Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ενημέρωση για το κόκκινο σκαθάρι στη Χαλκιδική


Εμείς τα γράφουμε από τον Αύγουστο του 2009 ...
(δείτε εδώ: Στα Μουδανιά ξεραίνονται οι φοίνικες, έφτασε εκεί το κόκκινο σκαθάρι;)
Πάλι καλά που το κατάλαβαν έστω και τώρα! Νωρίς νωρίς...


Ενημερωτική συνάντηση για το Rhynchophorus ferrugineus (κόκκινο σκαθάρι) που προσβάλλει τα φοινικοειδή, πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012.

Επιστήμονες του Τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου παρουσίασαν αναλυτικά στοιχεία για τα φοινικοειδή, το ρυγχοφόρο, το κλάδεμα και τις κοπές των προσβεβλημένων φοινικοειδών καθώς και τις μεθόδους αντιμετώπισης του επιβλαβούς εντόμου που καταστρέφει ολοκληρωτικά τους φοίνικες.

Συγκεκριμένα, αρχικά αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν τη Φυτοϋγειονομική νομοθεσία, τη βιολογία των φοινικοειδών και του κόκκινου σκαθαριού, τα συμπτώματα,
και τους τρόπους διάδοσης. Στη συνέχεια περιγράφηκαν οδηγίες για την εποχή και τον τρόπο κλαδέματος καθώς και λεπτομερείς συστάσεις για την ασφαλή κοπή.

Ακόμη περιγράφηκαν οι μέθοδοι αντιμετώπισης με βιολογικά και χημικά μέσα καθώς και η νομοθεσία που διέπει τα παραπάνω σκευάσματα. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην ασφάλεια κατά την εργασία των φροντιστών των φοινικοειδών από Ιατρό του Τμήματος Υγείας της Π.Ε. Χαλκιδικής ο οποίος αναφέρθηκε την σωστή αντιμετώπιση σε περίπτωση εργασιακών ατυχημάτων. Η παραπάνω ενημέρωση και εκπαίδευση είναι στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης που έχει καταρτίσει και εφαρμόζει η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Γιώργος σε δήλωσή του τόνισε τα παρακάτω: «Θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος για τον περιορισμό του προβλήματος, είναι η ευρεία ενημέρωση του κόσμου, και η προσπάθεια αφύπνισής του με τη λήψη προληπτικών μέτρων στις περιοχές που έχει εμφανιστεί το πρόβλημα (κοπή-ενταφιασμός, ψεκασμοί με εντομοκτόνα, όταν εγκριθούν από το αρμόδιο Υπουργείο ή βιολογικά σκευάσματα και στενή παρακολούθηση των δέντρων για ύποπτα συμπτώματα).

Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συμβάλλουν τόσο οι Δήμοι, όσο και οι τοπικοί φορείς, ειδικά αυτοί που εμπλέκονται στην ευρύτερη τουριστική ‘βιομηχανία’. Από την πλευρά μας θα εφαρμόσουμε πλήρως το σχέδιο δράσης που κατάρτισε η αρμόδια Υπηρεσία μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: