Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Σάββας Καλεντερίδης: Η Τουρκία είναι ένα κράτος - συμμορία


Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ

«Η συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς είναι επιβεβλημένη, όμως δεν είναι δυνατόν να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους του γκρίζου παρακράτους της Τουρκίας που είναι ενδεδυμένοι με την προβιά του πολιτικού, του επιχειρηματία,του τραπεζίτη ή του γιατρού»

Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την υπόθεση Οτζαλάν και σήμερα συγγράφει και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο Ινφο-Γνώμων υποστηρίζει ότι η ανασκευαστική δήλωση του πρώην πρωθυπουργού έγινε κατόπιν επιχείρησης του τουρκικού βαθέως κράτους

Συνέντευξη Δήμος Μπακιρτζάκης

Χαρακτηρίζει την Τουρκία ως ένα κράτος – συμμορία και υπερασπίζεται τη θέση του αυτή μέσα από τις γνώσεις και την εμπειρία του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και τα δρώμενα στην ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή της Ανατολής. Ο λόγος για τον Σάββα Καλεντερίδη που συνέδεσε το όνομα του με την υπόθεση Οτζαλάν και σήμερα συγγράφει και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο Ινφο-Γνώμων. Η συνέντευξη με τον Σάββα Καλεντερίδη γίνεται με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, τις οποίες ανασκεύασε μετά το σάλο που προκλήθηκαν σχετικά με τη δράση Τούρκων πρακτόρων. «Η ανασκευαστική δήλωση του Μεσούτ Γιλμάζ έγινε κατόπιν επιχείρησης του τουρκικού βαθέως κράτους», θα πει σχολιάζοντας και απαντώντας στις ερωτήσεις που του τέθηκαν.

Σαν κεραυνός εν αιθρία ήρθαν οι δηλώσεις του Τούρκου πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ, που μάλιστα τις ανασκεύασε.

-Στις 3-4 Νοεμβρίου του 1996 έγινε ένα ατύχημα στο Σουρντούκ. Σε αυτό το ατύχημα είχε σκοτωθεί ο Αμπντουλάχ Τσατλήμ. Στο ίδιο αυτοκίνητο βρισκόταν και ένας διευθυντής ασφάλειας και ένας βουλευτής το κόμματος της Τανσού Τσιλέρ. Ο Αμπντουλάχ Τσατλί ήταν ο εκ των επικεφαλής των παρακρατικών μηχανισμών που ελέγχονταν από το περιβάλλον της Τανσού Τσιλέρ μπλεγμένος και ο ίδιος και οι άνθρωποι του στο εμπόριο ναρκωτικών από την Τουρκία προς την Ευρώπη με ετήσιο τζίρο πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Τότε λοιπόν επειδή ο Μεσούτ Γιλμάζ πρωθυπουργός πλέον θεωρούσε ότι αυτοί οι τζίροι, αυτά τα λεφτά ενδυνάμωναν πολιτικά την Τανσού Τσιλέρ, επιχείρησε να εξαρθρώσει αυτό το κύκλωμα και διέταξε να συνταχθεί έκθεση. Υπάρχει ένα συμβούλιο επιθεωρήσεων που υπάγεται στην τουρκική πρωθυπουργία, τότε ήταν ο Κουτλούς Αλάς επικεφαλής, διέταξε αυτό το συμβούλιο να συντάξει μια έκθεση για την δράση των παρακρατικών μηχανισμών. Όντως μόλις έδωσε την εντολή και αναφέρθηκε σε δράση τέτοιων μηχανισμών, μετά από λίγες μέρες, όντας σε επίσημο ταξίδι στην Βουδαπέστη, δέχθηκε επίθεση από παρακρατικούς, τον γρονθοκόπησαν. Πιστεύω ότι και η ανασκευαστική δήλωση, έγινε κατόπιν μιας τέτοιας επιχείρησης του τουρκικού βαθέως κράτους εναντίον του Μεσούτ Γιλμάζ.

Εκβιάστηκε όπως εκβιάζεται και ο δημοσιογράφος;

-Δεν εκβιάστηκε, απειλήθηκε και επειδή ο άνθρωπος θέλει να ζήσει και να επιβιώσει, διότι πολιτικά δεν υπάρχει, νομίζω ότι αναγκάστηκε βλέποντας ότι δημιουργήθηκε ένα τεράστιο θέμα. Όλοι εμείς οι οποίοι χαρακτηριζόμασταν συνομοσιολόγοι, ακραίοι, από διάφορους κύκλους, αποδεικνύεται τώρα με τη δήλωση του Μεσούτ Γιλμάζ ότι οι κραυγές αγωνίας που βγάζαμε τόσα χρόνια είναι αλήθεια.


Πολιτικοί και εκπρόσωποι κομμάτων στη χώρα μας κάνουν δηλώσεις με τις οποίες ζητούν αποζημιώσεις.

-Για όλους όσους προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, να ρίξουν μια ματιά στο λήμμα υποκρισία – υποκριτές στο λεξικό, θα είναι πολύ διδακτικό για όλους. Θα έλεγα ότι τα ΜΜΕ, αλλά και τα πολιτικά κόμματα, άσχετα με τις αθλιότητες που έκαναν στο παρελθόν, σωστά κάνουν τις ανακοινώσεις που κάνουν τώρα, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Δεν πιστεύω όμως ότι θα έχουμε πολιτικό ή διπλωματικό αποτέλεσμα. Πιστεύω παρόλα αυτά ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η δήλωση του Μεσούτ Γιλμάζ και ένα τεράστιο εθνικό όφελος, γιατί ενημερώθηκε και συνειδητοποίησε η ελληνική κοινή γνώμη ότι τελικά αυτό που όλοι φοβόταν να πιστέψουν είναι μια μεγάλη αλήθεια. Ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος – συμμορία και ας με συγχωρέσουν τα αδέλφια μας οι μουσουλμάνοι της Θράκης που πιθανόν πικραίνονται από αυτά που λέω, όμως η αλήθεια και γι’ αυτούς λυτρώνει.

Μιλάμε για ένα κράτος συμμορία που διέπραξε γενοκτονίες, συνεχίζει να διαπράττει γενοκτονίες και θα έλεγα ότι αυτές τις δράσεις συνεχίζει να τις κάνει και στη Βαγδάτη και στη Δαμασκό και στις άλλες πόλεις της Συρίας. Πρόσφατα συνελήφθησαν τέσσερις σωματοφύλακες του αντιπροέδρου του Ιράκ για δολοφονίες πολιτικών – στρατιωτικών και αστυνομικών στελεχών του Ιράκ, οι οποίοι δήλωσαν στην κάμερα ότι εκπαιδεύτηκαν στην Τουρκία γι’ αυτή τη δράση. Επίσης συνελήφθησαν 49 πράκτορες, άνθρωποι της Τουρκίας στη Συρία, γιατί συμμετείχαν ως συντονιστές, αλλά και ως φυσικά πρόσωπα στις επιχειρήσεις ανατροπής, σε παρακρατική δράση στη Συρία. Μιλάμε για ένα κράτος το οποίο δίνει βάση στη λειτουργία μυστικών υπηρεσιών, παρακρατικών και παραστρατιωτικών οργανώσεων και θα έλεγα αυτοί που συναγελάζονται με το άντρο της παρακρατικής δράσης στη Θράκη που είναι το τουρκικό προξενείο, έστω και αν έχουν αγνές προθέσεις – αναφέρομαι στα αδέλφια μας τους μουσουλμάνους της Θράκης, πιστεύω ότι με βάσει αυτές τις αποκαλύψεις θα πρέπει να ξανασκεφτούν με ποιους συναγελάζονται και ποιών όργανα γίνονται. Μιλάμε για ένα κράτος το οποίο διακινεί εδώ και δεκαετίες το 70% της ηρωίνης με την οποία δηλητηριάζονται οι νέοι της Ευρώπης.

Η συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς και με τους τούρκους είναι επιβεβλημένη, όμως δεν είναι δυνατόν να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους του γκρίζου παρακράτους της Τουρκίας που είναι ενδεδυμένοι με την προβιά του πολιτικού, με του επιχειρηματία, του τραπεζίτη ή του γιατρού. Η Τουρκία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει είτε την οικονομική της ευρωστία που είναι γεγονός ότι έχει, είτε την πίστη, για να ασκήσει δια των μουσουλμάνων της Ελλάδος που είναι θύματα αυτής της πολιτικής και όργανα, επιρροή στη Θράκη, στη Ρόδο, στην Κω και στο σύνολο της επικράτειας.

Η οικονομική ενεργοποίηση σε μια χώρα πρέπει να γίνεται με σεβασμό των παραδόσεων και των νόμων της άλλης χώρας και ασφαλώς και η χώρα που δραστηριοποιείται οικονομικά έχει και κάποια πολιτικά οφέλη. Όμως σκοπός είναι η οικονομική συνεργασία και οικονομική δραστηριοποίηση και αυτό ότι έρχεται ως παρελκόμενο είναι καλοδεχούμενο και από την μια και από την άλλη πλευρά. Όταν όμως γίνεται στοχευμένα μόνον για να γίνει πράξη το όραμα του νεοοθωμανισμού τότε στην ουσία χτίζουμε πύργους στην άμμο, αυτά όλα θα καταρρεύσουν κάποια στιγμή και θα φέρουν και πόνο σε αυτούς που εμπλέκονται.

Πηγή: Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: