Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Δέκα συλλήψεις στο παράνομο λατομείο στο Μαρκόπουλο

Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικός και αναδασωτέος

Διονύσης Βυθούλκας

Σε 10 συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ασφάλειας Αττικής κατά τη διάρκεια επιχείρησης με την συνδρομή και Επιθεωρητών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε παράνομο λατομείο που υπάρχει στο Μαρκόπουλο (θέση «Χωνί-Ντάγκλα» περιοχής «Μερέντα»).

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ κατά την διάρκεια της επιχείρησης που έγινε την Τετάρτη το πρωί διαπιστώθηκαν παράνομες λατομικές εργασίες και συνελήφθησαν ο 64χρονος ιδιοκτήτης της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το λατομείο καθώς επίσης και άλλα εννέα άτομα εκ των οποίων επτά Ελληνες, ηλικίας από 38 έως 56 ετών και τρεις αλλοδαποί (22 και 45 ετών υπήκοοι Αλβανίας και 58 ετών υπήκοος Καζακστάν) που εργάζονταν στο χώρο.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία «για παραβίαση της νομοθεσίας που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, τη λειτουργία των λατομείων, αλλά και τις διατάξεις που αφορούν την προστασία των αρχαιοτήτων της Χώρας μας, αφού ο συγκεκριμένος χώρος είχε διαμορφωθεί σε περιοχή, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογική», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Επίσης κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι είχαν φορτωθεί αδρανή υλικά σε φορτηγά και τα οποία προσφάτως είχαν εξορυχθεί παράνομα από το λατομείο.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο συγκεκριμένος χώρος έχει χαρακτηρισθεί με υπουργική απόφαση ως αρχαιολογικός, ενώ από την Κτηματική Υπηρεσία Ανατολικής Αττικής ως δασικός και αναδασωτέος. Παράλληλα, έχει υπάρξει απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας, καθώς επίσης εντολής προς την εταιρεία για απομάκρυνση του μηχανολογικού εξοπλισμού που υπάρχει στο συγκεκριμένο χώρο. Επιπλέον από την Επιθεώρηση Μεταλλείων έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα, στην συγκεκριμένη εταιρεία του 64χρονου εκμεταλλευτή, ύψους 1.443.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, εντοπίστηκαν επίσης και κατασχέθηκαν τέσσερα τέσσερα φορτηγά, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την εξόρυξη και τη μεταφορά των παράνομων υλικών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: