Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Η Ευρώπη γυρνάει τη πλάτη σε Μέρκελ και λιτότητα


.Γρηγόρης Καυκιάς

Ισχυρό πλήγμα φαίνεται πως δέχεται η Άνγκελα Μέρκελ με τις εξελίξεις στη Γαλλία και την Ολλανδία να απειλούν το μοντέλο επιβολής της στην Ευρωζώνη. Τόσο η αναμονή για την τελική εκλογή ενός σοσιαλιστή προέδρου στη Γαλλία που αντιτίθεται στο δημοσιονομικό της σύμφωνο, όσο και οι κατάρρευση της ολλανδικής κυβέρνησης στο θέμα των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, κλυδωνίζουν το μοντέλο λιτότητας της Γερμανίδας Καγκελάριου και προκαλούν έντονες ανησυχίες.

Ολόκληρο το ευρωπαϊκό σώμα νοσεί αυτή τη περίοδο τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικο-πολιτικά. Τα αδύναμα άκρα του όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι πλήρως εξαρτημένα από το υπόλοιπο σώμα της Ευρώπης, ενώ τα δυνατά του μέρη φαίνονται διάτρητα από το συρίγγιο της λιτότητας και της οικονομικής ύφεσης. Τελευταία απώλεια, η κατάρρευση της ολλανδικής κυβέρνησης τη Δευτέρα.


Στη Γαλλία η ακροδεξιά , όπως όλα δείχνουν, παίρνει και πάλι τα πάνω της, με το Εθνικό Μέτωπο να αγγίζει τα υψηλότερα ποσοστά του, χάρη στην κόρη του ιδρυτή του Ζαν Μαρι Λεπεν. Ο Σαρκοζί χάνει διαρκώς ψήφους από το Εθνικό Μέτωπο και ακόμα και αν οριακά κερδίσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών σε δύο εβδομάδες, η Γαλλία δεν θα αποτελεί πια τον σημαντικό σύμμαχο του παρελθόντος για την Άνγκελα Μέρκελ.

Στην ουσία η Γερμανίδα Καγκελάριος βρίσκεται σε ένα δύσκολο αγώνα με αντίπαλο το χρόνο, καθώς το ζητούμενο είναι να κατορθώσει να θεσμοθετήσει τη λιτότητα στην Ευρώπη, «κλειδώνοντας» τα μέτρα στο δίκαιο της Ε.Ε., ο προσανατολισμός του οποίου σε επίπεδο εθνικών πολιτικών και κρατικών κατευθύνσεων είναι μάλλον ενάντια σε αυτό το πνεύμα της λιτότητας με το οποίο η Μέρκελ θέλει να εμποτίσει την Ευρώπη.

Η συνύπαρξή της με τον Φρανσουά Ολάντ στο τιμόνι της Ευρωζώνης θα είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα, σε καμία περίπτωση όμως λειτουργική ενώ δεν θα ήταν αδύνατο να αποδεχθεί και προβληματική για το σύνολο της λειτουργίας της Ευρωζώνης.

Οι γνώμες του Γερμανικού σοσιαλιστικού δημοκρατικού κόμματος (SPD) για το πρόγραμμα 60 σημείων του Ολάντ διίστανται, με κάποιους όπως ο πρώην υπουργός οικονομικών Πιρ Στέινμπρουκ να χαρακτηρίζουν αφελή τη πρόταση Ολάντ για επαναδιαπραγμάτευση του συμφώνου λιτότητας άλλους όπως ο αρχηγός του SPD Σίγκμαρ Γκάμπριελ, να υποστηρίζει τον Ολάντ στην άποψη πως η ευρωζώνη θα ανακάμψει μέσα από την ανάπτυξη.

Το μήνυμα ωστόσο του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών δηλώνει με σαφήνεια πως η εμμονή σε ένα οικονομικό πρόγραμμα που μειώνει τη κυριαρχία, εκτοξεύει τα ποσοστά ανεργίας των νέων και στρέφει την Ευρώπη σε μία δεκαετία στασιμότητας, θα καταστρέψει την εμπιστοσύνη στη λυδία λίθο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κοινωνική αλληλεγγύη.

Πηγή: The Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: