Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Βρετανικό «ποτάμι» διαδηλώσεων κατά της λιτότητας


Με πανό, σφυρίχτρες και πολύχρωμα μπαλόνια

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο κέντρο του Λονδίνου κατά των μέτρων λιτότητας που έχει υιοθετήσει η βρετανική κυβέρνηση. Διαδηλώσεις είχαν επίσης προγραμματιστεί στη Σκοτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Πυροσβέστες, νοσοκόμες, εκπαιδευτικοί, μαζί με πολλούς άνεργους και συνοδευόμενοι από βουλευτές της αντιπολίτευσης βγήκαν στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας με σφυρίχτρες και κρατώντας πολύχρωμα μπαλόνια και πανό, που έγραφαν «Όχι στις περικοπές».

Περισσότερα από 250 λεωφορεία ναυλώθηκαν για να μεταφέρουν τους διαδηλωτές στο Λονδίνο.


Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου TUC Μπράντον Μπάρμπερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις κινητοποιήσεις, που σύμφωνα με τον ίδιο στέλνουν «ένα δυνατό μήνυμα, ότι η πολιτική της λιτότητας έχει αποτύχει».

Οι άνεργοι, είπε ο Μπάρμπερ, «είναι 2,5 εκατομμύρια, άλλα 3 εκατομμύρια δεν κερδίζουν αρκετά από την εργασία τους για να τα βγάζουν πέρα και εδώ και τρία χρόνια οι μισθοί πέφτουν κάθε μήνα».

Τα συνδικάτα, που ανέμεναν να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι», δεν έχουν δώσει ακόμη εκτιμήσεις για τον αριθμό των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν, ενώ ούτε η αστυνομία έχει κάνει σχετική ανακοίνωση.

Αργότερα σήμερα, αναμενόταν να μιλήσει στη διάρκεια συγκέντρωσης στο Χάιντ Παρκ ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Εντ Μίλιμπαντ, ενώ πολλοί επικεφαλής εργατικών συνδικάτων αναμένεται να κάνουν έκκληση για την κήρυξη γενικής απεργίας το συντομότερο δυνατό.

Τα συνθήματα στα πανό στρέφονταν κατά του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον («Ο Κάμερον σφαγίασε τη Βρετανία») και συνεργατών του, όπως το «πληβείοι σε διαδήλωση», που αναφέρεται στις προσβλητικές αναφορές του παραιτηθέντος συνεργάτη του Κάμερον, Άντριου Μίτσελ.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει περικοπές ύψους 12,4 δισ. ευρώ για τον περιορισμό του ελλείμματος, αλλά παρά τη βελτίωση σε αυτόν τον τομέα, η οικονομία συρρικνώνεται εδώ και τρία συνεχόμενα τρίμηνα και βρίσκεται (και στατιστικά) στα πρόθυρα της ύφεσης.



Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: