Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

«Αστακός» η Θεσσαλονίκη ενόψει των διαδηλώσεων στη ΔΕΘ

ΣΤΑ ΔΥΟ ΧΩΡΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΕΛ.ΑΣ.

 Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας ανοίγει την αυλαία της σήμερα η 77η ΔΕΘ με 3.500 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός εν όψει των κινητοποιήσεων που διοργανώνουν εργαζόμενοι και συνδικάτα.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ αναμένεται να βρεθούν και πάλι, όπως την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα, απέναντι στους συναδέλφους τους που θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στον Λευκό Πύργο.

Η αστυνομική παρουσία στην συμπρωτεύουσα είναι ωστόσο μειωμένη σε συγκριτικά με άλλες χρονιές καθώς φέτος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς θα έχει ολιγοήμερη παρουσία στη ΔΕΘ.


Όσον αφορά στην κίνηση μέσα στην πόλη, το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα είναι μάλλον απροσπέλαστο για τους οδηγούς από το μεσημέρι, λόγω των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων εξαιτίας των διαδηλώσεων.

Μετ΄εμποδίων η κίνηση στο κέντρο της πόλης

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης από τις 14.00 και μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στις παρακάτω οδούς του κέντρου της πόλης: Λ. Στρατού, στη Γ' Σεπτεμβρίου, στη Βασ. Όλγας (από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος), στη Βασ. Γεωργίου, στη Λ. Νίκης, στην Κουντουριώτη, στην Κωνσταντίνου Καραμανλή (από Κατσιμίδη έως Γ' Σεπτεμβρίου), στην Εγνατία, στην Εθνικής Αμύνης, στην Κασσάνδρου, στην Προξένων, στη Φιλήμονος Δραγούμη, στην Τσιμισκή και στην Αγίου Δημητρίου.

Σύμφωνα με την Τροχαία η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται στη διάρκεια των εκδηλώσεων (δηλαδή από τις 14.00 και μέχρι και το πέρας των εκδηλώσεων), από Ανατολικά προς Δυτικά μέσω των οδών Κατσιμίδη Περιφερειακής οδού Αγ. Δημητρίου (όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν) Ολυμπιάδος και από Δυτικά προς Ανατολικά μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου Λαγκαδά και Περιφερειακής οδού καθώς και από τη Λ. Νίκης, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Το πρόγραμμα των διαδηλώσεων

Τα «εγκαίνια» των διαδηλώσεων στη ΔΕΘ θα πραγματοποιήσουν οι ένστολοι αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στις μισθολογικές περικοπές που έχουν δρομολογηθεί το μεσημέρι, ενώ το απόγευμα θα μετάσχουν στην πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θέλοντας έτσι να δείξουν συμπαράσταση στους αγώνες των εργαζομένων.

Στο ίδιο σημείο προγραμματίζει συγκέντρωση το απόγευμα του Σαββάτου και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα συμμετέχει και ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ενώ ξεχωριστό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΠΑΜΕ.

Στα «δύο» η ΕΛ.ΑΣ.

Εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων των Σωμάτων Ασφαλείας παραχώρησαν χτες το απόγευμα συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις σχεδιαζόμενες περικοπές στους μισθούς τους και διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τις δυναμικές -και ειρηνικές- κινητοποιήσεις στην Αθήνα και την περιφέρεια, ακόμη και κατά τις ημέρες που θα βρίσκονται οι επικεφαλείς της τρόικας στην πρωτεύουσα.

Το ζήτημα είναι ποια θα είναι η αντίδραση των συναδέλφων τους που ανήκουν στα ΜΑΤ και θα πρέπει να καταστείλουν τυχόν επεισόδια με πρωταγωνιστές... αστυνομικούς, εικόνες που αντικρίζει για πρώτη φορά η ελληνική κοινωνία.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Χρήστος Φωτόπουλος, πάντως, είπε ότι οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, επισημαίνοντας ότι «το ειδικό μισθολόγιο έγινε... φτωχολόγιο. Ο αγώνας μας θα είναι συνεχής και δυναμικός, απ' άκρη εις άκρην της Ελλάδας».

Αναστασία Γαλάνη

Πηγή: NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: