Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Ταινία βάζει φωτιά και στα Βαλκάνια

ΣΛΑΒΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ 7ΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Τηλέμαχος Κόκκος

Όλοι πλέον στην Fyrom ασχολούνται με την πρεμιέρα της ταινίας «Το 3ο ημίχρονο», σε σκηνοθεσία του Darko Mitrovski που πραγματοποιήθηκε στο γειτονικό μας Μοναστήρι και αναζωπυρώνει την ένταση που τον τελευταίο καιρό όλο και μεγαλώνει μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας.

Όπως πληροφορηθήκαμε, τουλάχιστον 30 Βούλγαροι δημοσιογράφοι παρακολούθησαν την ταινία που σημειωτέον είναι υποψήφια για το Σλαβικό Όσκαρ.

Οι Σκοπιανοί στην συνέντευξη προσπάθησαν να κατεβάσουν τους τόνους, λέγοντας πως το νόημα της ταινίας είναι αφιερωμένο στην Αγάπη και στον Άνθρωπο και στον ηρωισμό της ταραγμένης εποχής του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου. Στην έναρξη παραβρέθηκε και η Υπουργός Πολιτισμού των Σκοπίων Ελισαμπέτα Κάντσεβσκα-Μιλέβσκα.

Η ταινία περιγράφει την ζωή μιας Εβραίας της Νέτας Κοέν με καταγωγή από τα Σκόπια που εκτοπίστηκε σε Ναζιστικά στρατόπεδα και παρέμεινε ζωντανή χάρη στην αγάπη ενός Χριστιανού ποδοσφαιριστή.

Τα ΜΜΕ των Σκοπίων δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα λόγια της Κοέν που μιλάει με τα χειρότερα λόγια για τους Βούλγαρους που της πήραν τους συγγενείς της, κατέσχεσαν τα σπίτια τους και έκαναν ένα σωρό βιαιότητες.

«Πήραν τα 3 αδέλφια μου, την αδελφή μου και τον πατέρα μου», λέει και σύμφωνα με την ομολογία της Εβραίας η περίπτωσή της είναι μία από τις 52.000 που παρατίθενται από επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

Όλο και περισσότερο τελευταία και με μεγαλύτερη ένταση οξύνεται η αντιπαράθεση των δύο κρατών που αλληλοκατηγορούνται για «κλοπή»  της ιστορίας τους!

Και δεν είναι πλέον παράξενο το γεγονός πως εξέχοντες Ακαδημαϊκοί διασταυρώνουν μεταξύ τους τα πυρά με βαρύτατους χαρακτηρισμούς και μόλις πρόσφατα επιστήμονες-καθηγητές της Βουλγαρικής Ακαδημίας ζήτησαν ανοιχτά την συμπαράσταση της Ελλάδος στην επιχειρούμενη αλλοίωση εκ μέρους της Fyrom της Ιστορίας!

Πηγή: Ελεύθερη Ζώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: