Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Κηδεύτηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία ο Ντενκτάς


Με την οικογένειά του να θρηνεί και στην παρουσία της τουρκικής ηγεσίας, αλλά και εκπροσώπων από διάφορες χώρες έγινε σήμερα στα κατεχόμενα η κηδεία και η ταφή του πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος πέθανε την περασμένη Παρασκευή, σε ηλικία 88 ετών.

Κλαίγοντας και αγκαλιάζοντας το φέρετρο, αποχαιρέτισε τον Ραούφ Ντενκτάς, η σύζυγός του Αϊντίν, έξω από το Σελιμίγιε τζαμί, τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Πριν από αυτή, ο Σερντάρ Ντενκτάς αγκάλιασε επίσης για αρκετή ώρα το φέρετρο του πατέρα του. Οι δίδυμες κόρες Ντεγέρ και Εντέρ ήταν δίπλα στη μητέρα τους αποχαιρετώντας και αυτές τον πρώην Τ/κ ηγέτη. Παρόντα και τα 11 εγγόνια του εκλιπόντος.



Η ταφή της σορού του Ραούφ Ντενκτάς έγινε νωρίς το απόγευμα στο ''πάρκο δημοκρατίας'', απέναντι από το ''κρατικό'' νοσοκομείο της κατεχόμενης Λευκωσίας, 150 μέτρα από το μνημείο της τρομοκρατικής ΤΜΤ. Στον ίδιο χώρο αργότερα θα στηθεί μαυσωλείο στη μνήμη του πρώην Τ/κ ηγέτη.

Όπως έγινε γνωστό, για την ταφή του χρησιμοποιήθηκε χώμα από την Τουρκία, τον τεκέ Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα και τον τάφο του γιου του Ραΐφ Ντενκτάς, όπου ο ίδιος είχε εκδηλώσει παλαιότερα επιθυμία να ταφεί.

Παρόντες στην τελετή, ο Τούρκος Πρόεδρος Γκιούλ, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν, η ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο Αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, καθώς και δυο υπουργοί της κυβέρνησης Ετζεβίτ κατά την περίοδο της εισβολής.



Της νεκρώσιμης τελετής στο τζαμί προέστη ο ''υπεύθυνος θρησκευτικών υποθέσεων'', Μπεσίρ Αταλάι, ο οποίος σε σύντομη ομιλία του είπε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς αφιέρωσε τη ζωή του στον τ/κ ''λαό'' και αφιερώθηκε στο να προάγει τις αξίες των Τ/κ. Ο Ραούφ Ντενκτάς, ανέφερε, ήταν πιστός και κάλεσε τον κόσμο να προσευχηθεί γι' αυτόν.

Οπως έγινε γνωστό, κάλεσμα σε προσευχή για την κηδεία του Ραούφ Ντενκτάς διαβάστηκε σήμερα σε όλα τα τζαμιά στην Τουρκία.

Εξω από το τζαμί Σελιμίγιε υπήρχαν 18 στεφάνια της οικογένειας, της τ/κ και τουρκικής ηγεσίας, αλλά και άλλα από τ/κ οργανώσεις, συνδέσμους και ιδιώτες. Μεταξύ αυτών υπήρχαν στεφάνια από τον Αντώνη Χατζηρούσο, Βουλευτή - όπως έγραφε - των Μαρωνιτών, και τους Παντελή Χατζηφεσά και Μιχάλη Χατζιωσήφ, χωρίς να αναγράφεται οποιαδήποτε ιδιότητά τους.

Εξάλλου, εντός της αυλής της εκκλησίας - τζαμιού, τα ευαγή ιδρύματα στα οποία έγινε εισφορά έναντι λουλουδιών, όπως είχε ζητήσει η οικογένεια Ντενκτάς, είχαν αναρτήσει κατάλογο με ονόματα όσων είχαν προβεί σε εισφορά. Στον κατάλογο του ''τ/κ ιδρύματος εκπαίδευσης'' αναγραφόταν το όνομα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά τόσο γύρω από το ''προεδρικό'' και το τζαμί όπου τελέστηκε η κηδεία, όσο και στους δρόμους απ' όπου πέρασε το όχημα με το φέρετρο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν και ο Αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ αναχώρησαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής στο τζαμί και δεν παρέστησαν στην ταφή.

Η σορός του Ραουφ Ντενκτας μεταφέρθηκε χθες στο λεγόμενο προεδρικό, όπου εκτίθετο σε δημόσιο προσκύνημα μέχρι σήμερα το πρωί. Λόγω της κηδείας, στα κατεχόμενα παρεμειναν κλειστά τα σχολεία, η ''δημόσια υπηρεσία'' και οι τράπεζες, ενώ απαγορεύτηκε η κυκλοφορία οχημάτων στην εντός των τειχών της κατεχόμενης Λευκωσίας.



Πηγή: SigmaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια: