Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Κύπρος: Σαρωτική νίκη της Δεξιάς στις δημοτικές εκλογές


Εξέλεξε τους 26 από τους 38 υποψηφίους δημάρχους που στήριξε

Αλλάζει άρδην ο πολιτικός χάρτης της Κύπρου με την Δεξιά να εμφανίζεται πλέον να κυριαρχεί, αφού στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, πέτυχε να εκλέξει τους 26 από τους 38 υποψηφίους δημάρχους που στήριξε.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) του κ. Νίκου Αναστασιάδη (του μοναδικού σίγουρου υποψηφίου για την κούρσα των προεδρικών εκλογών τον Φεβρουάριο του 2013) διπλασίασε την επιρροή του, κερδίζοντας ταυτόχρονα τον Δήμο Λευκωσίας, τον Δήμο Στροβόλου (από τους μεγαλύτερους δήμους της Κύπρου), ενώ κατέλαβε ένα κάστρο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΕΛ στο Δήμο Λάρνακας. Επιπλέον μετρά ακόμη μία επιτυχία, της ανάδειξης 10 από τους 11 δήμους της επαρχίας (μείζονος) Λευκωσίας.

Το ΑΚΕΛ έχασε το παιχνίδι σε επίπεδο δημαρχιών, αλλά παρά τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες στο κυβερνών κόμμα (φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Λεμεσού_ με καταλογισμό ευθυνών στον Πρόεδρο κ. Δ. Χριστόφια, οικονομική πολιτική κτλ) διατήρησε το εκλογικό του ποσοστό. Ουδείς όμως γνωρίζει σήμερα εάν ο κ. Χριστόφιας θα είναι και πάλι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, αν και πολλοί στη Λευκωσία βλέπουν αυτή την περίπτωση «σχεδόν απίθανη».

Νέος δήμαρχος Λευκωσίας εξελέγη ο νεαρός κ. Κ. Γεωργκάτζης υιός του Πολύκαρπου Γεωργκάτζη και θετός υιός του πρώην Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος στηρίχθηκε κυρίως από το ΔΗΣΥ. Επικράτησε πλήρως έναντι της κυρίας Ελένης Μαύρου (απερχόμενης Δημάρχου), η οποία στηρίχθηκε κυρίως από το ΑΚΕΛ. Η νίκη αυτή έκανε τον κ. Αναστασιάδη να πανηγυρίζει για πλήρη υιοθέτηση της πολιτικής «ενώνουμε τις δυνάμεις μας» και να διακηρύσσει ότι οι πολίτες έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα απαρέσκειας προς την κυβέρνηση.

Το ΑΚΕΛ, που κράτησε από τους μεγάλους δήμους μόνον τη Λεμεσό με την επανεκλογή του κ. Χρίστου ωστόσο επέμεινε να αποσυνδέει τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Παρά τη μεγάλη αποχή που παρουσιάσθηκε (άγγιξε το 30%) η πρώτη ανάγνωση των δημοτικών εκλογών καταδεικνύει ότι ο ΔΗΣΥ κέρδισε στην πρόθεση ψήφου 5%, το ΑΚΕΛ μέτρησε απώλειες της τάξεως του 1%, το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) έχασε 4% σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του 2006, αλλά διατήρησε τις δυνάμεις του σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, ενώ η (σοσιαλιστική) ΕΔΕΚ μετρά ελάχιστες απώλειες.Νίκος Χασαπόπουλος

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: