Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Έχασε την έδρα του ο φίλος του Αλέξη στη Γαλλία

Κλάφτα Χαράλαμπε
Οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι αναδεικνύονται νικητές του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, αποσπούν ποσοστό μεγαλύτερο από το 46% των ψήφων, σε σχέση με 34% του κεντροδεξιού UMP και αναμένεται να κατακτήσουν τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση, μετά τον δεύτερο γύρο της 17ης Ιουνίου.

Παράλληλα, κατακόρυφη άνοδο σημείωσαν τα ποσοστά της Μαρίν Λεπέν, η οποία απέσπασε το 14% των ψήφων, σε σχέση με το 4% που είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές του 2007.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Αριστερού Μετώπου Ζαν-Λυκ Μελανσόν διεκδικούσε μαζί με την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου έδρα στο γαλλικό βορρά.

Εξελέγη τρίτος και δεν θα μετάσχει στο δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή. Ο Μελανσόν πήρε 7,5% των ψήφων και το κόμμα του «Αριστερό Μέτωπο» κινδυνεύει να χάσει τη δυνατότητα να έχει κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή.

Σε δηλώσεις μετά την προσωπική του ήττα ο Μελανσόν αποσύρθηκε από τον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα γίνει αυτή την Κυριακή. Ηταν υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές τον Μάιο και είχε κάνει και τότε ένα πολύ χαμηλό σκορ (11% απέναντι στη Λεπέν που ήταν επίσης υποψήφια πρόεδρος (17,9%).

Ο Μελανσόν έγινε ευρύτερα γνωστός στην Ελλάδα μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι και ήταν παρών ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποκαλέσει υποτιμητικά τον Φρανσουά Ολάντ «Ολαντρέου» προβλέποντας ότι θα έχει κακό πολιτικό τέλος σαν τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο αριστερός ηγέτης χρειάζεται 15 βουλευτές για να έχει κοινοβουλευτική ομάδα και κινδυνεύει να φτάσει μόνο τους 13 στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

Πηγή: The Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: