Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ορίζοντας 2020: Ανάγκη για περισσότερο ενισχυμένη και καλύτερα συντονισμένη έρευνα για τις βιολογικές και ιατρικές επιστήμες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 18 Οκτωβρίου  2012

Ορίζοντας 2020: Ανάγκη για περισσότερο ενισχυμένη και καλύτερα συντονισμένη έρευνα για τις βιολογικές και ιατρικές επιστήμες

Πρωινό εργασίας υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά

Με μεγάλη επιτυχία οργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρωϊνό εργασίας με θέμα «Ενεργοποίηση της αριστείας στην ευρωπαϊκή έρευνα: Υποδομές έρευνας βιολογικών και ιατρικών επιστημών στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020», υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας.

Στη συζήτηση συμμετείχαν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιστήμονες και ερευνητές που δραστηριοποιούνται σε σχετικούς κλάδους.

Το υπό συζήτηση πρόγραμμα για την έρευνα «Ορίζοντας 2020» δίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ευκαιρία να προβεί σε υπεύθυνες κοινωνικές επιλογές που θα οδηγήσουν στην προώθηση του κοινού καλού μέσα από νέα βιώσιμα μοντέλα καινοτομίας και έρευνας. Στο πλαίσιο του Ορίζοντα, προβλέπονται 2 478 εκ. ευρώ για Ευρωπαϊκές Υποδομές Έρευνας, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ηλεκτρονικές υποδομές (e-infrastructures).

Σκοπός είναι η δημιουργία νέων υποδομών παγκόσμιας εμβέλειας, που θα ενσωματώνουν τόσο τα εθνικά, όσο και τα πανευρωπαϊκά ενδιαφέροντα, καθώς και η ανάπτυξη, εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικών υποδομών ΤΠΕ. Μεταξύ των στόχων, περιλαμβάνεται, επίσης, και η προώθηση του δυναμικού καινοτομίας που ενεργοποιείται σε ανάλογες υποδομές, και η ενίσχυση της σχετικής  ευρωπαϊκής πολιτικής και της διεθνούς συνεργασίας.

Οι Ερευνητικές Υποδομές βιολογικών και ιατρικών επιστημών παρέχουν διεπιστημονικό, καινοτόμο περιβάλλον όπου επιστήμονες παγκοσμίου φημής διεξάγουν έρευνα αιχμής, με βάση την ανοιχτή πρόσβαση μεταξύ των υποδομών.

 Μέχρι σήμερα, οι εν λόγω υποδομές ενσωματώνουν περισσότερα από 1000 ευρωπαϊκά ιδρύματα και 2000000 ερευνητές που προέρχονται από όλα τα κράτη μέλη και τις συνδεδεμένες χώρες.Η έρευνα που διεξάγεται, καλύπτει πλήθος διαφορετικών κλάδων, μεταξύ των οποίων κλινική έρευνα, μικροβιακοί πόροι, ιδιαίτερα παθογόνοι οργανισμοί, αποθετήρια δεδομένων, έρευνα στα οικοσυστήματα και θαλάσσια βιολογία.

«Ήρθε η ώρα η ΕΕ να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην εξέταση και χάραξη καινοτόμων βιοϊατρικών στρατηγικών που προωθούν τόσο μια οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε αποτελέσματα Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α), όσο και τη δημιουργία αγαθών δημόσιας γνώσης. Η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να διαβεβαιώνει ότι οι πολίτες της θα καρπωθούν τα οφέλη από επενδύσεις που θα βελτιώσουν τη δημόσια υγεία και κατ'επέκταση την καθημερινή τους ζωή.

Επενδύσεις και στήριξη στις βιολογικές και ιατρικές επιστήμες παίζουν σημαντικό ρόλο δεδομένης της πολύτιμης συμβολής τους στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Η έρευνα σε αυτόν τον τομέα θα συμβάλλει στην ουσιαστική αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως καρκίνος, καρδιοαγγειακές ασθένειες, ψυχικές και νευρολογικές παθήσεις, καθώς και ασθενειών που σχετίζονται με τα άτομα μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων, όπως είναι το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Κυρίως αν λάβουμε υπόψη και τα αυξανόμενα δημογραφικά προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η ΕΕ.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 25 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο που πάσχουν από άνοια. Ο ανησυχητικός αυτός αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια. Η ανάγκη για ευρωπαϊκή πρωτοπορία στην έρευνα ιατρικών επιστημών αποτελεί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, κοινωνική και ανθρωπιστική απαίτηση, η οποία πρέπει να γίνει σεβαστή και να καλυφθεί αποτελεσματικά» τόνισε ο κ.Τσουκαλάς κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: