Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Ιωάννης Τσουκαλάς: Οι βιολογικές και ιατρικές επιστήμες πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή ερευνητική στρατηγική

Βρυξέλλες, 19 Ιουνίου 2012

Οι βιολογικές και ιατρικές επιστήμες πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή ερευνητική στρατηγική

Πρωινό εργασίας υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά.

Το θέμα της έρευνας στον τομέα της υγείας πραγματεύθηκε το πρωινό εργασίας που οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συζητήσεων που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στρατηγική «Ορίζοντας 2020», το κύριο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στην ΕΕ, με στόχο την επίτευξη ανάπτυξης και τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας στην παγκόσμια σκηνή. Με την αύξηση της χρηματοδότησης για την έρευνα και την καινοτομία στα € 80 δισ. για την περίοδο 2014-2020, ο «Ορίζοντας 2020» θα συμβάλλει στην αριστεία της επιστήμης, στην εδραίωση ηγετικής θέσης της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο και στη δημιουργία μιας πιο ανταγωνιστικής κοινωνίας και οικονομίας βασισμένης στην γνώση.

Η στήριξη της έρευνας στις βιολογικές και ιατρικές επιστήμες και η ενίσχυση των σχετικών ευρωπαϊκών ερευνητικών υποδομών θα βοηθήσουν στην προσπάθεια μείωσης της εκροής εγκεφάλων μέσω της παροχής υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και κατάρτισης, στον καλύτερο συντονισμό και στη δημιουργία συνεργιών μεταξύ των ερευνητικών δράσεων, καθώς και στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε τεχνολογίες αιχμής.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επιστήμονες και ερευνητές που απασχολούνται στους σχετικούς τομείς καθώς και ευρωβουλευτές, μέλη της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας και της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων από διάφορες πολιτικές ομάδες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κος Τσουκαλάς αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για γενναία χρηματοδότηση της ιατρικής έρευνας, προκειμένου η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις σχετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει και οι οποίες τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ενταθούν.

Σύμφωνα με τον κο Τσουκαλά: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι πολιτικοί και επιστήμονες συζητούν από κοινού για θέματα έρευνας στον τομέα της υγείας, καθώς οι βιολογικές και ιατρικές επιστήμες συμβάλλουν ουσιαστικά στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντοποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις. Η έρευνα στις επιστήμες αυτές θα βοηθήσει στην αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση πολλών σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές, ψυχικές και νευρολογικές παθήσεις και ιδίως εκείνες που συνδέονται με τη γήρανση, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον.

Η ανάγκη για Ευρωπαϊκή πρωτοπορία στην ιατρική έρευνα είναι κοινωνική και ανθρωπιστική απαίτηση. Παρόλα αυτά μπορεί να εξηγηθεί και με οικονομικούς όρους, εφόσον είναι σαφές ότι η επένδυση στην έρευνα εξοικονομεί οικονομικούς και κοινωνικούς πόρους.

Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρώπη είναι η ήπειρος με το μεγαλύτερο ποσοστό των ηλικιωμένων. Εκτιμάται ότι το 2025 το 30% του πληθυσμού της ΕΕ θα είναι άνω των 65 ετών. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι:

•    7 εκ. Ευρωπαίων πολιτών έρχονται αντιμέτωποι με το Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Αριθμός ανησυχητικός, ο οποίος αναμένεται να διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια.

•    4,3 εκατομμύρια θάνατοι στην Ευρώπη (48% του συνόλου) αποδίδονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα και 9,6 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο πλήττονται από εγκεφαλικά επεισόδια. Εκτός από το τεράστιο πλήγμα στις οικογένειες των πασχόντων, το κόστος των εγκεφαλικών για την Ευρωπαϊκή οικονομία αγγίζει τα 38 δις ευρώ, δηλαδή 2 με 3% της συνολικής δαπάνης για την υγεία.

•    Υπάρχει τεράστια ανάγκη, παγκοσμίως, για νέα εμβόλια για ασθένειες όπως η ελονοσία, η φυματίωση, ο HIV. Μόνο η φυματίωση, μια ελεγχόμενη αρρώστια, σκοτώνει 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.

Η ΕΕ οφείλει να πρωτοστατήσει στην έρευνα για την υγεία, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού της, αλλά και να ξεπληρώσει το ανθρωπιστικό της «χρέος» έναντι των αναπτυσσόμενων χωρών.

Μέσα από το 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο, η ΕΕ διέθεσε συνολικά 6,1 δις ευρώ για την έρευνα στις επιστήμες της υγείας. Το ποσό αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη χρηματοδότηση, ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών και πιο φιλόδοξους στόχους, εάν επιθυμούμε να καλύψουμε τις υγειονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: