Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Δημοψήφισμα ζητά η Μέρκελ, διαψεύδει μετά

Και λαμβάνει αρνητική απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση. Προσπάθεια αναδίπλωσης από το Βερολίνο

Μια ανάσα από διπλωματική κρίση βρίσκονται Ελλάδα και Γερμανία καθώς η Καγκελαρία διαψεύδει ότι η Αγκελα Μέρκελ ζήτησε να στηθούν κάλπες Δημοψηφίσματος μαζί με τις εθνικές εκλογές, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ελληνα πρωθυπουργού και από την προεδρία της Δημοκρατίας. Η εκδήλωση τέτοιας πρότασης θεωρείται ωμή ποαρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας επιχειρεί η Αγκελα Μέρκελ ζητώντας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να διερευνήσει το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες δημοψηφίσματος για το ευρώ δίπλα σε αυτές των εκλογών. Η απάντηση της Ελλάδας ήταν άμεση δια στόματος του πρωθυπουργού ο οποίος επισήμανε ότι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει τέτοιες αποφάσεις. Εντονες ήταν οι αντιδράσεις και τον κομμάτων.


Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όπου πάντως σημειώνεται πως «είναι πρόδηλο ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης».

Στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναφέρεται ακόμη πως κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Αγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη στήριξη της Ε.Ε. στις προσπάθειες της Ελλάδας για υπέρβαση της κρίσης και ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει την πρόθεση να εξετάσει την ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό χώρο.

Γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το Βερολίνο διαψεύδει τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι δεν διατύπωσε ποτέ σχετική πρόταση. Αν αυτό επισημοποιηθεί τότε οι δυο χώρες να βρεθούν στη δίνη διπλωματικής κρίσης.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων η Καγκελαρία «Οι αναφορές αυτές είναι ανακριβείς» .

Απάντηση Αλέξη Τσίπρα

Η κ. Μέρκελ έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σαν να πρόκειται για χώρα-προτεκτοράτο και αυτό το δικαίωμα της το έχουν δώσει ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς με τη στάση τους και τις επιστολές τους, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας για την πρόταση της Γερμανίδας καγκελάριου περί διενέργειας δημοψηφίσματος μαζί με τις εκλογές. Ωστόσο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε βέβαιος πως την απάντηση θα της την δώσει ο ελληνικός λαός στις 17 Ιουνίου.

Ο ελληνικός λαός θα δώσει στην κ. Μέρκελ αρνητική απάντηση στις εκλογές της 17ης Ιουνίου και θα βάλει τέλος στα μνημόνια της λιτότητας, της υποτέλειας και της αναξιοπρέπειας, ανοίγοντας το δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση Πάνου Καμμένου

Αμεση ήταν απάντηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου στην προτροπή της Αγγελας Μέρκελ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές.

«Η Γερμανία αν επιθυμεί μπορεί να κάνει στην επικράτειά της δημοψήφισμα και να φύγει από το ευρώ, εμείς δεν έχουμε τέτοιο δίλημμα», ήταν το σχόλιό του μέσω twitter.

Απάντηση ΚΚΕ

Το ΚΚΕ «απορρίπτει και καταγγέλλει τον εκβιασμό περί διενέργειας δημοψηφίσματος που έθεσε η Α. Μέρκελ με το ερώτημα "ευρώ ή δραχμή"». Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση, «πέρα από το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να διενεργηθεί από υπηρεσιακή κυβέρνηση, αποτελεί ωμό εκβιασμό σε βάρος του λαού και στήριξη στα κόμματα του "ευρωμονόδρομου" και στην ελληνική πλουτοκρατία. Είναι επίσης μία ακόμα απόδειξη ότι η κατάργηση των μνημονίων και των βάρβαρων μέτρων απαιτεί σύγκρουση με την ΕΕ».

Καταλήγοντας, προσθέτει: «Το ΚΚΕ είναι γνωστό ότι καλεί το λαό με τους δικούς του όρους να οργανώσει την πάλη του και με δική του πρωτοβουλία να βγάλει ο ίδιος την Ελλάδα από την ΕΕ. Θα προχωρήσει έτσι μπροστά με δικό του σχεδιασμό και στόχο, πράγμα που είναι τελείως διαφορετικό από το να την βγάλουν οι άλλοι από την ΕΕ. Γιατί λύση υπέρ του λαού σημαίνει: Αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους».

Πηγή: SofokleousIn

Δεν υπάρχουν σχόλια: