Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Αρκαδία-Διεκόπη η κυκλοφορία σε τμήμα της Εθνικής Οδού

Ανεξέλεγκτη είναι η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη το μεσημέρι στην περιοχή Ανεμοδούρι της Αρκαδίας με τους κατοίκους να περνούν δραματική νύχτα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι στιγμιαίοι άνεμοι αναζωπυρώνουν τις εστίες στην περιοχή ενώ λίγο μετά τις 4 το απόγευμα οι αρχές ανάγκαστηκαν να διακόψουν την κυκλοφορία από το 178ο έως το 198ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Τρίπολης-Καλαμάτας φοβούμενοι τα χειρότερα.

Όσο περνάει η ώρα και η φωτιά συνεχίζει να καίει στρέμματα γης ο αριθμός των πυροσβεστών όσο περνάει η ώρα αυξάνεται

Τα μέτωπα που καίγονται αυτήν την ώρα βρίσκονται στις περιοχές Ανεμοδούρι και Ραψομμάτι. Αρκετά είναι τα περιστατικά με κατοίκους που λόγω των πυκνών καπνών αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και οφθαλμολογικά προβλήματα ενώ καταγράφουν τις περιοχές που είναι χωρίς ρεύμα και νερό.

Αν και οι αρχές έδωσαν εντολή χθες να εκκενωθούν οι οικισμοί Ρούτση, Βουτσαράς, Καμαρίτσα και Σουλάρι για λόγους ασφαλείας σήμερα οι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, έχουν καεί 27.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων και δάσους.

Με απόφαση του ΓΕΕΘΑ ενεργοποιείται το σχέδιο «Δευκαλίων» και η δεύτερη μοίρα αλεξιπτωτιστών σπεύδει να βοηθήσει τους πυροσβέστες, που δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες.

Τις τελευταίες ώρες, οι φλόγες κατευθύνονται προς το χωριό Ραψομμάτη. Επί τόπου επιχειρούν 135 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 56 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Κατά τη χθεσινή επιχείρηση κατάσβεσης έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν. Συγκεκριμένα τέσσερις πυροσβέστες και μία γυναίκα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα και ένας άνδρας με εγκαύματα.

Η φωτιά έχει καταστρέψει πάνω από 10.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών με ελιές.

Όπως σας γράψαμε χθές από το star.gr, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έκανε επείγουσα έκκληση να σταλούν υδροφόρες, ερπυστριοφόρα και μηχανοκίνητα της ΔΕΗ για την περιοχή του Λεονταρίου, όπου κατευθυνόταν η φωτιά.

"Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις προηγούμενες ώρες. Τα εναέρια μέσα έχουν ξεκινήσει στην περιοχή Ραψομάτι. Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά είναι πολύ μεγάλη η έκταση και εγκυμονεί ο κίνδυνος αναζωπύρωσης. Χάρη στην επέμβαση  των πυροσβεστικών δυνάμεων δεν κινδύνευσαν τα χωριά, ούτε υπήρξε πρόβλημα εκκένωσης των οικισμών" δήλωσε ο Σ.Γεωργακόπουλος,Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Πυροσβεστικής.

ΚΩΣ

Μαίνεται το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Καρδάμαινα στην Κω λίγο πριν τις 15:00 το μεσημέρι . Η φωτιά όσο περνάει η ώρα και παραμένουν οι ισχυροί άνεμοι  πλησιάζει κατοικημένη περιοχή. Λόγω των πυκνών καπνών εκκενώθηκαν 3 ξενοδοχεία στην περιοχή, οι τουρίστες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία άλλης περιοχής, κάποιοι μάλιστα από αυτούς αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των καπνών.

Τέσσερις άνθρωποι βρίσκονται ήδη στο νοσοκομείο της Κω.

Στο σημείο έχουν σπεύσει από την πρώτη στιγμή 14 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα και δύο αεροσκάφη.​

Ρόδος:

Γύρω στις 18:00 ένα νέο μέτωπο ξέσπασε αυτήν την φορά στην περιοχή Καστελοριζιοί στην Ρόδο. Στο σημείο επιχειρούν 9 πυροσβέστες με 4 οχήματα, 4 άτομα πεζοπόρο τμήμα κι 1 ελικόπτερο της πυροσβεστικής.

Άγιο Όρος

Φωτιά ξέσπασε πριν λίγο σε δασική έκταση της περιοχής Μονοξελίτης στο Άγιο Όρος. Στο σημείο έχουν ήδη σπεύσει 9 πυροσβέστες με 3 οχήματα καθώς και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Κορινθία:

Σε εξέλιξη είναι η φωτιά στον Σολωμό Κορινθίας με τους ανέμους να δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών. Η φωτιά δεν πλησιάζει κατοικημένες περιοχές ενώ στο σημείο έχουν σπεύσει 37 πυροσβέστες, 19 οχήματα και 5 αεροσκάφη που κάνουν ρίψεις νερού.

Αξιοσημείωτη είναι η πληροφορία ότι στην περιοχή του Σολωμού υπάρχουν πευκοδάση που καίγονται ολοσχερώς και εκτός από τους ισχυρούς ανέμους που δεν βοηθούν και τα κουκουνάρια αναζωπυρώνουν την φωτιά.

Πικέρμι

Υπό έλεγχο είναι αυτήν την ώρα η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 16:00 φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στη συμβολή της Λ. Μαραθώνος και Ανατολής στο Πικέρμι. Στην περιοχή έσπευσαν αμέσως 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Κορωπί

Υπό έλεγχο είναι και η φωτιά σε δασική έκταση της περιοχής Αγίας Μαρίνας που ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, καθώς ρίψεις νερού πραγματοποιεί και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος.

Πηγή: Star

Δεν υπάρχουν σχόλια: