Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Χαλκιδική: Διαγωνισμός γεύσης για την ελιά και το πατέ


Οι διαγωνιζόμενες θα «κονταροχτυπηθούν» με βάση το χρώμα τους, το περιεχόμενο, τη... γλύκα και την υφή τους. Μέχρι να φτάσει η ώρα που θα αποκαλυφθούν στους 15 κριτές, θα παραμείνουν καλά κρυμμένες. Ο λόγος για τις ελιές και τα πατέ ελιάς που θα λάβουν μέρος στον 2ο πανελλήνιο διαγωνισμό γεύσης «Flavor & taste», ο οποίος θα διεξαχθεί στην Ακτή Ελιάς (Νικήτη) Χαλκιδικής στις 12 και 13 Μαΐου, με πρωτοβουλία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς».

Πρόκειται για τη δεύτερη εφαρμογή της ιδέας της Λέσχης για την προώθηση της ποιότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, καθώς ο 1ος πανελλήνιος διαγωνισμός «Flavor & Taste» έγινε στη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της έκθεσης DETROP 2011 και αφορούσε το τυρί φέτα.

Οι κατηγορίες του διαγωνισμού είναι οι εξής: «Ολόκληρη, πράσινη/μαύρη», «Πάστα, πράσινη/μαύρη», «Γεμιστή», «Ροδέλα, πράσινη/μαύρη», «Γλυκό, πράσινη/μαύρη» και «Συσκευασία». Σκοπός του διαγωνισμού είναι να αναδείξει την προσπάθεια των Ελλήνων καλλιεργητών και τυποποιητών ελιάς, καθώς και να επιδιωχθεί η σύνδεση των τοπικών παραγωγών με τους αρχιμάγειρες, αλλά και των ελληνικών φημισμένων αγροτικών προϊόντων με την ελληνική γαστρονομία.


Η Χαλκιδική επελέγη για να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγική περιφερειακή ενότητα της Ελλάδας στην επιτραπέζια ελιά.

Σε κάθε κατηγορία θα απονεμηθούν τρία βραβεία -χρυσό, αργυρό και χάλκινο- ενώ οι νικητές του διαγωνισμού θα υπογράψουν ιδιωτικό συμφωνητικό με τον πρόεδρο της Λέσχης, Φ. Καραφουλίδη, για τη χρήση ειδικού σήματος βράβευσης στις ετικέτες των συσκευασιών του τυποποιημένου προϊόντος ελιάς (για τη σοδειά που θα λάβει μέρος στο διαγωνισμό).

Τα δείγματα θα αποσταλούν με μεταφορική/κούριερ στα γραφεία της Γραμματείας του Διαγωνισμού στη Θεσσαλονίκη μέχρι την Τρίτη 8 Μαΐου 2012 και η γευστική δοκιμή θα γίνει στις 13/5/2012, από ειδική δεκαπενταμελή επιτροπή αξιολογητών (πιστοποιημένους executive chefs, διαιτολόγους-διατροφολόγους, επιστήμονες τροφίμων, δημοσιογράφους, εστιάτορες και εμπόρους τροφίμων).

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων, του δήμου Σιθωνίας, της περιφέρειας Κ.Μακεδονίας, της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδας, του οργανισμού Τουριστικής Προβολής Χαλκιδικής και της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κι άλλων φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: