Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Εκτός κατηγορητηρίου ο Τσαλικίδης για την έκρηξη στο Μαρί

Επτά πρόσωπα στο εδώλιο για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου στο Μαρί - Ο Εισαγγελέας Θεσσαλονίκης αποφάσισε να μην εκτελεστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, που εξέδωσαν οι κυπριακές Αρχές σε βάρος του τέως Αρχηγού της Ε.Φ.

Ο Π. ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ θα διωχθεί στην Ελλάδα για τη φονική έκρηξη

Με επτά πρόσωπα στο εδώλιο του κατηγορουμένου και όχι οκτώ, τελικά, θ’ αρχίσει, όπως όλα δείχνουν, η εκδίκαση της υπόθεσης για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου 2011, στο Μαρί. Κι αυτό λόγω των σημαντικών εξελίξεων που σημειώθηκαν στην υπόθεση του τέως Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Πέτρου Τσαλικίδη, που ουσιαστικά αναγκάζουν την Εισαγγελία ν’ αφαιρέσει το όνομα του αντιστράτηγου από το κατηγορητήριο που καταχωρίστηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και να συνεχίσει την υπόθεσή της με τους υπόλοιπους επτά κατηγορουμένους. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία παραπομπής των κατηγορουμένων στο Κακουργιοδικείο έχει αναβληθεί, ήδη, δύο φορές, λόγω της μη προσέλευσης του κ. Τσαλικίδη.

Του απήγγειλε κατηγορίες

Οι εξελίξεις που θα καθορίσουν τις επόμενες ημέρες τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης ενώπιον της κυπριακής Δικαιοσύνης αφορούν στην παρουσία του κ. Τσαλικίδη ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, σε σχέση με το αίτημα των κυπριακών Αρχών για έκδοσή του, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα παραστεί για να δικαστεί στην υπόθεση της φονικής έκρηξης, στο Μαρί.

Ο Εισαγγελέας Εφετών, αρμόδιος για θέματα εκδόσεων, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ενώπιον του οποίου εμφανίστηκε ο Έλληνας αντιστράτηγος, αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο, απορρίπτοντας το σχετικό αίτημα των κυπριακών διωκτικών Αρχών. Ως εκ τούτου, ο Εισαγγελέας δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση του κ. Τσαλικίδη, δεδομένου ότι θα διωχτεί στην Ελλάδα για την έκρηξη στο Μαρί. Ήδη, έχει κινηθεί διαδικασία εναντίον του αντιστράτηγου, από στρατιωτικό εισαγγελέα Αθηνών, που του απήγγειλε κατηγορίες για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου 2011.

Ποινική διαδικασία στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο κ. Τσαλικίδης αναμένεται να παρουσιασθεί στον ανακριτή, που από κοινού με τον Εισαγγελέα θα αποφασίσουν για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ουσιαστικά, με δεδομένο ότι εκκρεμεί ποινική διαδικασία στην Ελλάδα, αποφασίστηκε να μην εκτελεστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, που εξέδωσαν οι κυπριακές Αρχές σε βάρος του κ. Τσαλικίδη, μετά τη διπλή άρνησή του να παρουσιαστεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας.

Να σημειωθεί ότι στις 9 Μαΐου 2012 εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, κατόπιν έγκρισης του Γενικού Εισαγγελέα, εναντίον του κ. Τσαλικίδη, επειδή ο τελευταίος δεν παρουσιαζόταν διατεθειμένος να προσέλθει στη δίκη του. Παρά το ότι, αρχικά, φαίνεται να είχε εκφράσει την πρόθεση να παρουσιαστεί. Στη συνέχεια, οι ελληνικές Αρχές υποστήριξαν, μέσω επιστολής τους προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ότι ο αντιστράτηγος δεν μπορεί να δικαστεί στην Κύπρο, αλλά μόνο στην Ελλάδα. Η επιστολή των αρμόδιων Αρχών της Ελλάδας διαβιβάστηκε στον Γενικό Εισαγγελέα από τον Αρχηγό της Ε.Φ. Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση.

Επιβεβλημένη η «αφαίρεση»

Στην επιστολή, οι ελληνικές Αρχές επικαλούνται πρόνοια της Συμφωνίας Εγκαθίδρυσης, που αναφέρει ότι στρατιωτικοί-μέλη των δύο εγγυητριών δυνάμεων διώκονται ποινικά μόνο στις χώρες τους, για οποιοδήποτε αδίκημα διαπράξουν εδώ. Από την άλλη, ο Γενικός Εισαγγελέας πλειστάκις έχει εκφέρει δημόσια την άποψη ότι ο κ. Τσαλικίδης μπορούσε να δικαστεί στην Κύπρο με τους υπόλοιπους επτά κατηγορουμένους, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την άρνηση των ελληνικών Αρχών να εκδώσουν τον κ. Τσαλικίδη στο νησί, φαίνεται να καθιστούν την αφαίρεση του ονόματος του αντιστράτηγου από το κατηγορητήριο επιβεβλημένη, ώστε ν’ αρχίσει η διαδικασία, αφού κι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αντιδρούν έντονα να παραμένουν υπό κατηγορία, χωρίς να αρχίζει η δίκη τους.

Αντιμετωπίζουν 208 κατηγορίες

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ αντιμετωπίζουν, συνολικά, 208 κατηγορίες για ανθρωποκτονία και πρόκληση θανάτου εξ αμελείας, και αναμένεται να τους απαγγελθούν και ν’ απαντήσουν όταν παραπεμφθούν ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας. Κάθε κατηγορούμενος αντιμετωπίζει συνολικά 26 κατηγορίες, από δύο για τα προαναφερόμενα αδικήματα, για κάθε θύμα της φονικής έκρηξης. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες, ωστόσο οι λεπτομέρειες και τα γεγονότα των αδικημάτων διαφέρουν, ανάλογα με την ιδιότητα του κάθε κατηγορουμένου. Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται 255 μάρτυρες κατηγορίας, πρόσωπα από διάφορες κυβερνητικές και μη υπηρεσίες που είχαν άμεση ή και έμμεση εμπλοκή στην υπόθεση της διαχείρισης των 98 φονικών εμπορευματοκιβωτίων.

Πηγή: SigmaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια: