Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Στα σκαριά τα γαλάζια ψηφοδέλτια


Γυναίκες για τα ψηφοδέλτια της Α’ Θεσσαλονίκης και άντρες για αυτά της β’ περιφέρειας αναζητεί η Νέα Δημοκρατία, η οποία ετοιμάζεται για εκλογές και κλείνει τις «γαλάζιες» λίστες.

Του Βαγγέλη Πλάκα
plakasv@gmail.com

Η αναζήτηση γυναικών λόγω και της ποσόστωσης συνεχίζεται και στη Βόρεια Ελλάδα και αποτέλεσε βασικό πονοκέφαλο στην προ δεκαημέρου επίσκεψη του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Λυκουρέντζου στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε σχετικές επαφές.

«Με τη συμμετοχή πολλών νέων γυναικών και ανδρών στα ψηφοδέλτιά μας θα εκφράσουμε με αξιοπιστία το αίτημα της κοινωνίας για ανανέωση και ανάδειξη νέων προσώπων σε πολιτικούς και θεσμικούς ρόλους», επισήμανε ο κ. Λυκουρέντζος σε πρόσφατη συνέντευξή του στη «Μακεδονία».

Στελέχη της ΝΔ δηλώνουν πως τα ψηφοδέλτια είναι έτοιμα να κλείσουν, θέλοντας να καταδείξουν με τον τρόπο αυτό την ετοιμότητά τους για εκλογές. Ωστόσο, παρότι οι δημοσκοπήσεις και η συγκυρία είναι σαφώς πιο ευνοϊκές για τη ΝΔ συγκριτικά με το 2009, υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες και κενά κυρίως λόγω του γενικότερου πολιτικού κλίματος αλλά και εσωτερικών αντιδράσεων.

"Παρών" Καραμανλή

Στην Α’ Θεσσαλονίκης υποψήφιοι θα είναι εκ νέου οι εν ενεργεία βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης και Έλενα Ράπτη. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έχει δηλώσει παρών στις πολιτικές εξελίξεις και αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής, με ισχυρό το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο της α’ περιφέρειας, στην οποία πολιτεύεται από την αρχή της πολιτικής καριέρας του το 1989. Το ενδεχόμενο ισχυροποιούν και οι τακτικές απαντήσεις που δίνει σε σχετικές ερωτήσεις ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του Ευάγγελος Αντώναρος πως ο κ. Καραμανλής θα τιμήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της Θεσσαλονίκης.

Υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Γιώργος Ορφανός, από τους πολιτευτές πιθανή είναι μία νέα υποψηφιότητα του Παναγιώτη Κοκκόρη και του δημοτικού συμβούλου Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ενώ κινείται και ο Κώστας Μαργαρίτης. Από το ψηφοδέλτιο του 2009 θα απουσιάζει ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που ανέλαβε καθήκοντα αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης και δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα κατά την τρέχουσα θητεία του περιφερειακού συμβουλίου.

Συζητήθηκε νέα υποψηφιότητα του Στάθη Αβραμίδη, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές και πρόσφατα επέστρεψε στη ΝΔ από τη Δημοκρατική Συμμαχία, στην οποία είχε ενταχθεί.

Σε ό,τι αφορά τα νέα πρόσωπα, στα ψηφοδέλτια αναμένεται να ενταχθούν οι Στράτος Σιμόπουλος και Δημήτρης Πανοζάχος, οι οποίοι μάλιστα ήδη παραιτήθηκαν από τις κομματικές θέσεις του αναπληρωτή γραμματέα Παραγωγικών Τομέων και του γραμματέα της Περιφερειακής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα.

Επίσης πρόταση έχει δεχτεί ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Γάκης, ενώ συζητώνται τα ονόματα του υποψηφίου δημάρχου Θέρμης και πρώην προέδρου του ΠΑΟΚ Νίκου Βεζυρτζή, του δικηγόρου Δημήτρη Κούβελα, γιου του πρώην δημάρχου Σωτήρη, του πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Γαρούφα, του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Παπαδόπουλου, καθώς και του δημοτικού συμβούλου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Νίκου Βαλιάνου. Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ο Παντελής Καζαντζίδης, γιος του δημοτικού συμβούλου και πρώην αντιδημάρχου Κώστα.

Υποψήφιος δεν θα είναι ο υφυπουργός Υγείας και τέως πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος θα συνδράμει στον εκλογικό αγώνα στη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης από τη Θεσσαλονίκη έχει ακουστεί το όνομα του Δημήτρη Σταμάτη, συμβούλου του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Πονοκέφαλος για τους «γαλάζιους» επιτελείς είναι για άλλη μία φορά η στελέχωση των ψηφοδελτίων με γυναίκες. Εκ νέου υποψηφιότητα αναμένεται να θέσουν η γιατρός Γωγώ Παπαϊωάννου, η πρώην πρόεδρος του Αρχιτεκτονικού Συλλόγου και αν. τομεάρχης Περιβάλλοντος Βίκυ Ευταξά και η Άρτεμη Διαλυνά.

Έχει βολιδοσκοπηθεί η περιφερειακή σύμβουλος Τζελίνα Μακραντωνάκη, ενώ συζητήσεις γίνονται με την αντιδήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Μαρία Αποστολίδου και την υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο Μαρία Μήτσιου. Ωστόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο υποψηφιότητας των δημοτικών συμβούλων Άννας Ευθυμίου και Ανθής Σαλαγκούδη, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με την επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στη Θεσσαλονίκη Λιάνα Γούτα.

Μήνυμα από Λ. Συγγρού

Στη Β’ Θεσσαλονίκης υποψήφιοι θα είναι οι βουλευτές Θόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, ενώ νέα υποψηφιότητα αναμένεται να θέσει και ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Αδάμ Ρεγκούζας, που έχει αναπτύξει προεκλογική δραστηριότητα.

Ο τελευταίος μάλιστα παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση αναδρομικών, ενώ η Λ. Συγγρού έστειλε μήνυμα πως όσοι πρώην βουλευτές δεν παραιτηθούν των διεκδικήσεων θα αποκλειστούν από τα ψηφοδέλτια. Σε σχέση με το ψηφοδέλτιο του 2009 δεν θα είναι υποψήφιοι ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Σαλαγκούδης, ο Δημήτρης Γαλαμάτης, ο οποίος εκλέχτηκε δήμαρχος Βόλβης, η Μάγδα Καρακόλη, η οποία είναι αν. γραμματέας Γυναικών, και η Εύη Λάππα, η οποία εντάχθηκε στη Δημοκρατική Συμμαχία.

Εκ νέου υποψήφιοι αναμένεται να είναι ο Παντελής Τσακίρης, η Εύα Παντούσα και η Δήμητρα Κοασίδου. Νέα υποψηφιότητα αναμένεται να είναι αυτή της πρώην επάρχου Λαγκαδά Πόπης Καλαϊτζή. Από νέα πρόσωπα ακούγονται αυτά του πρώην αντινομάρχη Γιάννη Παλαιστή, του περιφερειακού συμβούλου Βασίλη Κανάκα και του κτηνιάτρου Βασίλη Πετσανά. Οι πρώην δήμαρχοι Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης και Αγίου Αθανασίου Αριστείδης Αραμπατζής απέσυραν το ενδιαφέρον τους και θα επικεντρωθούν στα αυτοδιοικητικά.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Προσωπική υπόθεση του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά είναι το ψηφοδέλτιο στο Κιλκίς σε ό,τι αφορά τον πρώην υπουργό Σάββα Τσιτουρίδη, ο οποίος κινείται και επιθυμεί νέα υποψηφιότητα μετά τον «αποκλεισμό» του το 2009, αλλά και τον Γιώργο Συμπιλίδη, ο οποίος ενδιαφέρεται. Στο νομό μετά την αποχώρηση του Κώστα Κιλτίδη η ΝΔ δεν έχει βουλευτή και συζητούνται μεταξύ άλλων τα ονόματα του πολιτευτή Γιώργου Γεωργαντά, του Κώστα Παπαδόπουλου και της υπεύθυνης Γυναικών της ΝΟΔΕ Ντίνας Συμεωνίδου.

Στις Σέρρες ο Αχιλλέας Καραμανλής δεν θα είναι υποψήφιος, ενώ εξακολουθεί να συζητείται το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του γιου του Κώστα. Μία θέση διεκδικεί και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κώστας Στάγκος, που παραιτήθηκε από το κομματικό αξίωμά του και είναι ο μόνος πρόεδρος Νομαρχιακής στη Βόρεια Ελλάδα που επιθυμεί να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια..

Όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές θα είναι ξανά υποψήφιοι, όπως και πρώην υπουργοί, όπως οι Γιώργος Κωνσταντόπουλος στην Πιερία, Γιώργος Καλαντζής στην Καβάλα και Νίκος Τσιαρτσιώνης στην Κοζάνη. Δεν θα είναι υποψήφιος ξανά ο πρώην υπουργός Χρήστος Φώλιας, ο οποίος εκλεγόταν στα Γρεβενά, όπου υποψηφιότητα αναμένεται να θέσει ο δημοσιογράφος Φώτης Σιούμπουρας.

Σε ό,τι αφορά νέους υποψηφίους, στην Πέλλα θα κατέβει ο συνεργάτης του κ. Σαμαρά Διονύσης Σταμενίτης, στην Κοζάνη ο πρώην γραμματέας Οργανωτικού Διαμαντής Βαχτσιαβάνος και ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κώστας Τοπαλίδης, στη Φλώρινα ο πρώην περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σωτήρης Βόσδου, στην Ημαθία ο Κώστας Ζιώγας και η εκ ΛΑΟΣ προερχόμενη Σταυρούλα Γιαννούτσου, στη Χαλκιδική οι Δημήτρης Πάχτας, Όλγα Παπαμέτη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Γκιλής κ.ά. Στη Δράμα συζητείται το όνομα του πρώην δημάρχου Θωμά Μαργαρίτη.

Επίσης στον Έβρο υποψήφιος θα είναι και ο Άκης Γεροντόπουλος, μέχρι πρότινος αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ.

Για τα ψηφοδέλτια ακούγονται και ονόματα πρώην νομαρχών, όπως του Γιώργου Παπαστεργίου στην Πιερία, του Γιώργου Παυλίδη στην Ξάνθη και του Θόδωρου Καλιοντζή στην Καβάλα.

Η μετεγγραφή Κιλτίδη στη Θεσσαλονίκη

Στο Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό νέα δεδομένα προκαλεί η μετεγγραφή του Κώστα Κιλτίδη στην α’ περιφέρεια, όπου θα είναι υποψήφιος, και με ενδιαφέρον αναμένεται η «κόντρα» με το νυν βουλευτή Άγγελο Κολοκοτρώνη. Στη β’ περιφέρεια μία θέση είναι δεδομένη για το βουλευτή Κυριάκο Βελόπουλο, ενώ στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να ενταχθεί και ο πρώην νομαρχιακός σύμβουλος και πολιτευτής της ΝΔ Χρήστος Καζαντζίδης.

Νέα πρόσωπα με τη Δημοκρατική Συμμαχία

Δεκάδες επαφές, κατά τις οποίες κλείδωσαν υποψηφιότητες στην Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, είχε στην τελευταία επίσκεψή της στην πόλη η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. Στην α’ περιφέρεια υποψήφιοι μεταξύ άλλων θα είναι ο πολιτικός μηχανικός και πρώην γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Νίκος Ταχιάος, ο πρώην ευρωβουλευτής Γιάννης Γκλαβάκης, ο στρατηγός ε.α. Γιάννης Ζούκας, η διακοσμήτρια και παρουσιάστρια Έφη Θεοδωράκη, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης Βίκυ Νάκου, ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς Κώστας Παπαπολυχρονιάδης, ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Δρογκίδης, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσηλευτών Κώστας Μπούμπαρης, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό του Π. Ψωμιάδη Δημήτρης Κοζακίδης, ο επιχειρηματίας Ζανό Απικιάν κ.ά.

Στη β’ περιφέρεια υποψήφιοι θα είναι ο γιατρός Σπύρος Χαϊτίδης, ο επιχειρηματίας Σάκης Δαδάλας και η Τάνια Κυριακίδου, «μετεγγραφή» από το ΛΑΟΣ, με τον οποίο ήταν υποψήφια το 2009. Η Εύη Λάππα, η οποία στις προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφια με τη ΝΔ, έχει κώλυμα εκλογιμότητας και δεν θα συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: