Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

«Κολοκυθιά» με το ποσοστό των δήμων στα μισθώματα μεταλλείων

Μέσα σε μία ημέρα το ΥΠΕΚΑ φαίνεται να το μείωσε κατά 10%

Μάχη Τράτσα

Μάχη ποσοστών για τα μεταλλεία. Σε τροπολογία του ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνεται ρύθμιση για τα έσοδα του Δημοσίου από την εκμίσθωση δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας και το ποσοστό που θα διατίθεται στους οικείους δήμους.

Ελα όμως που από ημέρα σε ημέρα το κείμενο της ρύθμισης που έφθανε στη Βουλή έκανε…ασανσέρ το ποσοστό που θα νέμονται οι δήμοι.

Το σκαμπανέβασμα ξεκίνησε την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, όταν το ΥΠΕΚΑ κατέθεσε την τροπολογία-προσθήκη στο σχέδιο νόμου για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος στα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Σε αυτή το ποσοστό οριζόταν στο 30%.

Την επομένη, στην ίδια τροπολογία που κατατέθηκε υπογραμμένη από τους συναρμόδιους υπουργούς. το ποσοστό φαίνεται μειωμένο στο 20%. Αν και στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ολογράφως ποσοστό ύψους «τριάντα τοις εκατό» και σε παρένθεση «20%»!

Τελικά στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το θέμα ξεκαθαρίζει από την οικονομική ανάλυση. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, από την αύξηση του ανώτατου ορίου μισθώματος επί της τιμής πώλησης του μεταλλεύματος ή του προϊόντος επεξεργασίας αυτού καθώς και των δικαιωμάτων που απορρέουν από άδειες μεταλλευτικών ερευνών θα προκύψει αύξηση εσόδων 1 εκατ. ευρώ - από τα 2 εκατ. που είναι σήμερα.

Αρα, όπως διευκρινίζεται, στους δήμους θα διατίθεται το ποσό των 600.000 ευρώ, δηλαδή το 20% των τριών εκατομμυρίων. Απλά μαθηματικά…

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: