Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Παναγιώτης Σγουρίδης: Δεν μπορώ να είμαι συνυποψήφιος με κάποιον, όπως ο Τσετίν Μάντατζη,που θα φωτογραφίζεται με την σημαία της ανεξάρτητης Θράκης

Ο ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟ «Χ»
Σωστή η μείωση προστίμων μόνο για τεμένη που έχουν ανεγερθεί σε βακουφικές εκτάσεις

Την άποψη ότι η τροπολογία της μείωσης προστίμων για τα αυθαίρετα ορθώς θα εφαρμοστεί για τεμένη που έχουν ανεγερθεί πάνω σε βακουφικές εκτάσεις, εξέφρασε ο Παναγιώτης Σγουρίδης πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής μιλώντας στο «Χ» μετά το σάλο που προκλήθηκε στη συζήτηση στη Βουλή. Η ένταση στη Βουλή δημιουργήθηκε ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Σηφουνάκη και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑΟΣ, με αφορμή ανακοίνωση από τον κ. Σηφουνάκη φραστικής «βελτιωτικής» τροποποίησης στο νομοσχέδιο για τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό, λίγο πριν την ψήφιση του επί του συνόλου. Σύμφωνα με την προσθήκη εντάσσονται όλοι οι κάτοικοι Ξάνθης και Ροδόπης στη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με την καταβολή μόνο του 20% του προστίμου, το οποίο ίσχυε αρχικά μόνο για τους μουσουλμάνους.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης αντέδρασε έντονα και ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος ανακάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση για περίπου μισή ώρα. Ο κ.Πετσάλνικος κάλεσε τον κ. Σηφουνάκη να αποσύρει την προσθήκη, επισημαίνοντας ότι, με βάση το Σύνταγμα και τον κανονισμό του Κοινοβουλίου,
δεν επιτρέπεται σε αυτή τη φάση επί της ουσίας αλλαγή και πρόσθεσε ότι αν η κυβέρνηση επιθυμεί τη ρύθμιση μπορεί να την καταθέσει σε άλλο νομοσχέδιο.

Η ένταση μεταφέρθηκε και στους διαδρόμους της Βουλής με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ Αλέξανδρο Χρυσανθακόπουλο να επιτίθεται κατά του κ. Σηφουνάκη και να τον κατηγορεί ότι πραξικοπηματικά παραβιάζεται το Σύνταγμα καθώς απαγορεύεται οποιαδήποτε αλλαγή σε νομοσχέδιο κατά την ψήφιση του επί του συνόλου. Ο κ. Σηφουνάκης τον κάλεσε να απαντήσει αν διαφωνεί επί της ουσίας της ρύθμισης, όμως τελικά, απέσυρε τη βελτιωτική αλλαγή μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος επισήμανε πως με βάση το Σύνταγμα και τον κανονισμό του Κοινοβουλίου, δεν επιτρέπεται σε αυτή τη φάση επί της ουσίας αλλαγή. Πρόσθεσε ότι αν η κυβέρνηση επιθυμεί τη ρύθμιση μπορεί να την καταθέσει σε άλλο νομοσχέδιο

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ

Πάντως αργά το βράδυ της Τετάρτης έγινε γνωστό πως οι βουλευτές του ΛΑΟΣ κ.κ. Ηλίας Πολατίδης, Αστέριος Ροντούλης, Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, Κυριάκος Βελόπουλος και Παύλος Μαρκάκης κατέθεσαν τροπολογία ακριβώς για το ίδιο θέμα, με στόχο της «αποκατάσταση αδικίας εις βάρος Χριστιανών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σε σχέση με την παρεχόμενη έκπτωση επί του προστίμου για τα αυθαίρετα».

Τροπολογία: Επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Ρυθμίσεις για την Τοπική Ανάπτυξη, την Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση – Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ».

Αιτιολογική Έκθεση: Η κυβέρνηση με το άρθρο 47 του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός», ευνόησε σκανδαλωδώς τους Μουσουλμάνους εις βάρος των Χριστιανών της Θράκης, παρέχοντας έκπτωση 80% επί του ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται σύμφωνα με το Παράρτημα του Ν. 4014/2011. Με τον τρόπο αυτό, παραβίασε ευθέως τα άρθρα 4 παρ.1 και 13 παρ.4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών έναντι του νόμου και απαγόρευσης των διακρίσεων λόγω θρησκείας.

Προκειμένου λοιπόν να αποκατασταθεί η συνταγματική νομιμότητα, και από τη στιγμή που δεν δέχτηκε η κυβέρνηση την πρόταση του ΛΑ.Ο.Σ. για εφαρμογή της ρύθμισης στο σύνολο της ελληνικής Επικράτειας, θα πρέπει τουλάχιστον να ισχύσει απαρέγκλιτα για όλους τους κατοίκους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ανεξαιρέτως θρησκευτικών πεποιθήσεων. Συνεπώς, προτείνεται η ακόλουθη νομοθετική ρύθμιση: Αντικαθίσταται το άρθρο 47 του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός», ως εξής: «Οι διατάξεις των δύο τελευταίων εδαφίων του άρθρου 70 του ν.4042/2012 (Α΄24) εφαρμόζονται και για όλους τους κατοίκους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης».

ΝΥΧΤΑ ΠΗΓΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Παρέμβαση για το θέμα έκανε με ανακοίνωσή της και η νομαρχιακή οργάνωση ΛΑΟΣ του νομού Ροδόπης, όπου αναφέρει τα εξής: «Νύχτα πήγε να περαστεί το νομοσχέδιο που αφορούσε την τροπολογία των αυθαιρέτων των μουσουλμάνων της Θράκης, για την καταβολή μόνο του 20% του προστίμου. Ύστερα όμως από παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού η τροπολογία αποσύρθηκε και κατατέθηκε τροπολογία από τους βουλευτές του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ.κ. Ηλία Πολατίδη, Αστέριο Ροντούλη, Αλέξανδρο Χρυσανθακόπουλο, Κυριάκο Βελόπουλο και Παύλο Μαρκάκη, ότι εάν εφαρμοστεί η έκπτωση 80% του προστίμου των αυθαιρέτων, να εφαρμοστεί σε όλους τους κατοίκους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ανεξαρτήτως θρησκεύματος».

ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΕ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Πάντως η τροπολογία αποσύρθηκε για να επανεξεταστεί, αφού σύμφωνα και με τον κ. Σγουρίδη, «αντιβαίνει σε κανόνες του συντάγματος, διότι δεν προστατεύεται η ισονομία και ισοπολιτεία και δημιουργεί προβλήματα στα συνοικώ στοιχεία της ίδιας περιοχής. Η τροπολογία είχε βάση της πάνω σ’ ένα σωστό ζήτημα, ότι υπάρχουν ιερά τεμένη της μειονότητας, δηλαδή θρησκευτικοί χώροι τους οποίους σεβόμαστε όλοι, διότι πιστεύουμε ότι καθένας μπορεί να πιστεύει σε όποιο θεό θέλει και να τον λατρεύει ελεύθερα, τα οποία χτίστηκαν πάνω σε βακούφικες εκτάσεις που δεν είχαν τίτλους και αυτομάτως ήταν αυθαίρετα. Άρα έπρεπε να ρυθμιστεί το όλο ζήτημα καθώς και τα πιθανά πρόστιμα ή τα πρόστιμα τα οποία υπεβλήθηκαν για την αυθαίρετη δόμηση και μάλιστα πάνω σε περιοχές που ήταν αμφισβητήσιμης ιδιοκτησίας. Αυτό όλοι το σεβόμαστε και έπρεπε να γίνει μία ρύθμιση. Στο παράθυρο όμως το οποίο σωστά ανοίχθηκε, αρχίζουν να περνούν και κάποια πράγματα τα οποία δεν είναι σοβαρά. Δηλαδή ότι όλα τα αυθαίρετα τα οποία έχουν γίνει από μουσουλμάνους συμπολίτες μας απαλλάσσονται του 80% του προστίμου και πληρώνουν μόνο το 20%.

Αυτό και μόνο ερχόταν σε αντίθεση με το γεγονός ότι ο χριστιανός ο οποίος δίπλα έχει αυθαίρετο θα πρέπει να πληρώσει το 100%. Υπάρχουν χωριά μεικτά στα οποία υπάρχουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι και ζουν μαζί, υπάρχουν πολυκατοικίες στις οποίες το διαμέρισμα που έχει ο μουσουλμάνος όταν νομιμοποιεί το αυθαίρετο του πληρώνει το 20% και στο διαμέρισμα που μένει χριστιανός πληρώνει το 100%. Όταν κατάλαβαν το τι έκαναν και το τι ασκούς το Αιόλου άνοιγαν, αποφάσισαν να το μαζέψουν λέγοντας την εξής διόρθωση, ότι εξαιρείται ο νομός Έβρου από τα μουσουλμανικά ακίνητα και εντάσσεται όλος ο πληθυσμός των νομών Ροδόπης και Ξάνθης. Με αυτή τη διόρθωση όπως ήταν φυσικό έγινε το έλα να δεις. Θεωρώ ότι οι τροπολογίες πρέπει να εξετάζονται πολύ σοβαρά, δεν θα πρέπει να είναι της νύχτας, δεν θα πρέπει να είναι γονατογραφήματα και δεν θα πρέπει να είναι ρουσφετολογικές. Επιτέλους οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας πρώτα είναι Έλληνες πολίτες, μετά είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα και τρίτον οτιδήποτε άλλο έχουν στο μυαλό τους». Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής όταν ρωτήθηκε και για το αν θα είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ τις προσεχείς εκλογές, διευκρίνισε ότι, «δεν μπορώ να είμαι συνυποψήφιος με κάποιον που θα φωτογραφίζεται με την σημαία της ανεξάρτητης Θράκης», αναφερόμενος στον ανεξάρτητο βουλευτή Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη και στην πιθανότητα αυτός να επιστρέψει στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ ως υποψήφιος βουλευτής του γειτονικού νομού.

ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Πηγή: Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: