Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Σαρκοζί: «Μην ψηφίσετε ... Ολανδρέου!»


Να μην ψηφίσουν «Ολανδρέου» προτρέπει ο Νικολά Σαρκοζί του Γάλλους ψηφοφόρους, παρομοιάζοντας τον αντίπαλό του, Φρανσουά Ολάντ, με τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και κάνοντας έμμεση αναφορά στην έλλειψη ικανοτήτων του δεύτερου για αποτελεσματική διακυβέρνηση μιας χώρας.

Η συγκεκριμένη μείξη ονομάτων έχει, προφανώς, ως ... πηγή έμπνευσης το σαρκαστικό «Μερκοζί», με το οποίο οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Σαρκοζί χλευάζουν την ταύτισή του με την γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και την ευθυγράμμισή του με όλες τις θέσεις που πρεσβεύει το Βερολίνο για την Ευρώπη και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Σαρκοζί, επιλέγοντας να χρησιμοποιήσει τον όρο «Ολαντρέου» προσπαθεί να πείσει τους πολίτες της χώρας του να μην ρίξουν την ψήφο τους στον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, αλλά να επιλέξουν το δικό του κεντροδεξιό κόμμα.


Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαρκοζί αναφέρεται στην αποτυχημένη πορεία κεντροαριστερών κυβερνήσεων άλλων χωρών, όπως της Ελλάδας και της Ισπανίας, για να πείσει του Γάλλους ψηφοφόρους ότι πρέπει να κυβερνήσει πολιτική παράταξη άλλης «πολιτικής απόχρωσης». Τώρα, όμως, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, οι προεκλογικές ανάγκες ωθούν τον κ. Σαρκοζί στην καθαρή ... χρήση του ονόματος του κ. Παπανδρέου.

Τι ακριβώς επιθυμεί να εγγράψει στο «συλλογικό υποσυνείδητο» των Γάλλων, ο κ. Σαρκοζί; Δεδομένο είναι ότι ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός της Ελλάδας, επί δυο χρόνια, εμπράκτως δεν προέβαλλε αντιστάσεις στη «γραμμή Βερολίνου», όπως κάνει και ο κ. Ολάντ. Πιθανόν όμως ο υποψήφιος της γαλλικής κεντροδεξιάς επιθυμεί με τον όρο «Ολανδρέου» να εμφανίσει τον κ. Ολάντ ως «τυχοδιώκτη», παραπέμποντας σε εκείνη την πασίγνωστη «ατάκα» του κ. Παπανδρέου περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Εάν, πάλι, όλα αυτά τα ειδικά είναι «ψιλά γράμματα» για τους Γάλλους, το «Ολανδρέου» ... εντέλλεται αν μη τι άλλο να ταυτίσει τον κ. Ολάντ με έναν Ευρωπαίο ηγέτη, του οποίου το όνομα ταυτίστηκε με τη βύθιση της χώρας του σε βαθύτατη κρίση.

Ξεκάθαρο προβάδισμα Ολάντ δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις για το β' γύρο

Όσον αφορά τα προγνωστικά για την αναμέτρηση της 6ης Μαϊου, αυτά «δίνουν» στο κ. Ολάντ ποσοστό που κυμαίνεται ανάμεσα στο 53% και το 56%. Σημαντική παράμετρος είναι οι ψήφοι του Μετώπου της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, που δείχνουν να κατευθύνονται σχεδόν στο σύνολό τους προς τον κ. Ολάντ.

Αντιθέτως, οι υποστηρικτές τόσο της κυρίας Λεπέν, όσο και του κ. Μπαϊρού, κατά τα φαινόμενα δεν προσανατολίζονται σε μία μόνο κατεύθυνση. Αυτό το στοιχείο, το οποίο παρέχει πλεονέκτημα στον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, επιχειρεί να ανατρέψει τις τελευταίες ημέρες ο κ. Σαρκοζί. Βασικός του στόχος, η προσέλκυση των ψήφων της Ακροδεξιάς.

Σημειώνει η πολιτική αναλύτρια, Καρίν Μαρς: «Αβέβαιο είναι το που θα πάνε οι ψήφοι της Λεπέν, στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Προς το παρόν βλέπουμε μια σχετικά περιορισμένη μετακίνηση των ψηφοφόρων της προς τον Σαρκοζί. Αν η μετακίνηση συνεχιστεί στα τωρινά της επίπεδα, η επανεκλογή Σαρκοζί μοιάζει πολύ δύσκολη».

Καλύτερη τύχη δίνει στον κ. Σαρκοζί ο πολιτικός αναλυτής, Φρανσουά Μικέ Μαρτί: «Εάν προσθέσουμε τα ποσοστά Λεπέν, Μελανσόν και Μπαϊρού, συγκεντρώνουμε σχεδόν το 40% των ψήφων. Από μαθηματικής πλευράς, ο δεύτερος γύρος θα είναι περισσότερο αμφίρροπος από όσο αναμενόταν».

Πηγή: The Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: