτό φαίνεται ότι ο πατέρας της Μέρκελ είχε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με το κομμουνιστικό καθεστώς. Μια τέτοια ελευθερία για μια χριστιανική οικογένειά πάστορα δεν εξηγείται εύκολα.



Όπως οι περισσότεροι μαθητές της Ανατολικής Γερμανίας, η Μέρκελ γίνεται μέλος της επίσημης νεολαίας του σοσιαλιστικού κόμματος, της Ελεύθερης Γερμανικής Νεολαίας (FDJ). Αργότερα γίνεται μέλος του διοικητικού συμβουλίου της περιοχής και γραμματέας της «Agitprop» (Επιτροπή για τις...δημόσιες ταραχές!) στην Ακαδημία Επιστημών του εν λόγω οργανισμού. Δηλαδή κορυφαίο καθοδηγητικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στο πανεπιστήμιο της Λειψίας, σπουδάζει Φυσική από το 1973 εώς το 1978. Η γερμανίδα καγκελάριος εργάζεται και σπουδάζει στο Κεντρικό Ινστιτούτο Φυσικής Χημείας της Ακαδημίας Επιστημών του Βερολίνου από το 1978 εώς το 1990. Στη διάρκεια της εργασίας τηςστο Ινστιτούτο παίρνει το διδακτορικό της δίπλωμα που βασίζεται στη διατριβή της για την κβαντική χημεία.

Στο Κεντρικό Ινστιτούτο Φυσικής Χημείας (ZIPC) γνωρίζει τον χημικό Γιοαχίμ Σάουερ και οι δυο τους παντρεύονται τον Δεκέμβριο του 1998. Αυτός ο γάμος είναι ο δεύτερος για τη Μέρκελ μιας και ο πρώτος ήταν το 1977 με τον τότε συμφοιτητή της Ούλριχ Μέρκελ. Ο γάμος αυτός έληξε το 1982.

Απο τη Φυσική στην πολιτική

Το 1989,  η Μέρκελ μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, συμμετέχει ενεργά στην πολιτική δράση προσχωρόντας στο κόμμα Δημοκρατική Επαγρύπνηση (Demokratischer Aufbruch). Στις πρώτες εκλογές της Ανατολικής Γεμανίας το DA κερδίζει τις εκλογές και ο πρόεδρος του κόμματος Λόταρ ντε Μεζιέρ διορίζει τη Μέρκελ κυβερνητική εκπρόσωπο του κόμματος.

Το DA ενώνεται αργότερα με το CDU με  πρόεδρο τον καγκελάριο της ενωμένης Γερμανίας Χέλμουντ Κολ. Ο ντε Μεζιέρ, ο οποίος διορίζεται υπουργός ιδιαιτέρων καθηκόντων, μαζί με την Μέρκελ  συμβάλλουν σημαντικά στην πολιτική ενοποίησης της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.

Κατά τις πρώτες γενικές εκλογές μετά την επανένωση τον Δεκέμβριο του 1990, εξελέγη στο Bundestag από μια εκλογική περιφέρεια που περιλαμβάνει τις περιοχές του Nordvorpommern και Rügen, καθώς και την πόλη του Stralsund. Αυτή παραμένει η εκλογική της περιφέρεια μέχρι και σήμερα. Το DA ενώνεται με το γερμανικό CDU δυτικά και η ίδια γίνεται υπουργός γυναικείων υποθέσεων και νεολαίας. Επρόκειτο για τη μικρότερη σε ηλικία υπουργό στην ιστορία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Ορκίζεται στις 18 Ιανουαρίου 2009.

Το 1994, γίνεται υπουργός περιβάλλοντος και πυρηνικής ασφάλειας. Το αξίωμα αυτό της δίνει τη δυνατότητα να προβληθεί και να γίνει περισσότερο αναγνωρίσιμη.


Ρήξη σχέσεων με τον Κολ

Το 1999 το CDU εμπλέκεται σε ένα οικονομικό σκάνδαλο κρυφών λογαριασμών στην Ελβετία που θέτει σε κίνδυνο πολλά στελέχη του κόμματος. Ο Χέλμουτ Κολ παραιτείται από την προεδρεία του κόμματος μιας και αρνείται να αποκαλύψει ονόματα αφού όπως ισχυρίζεται έχει δώσει το λόγο της τιμής του. Τον Δεκέμβριο του 1999 η Μέρκελ δημοσιεύει άρθρο στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), στο οποίο ζητάει την διαγραφή του ονόματος του Κολ από το κόμμα. Τη θέση του παίρνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ορίζει τη Μέρκελ γενική γραμματέα του κόμματος. Η εκλογή της εκπλήσει τους πολιτικούς παρατηρητές, αφού η προσωπικότητα της αντιτίθεται με το κόμμα. Η  Μέρκελ είναι προτεσταντική, ενώ το CDU είναι ένα ανδροκρατούμενο, κοινωνικά συντηρητικό κόμμα με βαθιές καθολικές ρίζες.

Το 2002 μετά την ήττα του υποψήφιου καγκελαρίουΈντμουντ Στόιμπερ στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2002 ζητάει και αναλαμβάνει την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας. Από τον Οκτώβριο του 2005 αντικαθιστά ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης τον Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η θητεία της ανανεώνεται τον Οκτώβριο του 2009  στις Γερμανικές Ομοσπονδιακές Εκλογές και επίσημα εκλέγεται Καγκελάριος στις 22 Οκτωβρίου 2009.

Μια γυναίκα στη κορυφή

Εκτός από το ότι είναι η πρώτη γυναίκα στην κορυφή της εξουσίας της Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ είναι η πρώτη γυναίκα που γίνεται καγκελάριος μετά την ίδρυση του ομοσπονδιακού κράτους της Γερμανίας και από το 2007, η νεότερη Καγκελάριος από την εποχή του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Forbes Magazine" είναι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο και η τρίτη γυναίκα μετά τη Margaret Thatcher και την Kim Campbell που έχει πάρει μέρος στις συσκέψεις της ομάδας των Οκτώ (G8).

Πηγή: The Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: