Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Βόρεια Ελλάδα: Κακοκαιρίας... συνέχεια - Που χρειάζονται αλυσίδες

Θα συνεχιστούν η κακοκαιρία και οι χαμηλές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας και τις επόμενες μέρες. Χειμωνιάτικο παραμένει το σκηνικό του καιρού και στη Βόρεια Ελλάδα. Σήμερα, χιονοπτώσεις σημειώνονται στην πόλη των Σερρών και στα ορεινά του νομού, ενώ συνθήκες παγετού επικρατούν στη Δυτική Μακεδονία. Στην Κεντρική Μακεδονία ο ουρανός είναι συννεφιασμένος ενώ το κρύο είναι τσουχτερό. Στη Θεσσαλονίκη ο υδράργυρος το μεσημέρι έδειχνε μόλις τους 3 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην Θεσσαλονίκη

Παρασκευή 27-01-2012: Αίθριος καιρός και θερμοκρασίες από 0 ως 6 βαθμούς Κελσίου.
Σάββατο 28-01-2012 και Κυριακή 29-01-2012: Αυξημένη συννεφιά και θερμοκρασίες από 2 ως 6 βαθμούς Κελσίου.

Δευτέρα 30-01-2012: Αυξημένη συννεφιά και θερμοκρασίες από 0 ως 5 βαθμούς Κελσίου.

Τρίτη 31-01-2012: Αίθριος καιρός το πρωί, αραιή συννεφιά κατά τη διάρκεια της ημέρας και καθαρός καιρός το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 ως 3 βαθμούς Κελσίου.

Η γενική πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα:

Παρασκευή 27-01-2012
Στη Χαλκιδική, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα παρουσιαστούν νεφώσεις με τοπικές βροχές στα νότια πεδινά και χιονόνερο ή χιόνι στα υπόλοιπα. Τις πρωινές ώρες, σποραδικές καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα είναι από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί κυρίως τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά.

Σάββατο 28-01-2012
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη νεφώσεις με λίγες ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά θα αυξηθούν και στα νησιά του Ιονίου θα σημειωθούν τοπικές βροχές . Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα είναι σε χαμηλά επίπεδα. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί κυρίως τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά.

Κυριακή 29-01-2012
Νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με ασθενείς βροχές στα νότια και ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στα βόρεια θα παρουσιαστούν στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη ανατολική Στερέα-Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα, λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά ανατολικοί, νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά, ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, ενώ ισχυρός παγετός θα σημειωθεί κυρίως τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά.

Δευτέρα 30-01-2012 και Τρίτη 31-01-2012
Στην ανατολική και νότια χώρα νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στα νότια και χιόνι ή χιονόνερο στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα είναι σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί κυρίως τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά.

Που χρειάζονται αλυσίδες

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο μεγαλύτερο μέρος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου των νομών Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης. Το χιόνι που πέφτει από τα ξημερώματα σε πολλές ορεινές περιοχές των νομών της Ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης δεν προκάλεσε προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, καθώς τα εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται συστηματικά προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με πρωινή ενημέρωση από την Αστυνομία, λόγω χιονόπτωσης ή παγετού, απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για την κίνηση των οχημάτων στα παρακάτω σημεία:

Στον νομό Ξάνθης, στον επαρχιακό δρόμο Ξάνθης – Ε.Β Συνόρων από 31ο χλμ έως και συνοριακό σημείο Αγ. Κων-νου.

Στον νομό Καβάλας, στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο Σκοπού – Κεχροκάμπου – Λεκάνης – Πλαταμώνα - Δυσβάτου.

Στον νόμο Σερρών, στους επαρχιακούς δρόμους Σερρών - Λαϊλιά (από το 22ο χλμ.), Σερρών - 'Ανω Βροντού (από το 15ο χλμ.) και Σερρών - Αγκίστρου (από το 45 ο χλμ.).

Στην Κεντρική Μακεδονία, προς τα χιονοδρομικά κέντρα «3-5 Πηγάδια» και «Σέλι», καθώς επίσης στους επαρχιακούς δρόμους Άρνισσας - Αγ. Αθανασίου (από το 8ο χλμ.), Καστανερής - Λιβαδίων (Δήμος Παιονίας από το 3ο χλμ.), Κιλκίς - Ποντοκερασιάς (από το 26ο χλμ.) και Κιλκίς - Ισώματος (από το 20ο χλμ.).

Στη Δυτική Μακεδονία από Φλώρινα προς Καστοριά, μέσω Βίγλας και Βιτσίου, αλλά και στον επαρχιακό δρόμο Καστοριάς - Ιωαννίνων, μέσω Νεστορίου.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: