Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Βόρεια Ελλάδα: Σε λευκό "κλοιό" οι περισσότερες περιοχές

Σε λευκό <<κλοιό>> η Βόρεια Ελλάδα, ενώ η επέλαση του χιονιά δημιούργησε αρκετά προβλήματα στις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με πρωινή ενημέρωση της Αστυνομίας, με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κι από ένα ρεύμα κυκλοφορίας, ανά κατεύθυνση, διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ), στην περιοχή της Πιερίας (από το 393ο έως το 474ο χλμ.). Με αλυσίδες, εξάλλου, πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στον ίδιο οδικό άξονα, από το 382ο έως το 390ό χλμ. (στο γεωγραφικό έδαφος της Λάρισας), και στα δύο ρεύματα.

Αλυσίδες χρειάζονται, επίσης, οι οδηγοί που κινούνται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς επίσης στην Εγνατία Οδό, από τα διόδια του Πολυμύλου έως τον κόμβο της Σιάτιστας (στην γεωγραφική περιοχή του νομού Κοζάνης).
Η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων απαγορεύεται σ' όλο το οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας. Στην Εγνατία Οδό χρειάζονται επίσης αλυσίδες στο τμήμα από το 423ο έως το 497ο χλμ. (περιοχή Καβάλας).

Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε πολλά σημεία του ορεινού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, αλλά και του Έβρου. Την ίδια ώρα, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων σε κάποιους ορεινούς επαρχιακούς δρόμους της Λάρισας και της Μαγνησίας.

Χιόνια έπεσαν στα ορεινά του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη.

Στα λευκά <<ντύθηκε>> η Δυτική Μακεδονία, ενώ χιόνια έπεσαν στη Βέροια, την Έδεσσα, την Κατερίνη και τη Χαλκιδική. Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στη Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, ενώ ασθενής χιονόπτωση είχαν το πρωί η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη.

Ο υδράργυρος το πρωί κατέγραψε -9 βαθμούς Κελσίου στη Φλώρινα, -8 στο Νευροκόπι και -8 στην Ορεστιάδα. Στη Θεσσαλονίκη, η θερμοκρασία ήταν στους -2 βαθμούς Κελσίου.

Προηγούμενο θέμα

Νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς χιονοπτώσεις, τοπικά ισχυρές, θα σημειωθούν σε όλη τη δυτική Ελλάδα, με εξαίρεση ίσως τις νότιες περιοχές της Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα σταδιακά θα επεκταθούν σε όλα τα ηπειρωτικά και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Ταυτόχρονα, το βράδυ στο Ιόνιο θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Την Πέμπτη, ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά καθώς και στις περισσότερες πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Σταδιακά, όμως, θα περιοριστούν στα ορεινά και τα πεδινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Στις υπόλοιπες περιοχές θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές.
Την Παρασκευή, οι ισχυρέ χιονοπτώσεις κατά διαστήματα θα περιοριστούν στα ορεινά της Ηπείρου και τα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας, κυρίως της δυτικής.

Ο καιρός στη Θεσσαλονίκη:

Τετάρτη 01-02-2012: Αυξημένη συννεφιά το πρωί, συννεφιά και πιθανό χιονόνερο ή χιόνι για το υπόλοιπο της ημέρας και θερμοκρασίες από -1 ως 4 βαθμούς Κελσίου.
Πέμπτη 02-02-2012: Ασθενής χιονόπτωση νωρίς το πρωί, ασθενής βροχή ή χιονόνερο για το υπόλοιπο της ημέρας και θερμοκρασίες από 0 ως 4 βαθμούς Κελσίου.
Παρασκευή 03-02-2012: Ασθενής βροχή ή χιονόνερο νωρίς το πρωί, ασθενής βροχή για το υπόλοιπο της ημέρας και θερμοκρασίες από 3 ως 6 βαθμούς Κελσίου.

Η γενική πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα:

Τετάρτη 01-02-2012

Σταδιακή επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με έντονες χιονοπτώσεις αναμένεται για την Τετάρτη. Καταιγίδες θα παρουσιαστούν το απόγευμα στα δυτικά. Παγετός στα ηπειρωτικά τοπικά στα βόρεια ολικός. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά 9 μποφόρ στο Ιόνιο.
Μακεδονία, Θράκη

Λίγες νεφώσεις τοπικά στην Πιερία και τη Χαλκιδική αυξημένες όπου υπάρχει πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων. Σταδιακά και από τα δυτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και από αργά το βράδυ και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τα φαινόμενα, αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και από το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία, θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα είναι από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -06 έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί τοπικά ολικός παγετός και η ελάχιστη στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα πέσει στους -14).

Νησιά Ιόνιου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Από το απόγευμα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ ενισχυμένοι σταδιακά σε 6 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ. Θερμοκρασία: από -01 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά από -05 έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Το βράδυ στη Θεσσαλία και τη νύχτα στα υπόλοιπα τα φαινόμενα θα ενταθούν και στα νότια πιθανώς να εκδηλωθεί καταιγίδα. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά το πρωί τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Από το βράδυ θα γίνουν νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -04 έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια, η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα νότια πεδινά και ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Το βράδυ θα γίνουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ ενισχυμένοι τη νύχτα. Η θερμοκρασία από 02 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Στα βόρεια νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενείς χιονοπτώσεις. Στα νότια αρχικά αίθριος και από τις απογευματινές ώρες σταδιακή αύξηση των νεφώσεων. Οι άνεμοι θα είναι από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα νότια από 05 έως 10 και στα βόρεια από -04 έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Πέμπτη 02-02-2012
Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο θα παρουσιαστούν νεφώσεις με χιονοπτώσεις που αρχικά κατά τόπους θα είναι έντονες, από το απόγευμα όμως θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια και τα ορεινά ενώ στις πεδινές περιοχές θα εκδηλώνονται βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με σποραδικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Καταιγίδες κατά τόπους έντονες θα εκδηλωθούν αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και νοτιά. Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ που γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Στα ανατολικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στο βόρειο Αιγαίο ανατολικοί βορειοανατολικοί. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο στα δυτικά, κεντρικά και νοτιά. Παγετός στα ηπειρωτικά, τοπικά στα βόρεια ολικός.

Παρασκευή 03-02-2012
Νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας οι οποίες μέχρι το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους έντονες. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά ,τα νησιά ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα που πιθανόν να είναι ισχυρές. Οι άνεμοι θα είναι στο βόρειο Αιγαίο από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη 7 τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Παγετός κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: