Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Χαλκιδική: Υποτονική η πασχαλινή κίνηση

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου

Υποτονικό παρουσιάζεται μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον του κόσμου για την πασχαλινή έξοδο, κάτι αναμενόμενο, αφού από τη μια τα απανωτά χαράτσια, από την άλλη η ανοδική πορεία της βενζίνης καθώς επίσης και οι μειώσεις μισθών και συντάξεων δεν αφήνουν περιθώρια, έστω, και για κοντινές αποδράσεις.

Η μέση πληρότητα για την περιοχή της Χαλκιδικής, τις ημέρες του Πάσχα, αγγίζει το 45% - 50% με εκτιμήσεις ότι μπορεί να φτάσει μέχρι και το 60%.

«Υπάρχει μια μείωση της τάξεως του 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο» δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος επισημαίνοντας ότι φέτος θα λειτουργήσουν 45 ξενοδοχεία,
εκ των οποίων, τα 35 -μικρής κατηγορίας και δυναμικότητας- είναι ανοιχτά όλο το χρόνο, ενώ τα υπόλοιπα 10 θα κλείσουν μετά το Πάσχα και θα ξανανοίξουν αρχές Μαΐου.

Στην περιοχή θα βρεθούν αρκετοί Βαλκάνιοι και λιγότεροι Ελληνες (από οργανωμένα τουριστικά πακέτα ή μεμονωμένα) ενώ αυτό που κάνει τη διαφορά φέτος το καλοκαίρι είναι η άφιξη 600 ατόμων από τη γαλλοεβραϊκή κοινότητα του Παρισιού, οι οποίοι θα παραμείνουν στη Χαλκιδική καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

«Είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη κοινότητα επισκέπτεται τον προορισμό, κάτι πολύ θετικό για εμάς, και διακινείται από μεγάλο tour operator που διοχετεύει κόσμο τόσο στην Πιερία όσο και στην Αλεξανδρούπολη» επισημαίνει ο κ. Τάσιος.

Οσον αφορά τις τιμές για το Πάσχα, ξεκινούν από τα 50 ευρώ το δίκλινο σε ξενοδοχείο 3 αστέρων ή αγροτουριστικό κατάλυμα και φτάνουν τα 80 – 100 ευρώ τη βραδιά με πρωινό.

Συγκρατημένες οι εκτιμήσεις και για το καλοκαίρι

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, «ο Μάιος θα είναι ένας κακός μήνας με μέση πληρότητα 35% έναντι 45% που ήταν το 2011 ενώ για όλη τη σεζόν προβλέπεται μείωση της τάξεως του 20%».

Η μεγάλη διαρροή προέρχεται από την Κεντροδυτική Ευρώπη -κυρίως από την παραδοσιακή αγορά της Γερμανίας, και βεβαίως από την ελληνική -λόγω ύφεσης αλλά και κατάργησης των Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού.

«Υπάρχει μια άνοδος από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τα Βαλκάνια, από την Τουρκία δεν έχουμε ακόμη εκτίμηση, παρ' όλα αυτά η απώλεια από τις παραδοσιακές αγορές είναι μεγάλη» τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Τάσιος.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: