Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Πύρινη κόλαση στην Αττική


Μέτωπα σε Λακωνία, Πύλο, Κύθνο

Nέο πύρινο μέτωπο ξέσπασε στην Αγία Μαρίνα της παραλίας Κορωπίου όπου σπεύδουν 2 αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και 12 αυτοκίνητα.

Εντωμεταξύ, ολονύκτια μάχη με τις φλόγες έδιναν πυροσβέστες και κάτοικοι της Λαυρεωτικής όπου χθες, Σάββατο, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά. Η πυρκαγιά στην περιοχή είναι σε εξέλιξη χωρίς ωστόσο να υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά στην Κερατέα, όπου υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις από τον δυνατό αέρα, κρατώντας σε διαρκή ένταση τις δυνάμεις πυρόσβεσης, που έχουν ήδη ενισχυθεί, από τη νύχτα.


Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, με το πρώτο φως της μέρας, μετέβησαν στον τόπο της πυρκαγιάς και συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, ενώ εκτός από τους 250 πυροσβέστες με 60 οχήματα και 75 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τις δυνάμεις της Αττικής, που παραμένουν στο σημείο, έφτασαν, από την επαρχία, άλλα 15 οχήματα, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Αναμένονται επίσης δύο Canander από την Ιταλία, ενώ σε εξέλιξη είναι η ικανοποίηση του αιτήματος που έχει απευθύνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για βοήθεια από τη Γαλλία και από την Κροατία.

Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στο Θυμάρι Παλαιάς Φώκαιας και στα Λεγρενά, ενώ σε κίνδυνο βρίσκεται ο οικισμός Άγιος Κωνσταντίνος και το Θυμάρι. Επίσης, μαίνεται η φωτιά στη Μεγάλη Σπηλιά Νεάπολης Λακωνίας, ενώ σε ύφεση είναι τα μέτωπα σε Κάτω Σούλι Μαραθώνα, Πεντέλη και Κάλαμο, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε ύφεση είναι και η φωτιά στη Μονεμβασιά καθώς και μία ακόμα που εκδηλώθηκε, χθες, στις 23.00, στην Πύλο.

Επίσης, στην Κύθνο, είναι ακόμη σε εξέλιξη η πυρκαγιά, που αντιμετωπιζόταν από 15 πολίτες με έναν εποχικό πυροσβέστη και μια υδροφόρα του δήμου ενώ, το πρωί, μετέβησαν με ελικόπτερο 10 πυροσβέστες από την Αθήνα για να συμμετάσχουν στις προσπάθειες για την κατάσβεση.

Επίσης, πέντε μικρές φωτιές εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββάτου στη Κρήτη, από ανθρώπινη αμέλεια, καθώς σε όλες τις περιπτώσεις οι πυρκαγιές οφείλονται στην προσπάθεια πολιτών να κάψουν ξηρά χόρτα.

Οι φωτιές, δύο στο Ηράκλειο, μία στα Χανιά, μία στο Ρέθυμνο και μία στο Λασίθι, ήταν μικρές, με τη μεγαλύτερη εξ' αυτών να έχει κάψει ένα στρέμμα, ωστόσο οι αρχές εφιστούν την προσοχή στους πολίτες, ειδικά για τις ημέρες όπου οι καιρικές συνθήκες ευνοούν το ξέσπασμα πυρκαγιών.

Για σήμερα Κυριακή η Κρήτη βρίσκεται σε βαθμό επικινδυνότητας για την εκδήλωση φωτιάς 3, που σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι υψηλός.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, 5 άντρες της πυροσβεστικής φέρουν ελαφριά εγκαύματα και μεταφέρθηκαν προληπτικά στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 401.

Σήμερα, οδηγούνται στον εισαγγελέα και οι τέσσερις εργάτες που συνελήφθησαν στην Κερατέα για εμπρησμό από αμέλεια, επειδή η πυρκαγιά ξεκίνησε από σπινθήρες τροχού που χρησιμοποιούσαν σε οικοδομικές εργασίες.

Στο μεταξύ, άνοιξε η λεωφόρος Σουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά Κερατέα εκδηλώθηκε στη Δροσιά Κερατέας και επεκτάθηκε στους οικισμούς Αγιασμός, Καταφύγι, Παλαιά Φώκαια, Λεγρενά και Θυμάρι.

Στην Παλαιά Φώκαια το μεσημέρι του Σαββάτου εκκενώθηκε προληπτικά γηροκομείο, ενώ την ίδια ώρα κάτοικοι της περιοχής Συντερίνα, μεταξύ Αναβύσσου και Λαυρίου, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, λόγω του μεγάλου πύρινου μετώπου.

Ορισμένα από αυτά υπέστησαν τελικά πολύ μεγάλες ζημιές, ενώ και στην Καμάριζα κάηκαν αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες τουλάχιστον ένα σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες στον οικισμό Καταφύγι της Παλαιάς Φώκαιας.

Aργά το βράδυ πληροφορίες ανέφεραν πως καίγονται σπίτια στη Συντερίνα, στο Μετόχι, στα Μεγάλα Πεύκα, αλλά και στις Μούσες.

Ταυτόχρονα στην περιοχή της Αττικής εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στο Ντράφι Παλλήνης, στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα και στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου. Οι τρεις τελευταίες ελέγχονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ σε εξέλιξη είναι ακόμη η φωτιά της Κερατέας.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα σοβαρές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στο Κεφαλόβρυσο Πάτρας, που τέθηκε υπό έλεγχο, στη Μεγάλη Σπηλιά Μονεμβασιάς και στη θέση Τρύβλακας Κύθνου, η οποία είναι σε εξέλιξη και την επιχείρηση κατάσβεσης έχει αναλάβει ομάδα 15 πολιτών με επικεφαλής έναν εποχικό πυροσβέστη και τη βοήθεια μιας υδροφόρας του Δήμου.

Κάτοικος της Παλαιάς Φώκαιας δήλωσε στο protothema.gr: «Βλέπουμε μια ταινία τρόμου καθιστοί και η πυροσβεστική δεν μπορεί να λειτουργήσει. Από τις 16.00 μέχρι τώρα ένα ολόκληρο βουνό καίγεται και ένα μόνο ελικόπτερο προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά» και συνέχισε: «Ζούμε σκηνές Πεντέλης. Σπίτια έχουν ήδη καεί, βλέπουμε φλόγες ύψους 3,5 μέτρων σε μια ακτίνα 5 χιλιομέτρων και μόνο ιδιώτες με τα αγροτικά προσπαθούν να κάνουν κάτι».

Στη Τριανταφύλλιζα κάηκε μια μάντρα αυτοκινήτων ενώ στην θέση Καμάριζα οικίες παραδόθηκαν στις φλόγες.

Στην Παλλήνη το εργοστάσιο της εταιρίας «Δωδώνη» παραδόθηκε στις φλόγες, καθώς και η «Οινοποιεία Παλλήνης» ενώ εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους το Γηροκομείο Κωνσταντινουπολιτών στην Παλαιά Φώκαια. Επίσης, προέκυψαν και προβλήματα με την ηλεκτροδότηση λόγω της πυρκαγιάς.
Πυρκαγιά ξέσπασε και στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα. Επί τόπου επιχείρησαν 18 πυροσβέστες με 6 οχήματα, 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Πολύ υψηλός και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Η πυροσβεστική υπηρεσία και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιούν για πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) και για σήμερα, Κυριακή.

Συγκεκριμένα σε αυξημένη ετοιμότητα για πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς τις επόμενες ώρες τίθενται οι περιοχές:

- Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Νήσων (Περιφέρεια Αττικής).

- Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).

- Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Σκύρου, Εύβοιας (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).

- Ανδρου, Τήνου, Μυκόνου, Σύρου, Κέας-Κύθνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου και Θήρας (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).

- Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας (Περιφέρεια Πελοποννήσου).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Από την Πυροσβεστική γίνεται, για μία ακόμα φορά, έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να μην ανάβουν φωτιές στην ύπαιθρο, να μην εκτελούν «θερμές» εργασίες και να τηρούν όλους τους κανόνες πρόληψης πυρκαγιών, αφού η σημερινή μέρα αναμένεται χειρότερη από την χτεσινή από πλευράς ισχυρών ανέμων.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: