Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Η περιπέτεια των οστών του Κολοκοτρώνη

Το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στην πλατεία Άρεως της Τρίπολης.

Κείμενα-Φωτογραφίες: Γιώργος Ζαφειρόπουλος

Ο τάφος του Κολοκοτρώνη βρίσκεται στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών, αλλά τα οστά του έχουν μεταφερθεί από το 1930 στην Τρίπολη, από τον ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Δεν υπήρξε Έλληνας που να μην γονατίσει κατά μήκος της διαδρομής των οστών από την Αθήνα στην Τρίπολη.

ΑΨΗΦΗΣΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ

Η αρκαδική εφημερίδα «Οδός Αρκαδίας», σε παλαιότερο άρθρο της, αναφέρει ότι το 1942 οι Ιταλοί απαγόρευσαν τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, αλλά ο τότε δήμαρχος Γιάννης Τσουτσάνης τόλμησε να κάνει μεγαλοπρεπή δοξολογία στους Άγιους Ταξιάρχες και τελετή στο μνημείο πεσόντων, χωρίς ούτε καν να καλέσει τους κατακτητές.

Ο Ιταλός διοικητής των καραμπινιέρων Φεστούτσι κάλεσε τον δήμαρχο για εξηγήσεις, αλλά εισέπραξε την παρακάτω συγκλονιστική απάντηση: «Μην με απειλείτε γιατί δεν κρίθηκε ακόμα ο πόλεμος και προσέξτε καλά γιατί προβλέπω ότι θα έρθει η μέρα που θα ζητήσετε άσυλο στο σπίτι μου». Το ίδιο βράδυ οι εξοργισμένοι Ιταλοί έσπασαν το μνημείο των πεσόντων και σκόρπισαν τριγύρω τα οστά του Κολοκοτρώνη που φυλάσσονταν εκεί.


Μόλις το πληροφορήθηκε ο δήμαρχος, πήρε νυχτιάτικα τον μικρό γιο του Γιώργο και με κίνδυνο της ζωής τους τα περισυνέλεξαν σε ένα άδειο τσουβάλι ζάχαρης. Το βράδυ εκείνο τα πήραν μαζί στο σπίτι τους, ενώ ο Γιωργάκης γύρισε πίσω και περισυνέλεξε δύο ακόμα κόκαλα που είχαν απομείνει. Την επομένη επανατοποθετήθηκαν τα οστά στο μνημείο των πεσόντων, από το οποίο αφαιρέθηκε το γυάλινο πορτάκι και στη θέση του μπήκε ενισχυμένη μεταλλική πρόσοψη.

Ο τάφος του Κολοκοτρώνη στο Α' νεκροταφείο Αθηνών

ΗΡΩΙΚΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΟΣ

Ο ηρωικός δήμαρχος, που καταγόταν από το Ατσίχωλο Γορτυνίας, έκανε καθημερινά παρέα με τον Ιωάννη Βουγιουκλάκη, πατέρα της Αλίκης Βουγιουκλάκη, καθώς και τον πατέρα του Μίκη Θεοδωράκη, που υπηρετούσε ως διευθυντής της νομαρχίας στην Τρίπολη. Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής έδινε ο ένας κουράγιο στον άλλο και ενίσχυαν με αυτό τον τρόπο το φρόνημά τους.

Πηγή: TravelPaths.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: