Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Ενα λεύκωμα για το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας


ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΗ Σ. ΛΑΤΣΗ

Το εκδοτικό πρόγραμμα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση για τα ελληνικά μουσεία γράφει τη δική του ιστορία στον ελλαδικό χώρο και όχι λίγες φορές είναι ένα πολύτιμο εργαλείο. Ο φετινός, εντυπωσιακός, τόμος της σειράς είναι αφιερωμένος στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας και, όπως σημειώνει στο ειασγωγικό της σημείωμα η Μαριάννα Ι. Λάτση, «αφιερώνεται με σεβασμό σε όλους τους αρχαιολόγους που συνέδραμαν στην ανασκαφική προσπάθεια της περιοχής, από την πρώτη περίοδο έως σήμερα, καθώς επίσης και σε όλους όσοι επιμελούνται και φροντίζουν το νέο Μουσείο που από μόνο του είναι άξιο θαυμασμού».

Στην πολυτελή έκδοση παρουσιάζεται συνολικά το αρχαιολογικό έργο στην Πέλλα, στο Αρχοντικό και στην ευρύτερη περιοχή της, όπως είναι έως σήμερα γνωστό από την αρχαιολογική έρευνα, με κείμενα των ανασκαφέων - μελετητών, αλλά κυρίως με πλούσιο φωτογραφικό υλικό υψηλής ποιότητας.

Η συγγραφική ομάδα του τόμου αποτελείται από τους αρχαιολόγους Μαρία Λιλιμπάκη - Ακαμάτη (επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων), Ιωάννη Ακαμάτη (καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ), Αναστασία Χρυσοστόμου (τμηματάρχης Αρχαιολογικών Χώρων, ΙΖ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) και Παύλο Χρυσοστόμου (διευθυντής ΚΘ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων), που έχουν βαθιά επιστημονική γνώση του χώρου της Πέλλας και των ανασκαφών της.

Οι ίδιοι γράφουν για την περιοχή: «Με το αρχαιολογικό έργο που επιτελείται στην πρωτεύουσα των αρχαίων Μακεδόνων και στην περιοχή της, τόσο στον τομέα της έρευνας - μελέτης όσο και σ' αυτόν της προστασίας - συντήρησης και ανάδειξης, η Πέλλα τείνει να αποτελέσει πλέον πρότυπο αρχαιολογικής θέσης, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει μέσα από τους δύο βασικούς και στενά δεμένους μεταξύ τους πυρήνες, τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο, τον πολεοδομικό σχεδιασμό μιας μεγαλούπολης της αρχαιότητας με όλες τις οργανωτικές δομές της, τόσο στη δημόσια όσο και στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της.

Από την άλλη πλευρά, επισκεπτόμενος τις αρχαιολογικές θέσεις και τα μνημεία της περιοχής της Πέλλας, διαπιστώνει την ιστορική συνέχεια της κατοίκησης με ακμάζοντες οικισμούς των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων, που μαρτυρούν τη διαχρονική παρουσία έντονης οικιστικής δραστηριότητας με πολύπλευρη ανάπτυξη και στενές επαφές με το λοιπό ελληνικό χώρο».

Οσον αφορά τα στοιχεία που έρχονται από την ανασκαφική έρευνα της Πέλλας και της περιοχής της, αυτά εμπλουτίζουν συνεχώς την ιστορική και αρχαιολογική γνώση. Είναι στοιχεία σχετικά «με την οργάνωση των κοινωνιών, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις ταφικές πρακτικές, την οικονομική ανάπτυξη, τις παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες του πληθυσμού αυτού του τμήματος του βορειοελλαδικού χώρου στην αρχαιότητα.

Αποκαλυπτικά όλων των παραπάνω είναι τα πλούσια ανασκαφικά ευρήματα του δυτικού νεκροταφείου του Αρχοντικού, ιδίως αυτά της Εποχής του Σιδήρου και των αρχαϊκών χρόνων, τα οποία μαζί με αυτά της Πέλλας που χρονολογούνται σε παλιότερες από την ίδρυση της μακεδονικής πρωτεύουσας εποχές, ανατρέπουν την παλιότερη άποψη της ''απομόνωσης'' των Μακεδόνων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: