Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Νευροκόπι: Σε απόγνωση οι παραγωγοί πατάτας

Μανώλης Γασπαράκης

Το 70% της παραγωγής παραμένει αδιάθετο

Το 70% της παραγωγής πατάτας παραμένει στα αζήτητα, με πάνω από 70.000 τόνους να μην μπορούν να βγουν στην ελληνική αγορά, προκαλώντας την έντονη ανησυχία των παραγωγών του Νευροκοπίου καθώς βλέπουν τους κόπους μιας χρονιάς να πηγαίνουν στράφι.

Το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχει μονοκαλλιέργεια, δηλαδή καλλιεργούνται μόνο πατάτες, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην τοπική κοινωνία.

Όπως είπε στο protothema.gr ο δήμαρχος Νευροκοπίου Μελέτης Μαυρίδης, την ελληνική αγορά κατακλύζουν πατάτες εισαγωγής, κυρίως από Γερμανία και Γαλλία,
οι οποίες έρχονται στην τιμή των 9 λεπτών το κιλό και βαπτίζονται ως ελληνικές και σε πολλές περιπτώσεις ως πατάτες παραγωγής Νευροκοπίου!

Η τιμή πώλησης της τοπικής πατάτας από τον παραγωγό έχει πέσει στα 12-15 λεπτά το κιλό, με το κόστος παραγωγής να είναι στα 25 λεπτά αλλά να φτάνει στα ράφια των αθηναϊκών σούπερ μάρκετ στην τιμή των 90 λεπτών. Συνεπώς προτιμάται η αντίστοιχη γαλλική η οποία φαίνεται να έχει επιδότηση από το γαλλικό κράτος, δικαιολογώντας έτσι τη χαμηλή της τιμή.

Ο δήμαρχος Νευροκοπίου Μελέτης Μαυρίδης μαζί με άλλους τοπικούς φορείς, θα έχουν αύριο συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη για το θέμα που έχει προκύψει, με πιθανές λύσεις τη διάθεση μεγάλης ποσότητας στο 4ο σώμα στρατού στη Ξάνθη, σε νοσοκομεία αλλά και μέσω κοινοτικών προγραμμάτων τροφίμων σε απόρους.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: