Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Σφυροκοπούν το «χαράτσι» στο ΣτΕ

Βασιλική Κόκκαλη

Δεν είναι τέλος, είναι νέος φόρος”, το βασικό επιχείρημα

Με βασικό επιχείρημα ότι το «χαράτσι» στα ακίνητα – που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ - δεν αποτελεί ειδικό τέλος αλλά νέο φόρο, κάτι που αντίκειται σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων αλλά και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύει την ιδιοκτησία, σύλλογοι, ενώσεις, σωματεία και ιδιοκτήτες ακινήτων θα ζητήσουν σήμερα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας να το ακυρώσει. 

Στην Ολομέλεια θα συζητηθούν οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί από το Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι»,
ιδιοκτήτες ακινήτων, κά. με τις οποίες ζητείται η ακύρωση της από 10.10.2011 απόφασης του υπουργού Οικονομικών η οποία επιβάλλει το «χαράτσι» στα ακίνητα.  Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας η σύμβουλος Επικρατείας κυρία Ευαγγελία Νίκα θα αναπτύξει τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων κατά του ειδικού τέλους. Δεν λάβει, ωστόσο, θέση επί των όσων επικαλούνται στις προσφυγές τους.

Να σημειωθεί ότι σήμερα Παρασκευή στην  Ολομέλεια του ΣτΕ δεν θα συζητηθούν όλες οι προσφυγές για το «χαράτσι», στα ακίνητα αλλά κάποιες από αυτές. Εκτός από το Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», και ιδιοκτήτες ακινήτων, προσφυγές για την ακύρωση του τέλους έχουν καταθέσει η ΑΔΕΔΥ, ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, Καλαμάτας, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, κ.ά.

Νέα προσφυγή

Στο ΣτΕ κατατέθηκε μια ακόμη προσφυγή  για την ακύρωση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών στα διατηρητέα κτίρια. Την προσφυγή κατέθεσαν 17 ιδιοκτήτες ακινήτων, μεταξύ αυτών και δικηγόροι. Υποστηρίζουν ότι στην επίμαχη υπουργική απόφαση προβλέπει ότι τα διατηρητέα απαλλάσσονται από το «χαράτσι» μόνο εφόσον είναι κενά, δεν επιφέρουν εισόδημα και δεν ιδιοκατοικούνται.

Όμως, η πρόβλεψη αυτή, σύμφωνα με τους 17, διευκολύνει την εγκατάλειψη και πάντως τη μη τακτική συντήρηση κτιρίων που έχουν ενταχθεί στην κατηγορία των διατηρητέων, με αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων. Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν οι 17, «τιμωρούνται οι επιμελείς κύριοι ή νομείς τους, που τα κατοικούν, τα φροντίζουν και τα συντηρούν, ως στοιχεία της εθνικής μας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, με επιπλέον φορολογικό βάρος, αντί να ενθαρρύνονται προς την κατεύθυνση της διάσωσης και συντήρησής τους».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: