Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Απεργία των ΚΤΕΛ την Πέμπτη

Έναν Γολγοθά θα διανύσουν όσοι αποφασίσουν να ταξιδέψουν τη Μεγάλη Πέμπτη με λεωφορεία των ΚΤΕΛ, καθώς οι οδηγοί, οι εισπράκτορες και το προσωπικό αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, ζητώντας να σταματήσει το μπαράζ των απολύσεων και να ισχύσει κανονικά η κλαδική σύμβαση που έχουν υπογράψει με τους ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ μέχρι το 2013 και η οποία προσφάτως καταγγέλθηκε.

Τα «προεόρτια» άρχισαν από τη Θεσσαλονίκη, στα ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, όπου η διοίκηση έκανε έξι απολύσεις. Το Σάββατο οδηγοί και προσωπικό προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και επικράτησε ένταση, όταν οι απεργοί προσπάθησαν να σταματήσουν λεωφορεία που αναχωρούσαν προς διάφορα μέρη της Χαλκιδικής. Δεν έλειψαν δυστυχώς και οι χειροδικίες ανάμεσα σε απεργούς και μετόχους, με αποτέλεσμα το μικροτραυματισμό ορισμένων εργαζομένων, καθώς και του προέδρου του ΕΚΘ Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη αλλά και εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ).

Στην τετράωρη στάση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε χθες, όλα κύλησαν ομαλά, καθώς η διοίκηση αποφάσισε να μη γίνουν κατά τη διάρκειά της δρομολόγια, κάτι που όμως δεν σκοπεύει να επαναλάβει τη Μεγάλη Πέμπτη. «Τα δρομολόγια θα γίνουν κανονικά, αφού η συντριπτική πλειονότητα των οδηγών είναι και μέτοχοι», δήλωσε στη «Θ» ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Χαλκιδικής Γ. Αρβανιτίδης. Μάλιστα πρόσθεσε πως, εάν οι απεργοί προσπαθήσουν να παρεμποδίσουν τα δρομολόγια, πρέπει να παρέμβει η αστυνομία. Ο ίδιος εξήγησε ότι τα οικονομικά των ΚΤΕΛ είναι σε άθλια κατάσταση και πως «η αύξηση του πετρελαίου επιβάρυνε τον προϋπολογισμό μας όσο η πρόσληψη δεκατεσσάρων ατόμων». Υποστήριξε επίσης ότι η απόλυση έξι από τους συνολικά 140 εργαζόμενους ήταν μία κίνηση υποχρεωτική μετά την άρνηση των εργαζομένων να δεχτούν μειώσεις 15% στους μισθούς τους.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και μετά τις γιορτές του Πάσχα και καταγγέλλουν τη διοίκηση για αναλγησία. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου τους Β. Χρηστίδης, οι εργαζόμενοι πρότειναν να παγώσουν οι απολύσεις μέχρι το Σεπτέμβριο και, σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στο ταμείο του ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, να εφαρμοστεί εκ περιτροπής εργασία. Οι εργαζόμενοι τη Μεγάλη Πέμπτη θα κατεβούν στην Αθήνα, για να ενώσουν τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους από τα ΚΤΕΛ όλης της χώρας.

Σήμερα αποφασίζει σήμερα η ΠΝΟ

Το ενδεχόμενο ταλαιπωρίας των εκδρομέων του Πάσχα και η εικόνα χάους στα λιμάνια ανησυχούν έντονα το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο για το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας εξέλιξης, αλλά και για το μήνυμα που θα εκπέμψει η χώρα στο εξωτερικό, καθώς και για τις επιπτώσεις στον τουρισμό.

Αποφασισμένη να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον εμφανίζεται η κυβέρνηση, αναμένοντας, μάλλον σήμερα, τις τελικές αποφάσεις της ΠΝΟ σχετικά με το αν θα προχωρήσει ή όχι σε 48ωρη απεργία στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Κυβερνητικές πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης, ενώ υποστηρίζουν ότι υπάρχει κομματική υποκίνηση.

Ο πρωθυπουργός χθες βράδυ είχε συνάντηση με την υπουργό Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου και τον υπουργό Μεταφορών Μάκη Βορίδη, για να εξετάσουν τα νέα δεδομένα μετά και την ανακοίνωση των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ ότι θα προχωρήσουν σε απεργία τη Μεγάλη Πέμπτη. Η χθεσινή συνάντηση της Α. Διαμαντοπούλου με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία πραγματοποιήθηκε σε τεταμένη ατμόσφαιρα και μάλλον απέβη άκαρπη, παρότι από πλευράς κυβέρνησης κατατέθηκε βελτιωμένη πρόταση.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: