Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Ναυπηγική ζώνη στη Θεσσαλονίκη

Στους στόχους του μνημονίου περιλαμβάνεται και η προσέλκυση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης πλοίων, με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα, για εκτέλεση ναυπηγικών εργασιών.

ΟΛΘ: Μνημόνιο συνεργασίας με τον ΣΕΒΕ

Νέα δυναμική στα ναυτιλιακά δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας επιχειρεί να δώσει το σχέδιο δημιουργίας Ζώνης Ναυπηγικών Εργασιών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης που προωθούν ο ΟΛΘ και ο ΣΕΒΕ

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν χθες μνημόνιο συνεργασίας, με βασικό στόχο τη ναυπήγηση σκαφών υψηλής τεχνολογίας, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και εξοπλισμένα (για παράδειγμα) με σωστικά μέσα, τηλεπικοινωνιακά συστήματα, εξοπλισμό θαλασσίων εξορύξεων και ανελκύσεων.

Στους στόχους του μνημονίου περιλαμβάνεται, επίσης, η προσέλκυση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης πλοίων, με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα, για την εκτέλεση ναυπηγικών εργασιών. Η συνεργασία προβλέπει επίσης τα ακόλουθα:

* Αξιοποίηση των υποδομών και των χερσαίων χώρων του λιμένα Θεσσαλονίκης που βρίσκονται σε αδράνεια.

* Κάλυψη των αναγκών των λιμένων που βρίσκονται στις πόλεις της Βορείου Ελλάδος.

* Αύξηση των υπηρεσιών χερσαίων μεταφορών από και προς το λιμένα Θεσσαλονίκης.

* Αύξηση διακίνησης ξηρών φορτίων.

* Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους.

* Αύξηση της διαμετακόμισης εμπορευμάτων και της εξαγωγικής κίνησης προς τις βαλκανικές χώρες.

* Αύξηση της προσέλευσης επιβατηγών πλοίων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και για τουριστικούς λόγους.

* Παράλληλη με τις ναυπηγικές εργασίες και τα ναυπηγικά επαγγέλματα ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, μέσω της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών (προμήθειες, τροφοδοσίες, υγειονομικές και νομικές υπηρεσίες, ηλεκτρονικές και τηλεπικοινωνιακές ανάγκες κ.λπ.).

Οι δύο φορείς αποφάσισαν ακόμη να συνεργαστούν σε θέματα εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και της ίδιας της ΟΛΘ Α.Ε. Επίσης, τα δύο μέρη θα συνεργαστούν τόσο για τη βελτίωση των υποδομών, του εξοπλισμού και των παρεχόμενων από τον ΟΛΘ λιμενικών υπηρεσιών, καθώς και των υπηρεσιών logistics στους χρήστες του.

Στόχος είναι τόσο η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος όσο και η ανάπτυξη της εξωστρέφειας του ίδιου του λιμανιού, ώστε να ενισχυθεί ο διεθνής του ρόλος, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συντονισμένες δράσεις

Μετά την υπογραφή του μνημονίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε., Στέλιος Αγγελούδης, δήλωσε τα εξής: «Η ΟΛΘ Α.Ε. συνεχίζει να εφαρμόζει και να διευρύνει την πολιτική των συνεργασιών με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης Β. Ελλάδος.

Πεποίθηση της διοίκησης του λιμανιού είναι ότι ο συντονισμός των πρωτοβουλιών και των κινήσεων των φορέων της περιοχής θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην προσπάθεια να δρομολογηθεί η αναπτυξιακή διαδικασία, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, η παραγωγικότητα και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και να ενισχυθεί η απασχόληση».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: