Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Θεσσαλονίκη: Δύο μέτρα την ημέρα βυθίζεται το αντλιοστάσιο για να τροφοδοτηθούν τα σιντριβάνια της Νέας Παραλίας

Περίπου δέκα εκατοστά την ώρα (δύο μέτρα την ημέρα) βυθίζεται στο έδαφος το αντλιοστάσιο του δήμου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο, με τη βοήθεια ειδικού σκαπτικού μηχανήματος.
Το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο, που βρίσκεται επί του κάθετου άξονα του νέου δημαρχιακού μεγάρου και έναντι του σχολικού συγκροτήματος του 31ου Γυμνασίου, έχει κατασκευαστεί για να τροφοδοτήσει με νερό τα σιντριβάνια της μεγάλης εξέδρας που βρίσκονται στον ίδιο άξονα και περιλαμβάνονται στα υπό κατασκευή έργα ανάπλασης της Νέας Παραλίας.


Έχει κάτοψη περίπου 80 μέτρων (περιλαμβάνει μεγάλη δεξαμενή νερού, 14 αντλίες, δύο φίλτρα χαλαζιακής άμμου, αυτοκαθαριζόμενο φίλτρο, τρεις εμβαπτιζόμενες αντλίες ακαθάρτων, ηλεκτρολογικούς πίνακες και ανεμιστήρες) και περιβάλλεται περιμετρικά από τοιχίο ύψους έξι μέτρων, τα υλικά του οποίου έχουν συνολικό βάρος 230 τόνων.

Το ειδικό σκαπτικό μηχάνημα αφαιρεί εσωτερικά τον όγκο του χώματος από την κάτοψη του αντλιοστασίου με αποτέλεσμα το τοιχίο να υποχωρεί κατά περίπου δύο μέτρα ημερησίως.

Οι εργασίες βύθισής του ξεκίνησαν χθες Δευτέρα και εφόσον ολοκληρωθούν οι εργασίες (αύριο Τετάρτη) και στη συνέχεια κατασκευασθούν υπογείως το δάπεδο και η οροφή, το αντλιοστάσιο θα πάψει να είναι ορατό, ωστόσο -μέσω φρεατίου- θα παραμείνει επισκέψιμο από τους τεχνικούς του δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος και η συντήρηση των μηχανημάτων.

Να σημειωθεί ότι η δεξαμενή του συγκεκριμένου αντλιοστασίου θα τροφοδοτείται από γεωτρήσεις του δήμου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θα χρησιμοποιεί ανακυκλούμενο νερό για τις ανάγκες των σιντριβανιών.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: