Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Θεσσαλονίκη: «Φρένο» στα έργα της Νέας Παραλίας


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Η αδράνεια των υπηρεσιών, η κακή οργάνωση και η γραφειοκρατία συνεχίζoυν να «σκοτώνουν» κάθε προσπάθεια απορρόφησης των πολύτιμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που, αντί να πέφτουν στην αγορά, η οποία στενάζει από την έλλειψη ρευστού και βουλιάζει στην κρίση, μένουν στα... αζήτητα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του έργου της ανάπλασης της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, όπου ο ανάδοχος έφτασε στο σημείο να έχει εδραιώσει νομικό δικαίωμα να διακόψει τις εργασίες, επειδή προχωρά πιο γρήγορα από τις... πιστώσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Σιδηροδρομικά Εργα ΑΤΕ», Δημήτρη Παπανικολάου, τα έργα στη Νέα Παραλία άρχισαν τον προηγούμενο Αύγουστο και μέχρι σήμερα έχει εκτελεστεί φυσικό αντικείμενο ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ. «Τα έργα προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Σκεφτείτε ότι βάσει της σύμβασης οφείλουμε να παραδώσουμε το σύνολο της ανάπλασης το Νοέμβριο του 2013 και πιστεύουμε πως θα έχουμε τελειώσει ένα χρόνο νωρίτερα, απελευθερώνοντας έτσι την παραλία και αποδίδοντάς τη στους Θεσσαλονικείς με τη νέα μορφή της. Ομως οι πληρωμές δίνονται με το σταγονόμετρο. Ολοι λένε για τα ευρωπαϊκά κονδύλια και πως πρέπει να απορροφηθούν το γρηγορότερο γιατί αποτελούν κινητήριο μοχλό της οικονομίας, αλλά τελικά δεν κάνουμε τίποτα γι' αυτό. Τα έργα γίνονται, τα χρήματα υπάρχουν, αλλά οι πληρωμές καθυστερούν δραματικά», είπε ο κ. Παπανικολάου.

Πληρωμές

Στους μήνες που αναπτύχθηκε το εργοτάξιο και προχώρησαν οι εργασίες έγινε μία πληρωμή ύψους 450.000 ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους έχει προβλεφθεί να δοθούν άλλα περίπου 250.000 ευρώ. Το σύνολο των 800.000 ευρώ απέχει πολύ από τα 2 εκατ. ευρώ που είναι ήδη εκτελεσμένα, σύμφωνα με τον ανάδοχο. Επόμενη πληρωμή πριν από το Μάρτιο του 2012 δεν προβλέπεται και συνεπώς οι επιλογές που έχει η εταιρία είναι είτε να συνεχίσει τις εργασίες κανονικά χωρίς όμως να υπάρχουν πληρωμές, είτε να σταματήσει τις εργασίες και να καθυστερήσει το έργο.

Ο κ. Παπανικολάου υποστηρίζει ότι «τα έργα γίνονται και γίνονται με γοργούς ρυθμούς, όπως θα απαιτούσε κάθε λογικός άνθρωπος, αλλά δεν έχουν φροντίσει να έχουν τα χρήματα και να μας τα δώσουν. Το τραγικό είναι ότι τα χρήματα υπάρχουν και περιμένουν για να εκταμιευτούν. Αντιλαμβάνεστε ότι εμείς έχουμε 50 εργαζόμενους στο έργο και κάτι πρέπει να κάνουμε.

Ο διακανονισμός που έγινε αποδείχτηκε ότι δεν ήταν σωστός. Προβλέφθηκαν πληρωμές 800.000 ευρώ, ενώ συμβατικά προβλέπονταν 8 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο έργο για φέτος. Εχουμε ένα εργοτάξιο σε πλήρη ανάπτυξη. Αν σταματήσουμε, τι θα κάνω με τους 50 εργαζόμενους; Θα τους σταματήσω από τη δουλειά και θα ψάχνω να τους ξαναβρώ όταν υπάρχουν κονδύλια; Είναι δυνατόν να υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια, να μας παρακαλάνε να τα πάρουμε, να μπορούμε και να μην το κάνουμε;».

Το έργο είναι δυνατό να ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο, παρότι συμβατικά προβλέπεται ολοκλήρωση σε 2,5. Ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, πιστώσεις 8 εκατ. ευρώ για το έργο από το ΕΣΠΑ, μόνο για φέτος. Ομως εγκρίθηκαν 800.000, ήδη μεταβιβάστηκαν περίπου 728.000 ευρώ και απομένουν μέχρι το τέλος του έτους άλλα 72.000 ευρώ. «Το σύνολο των 800.000 ευρώ θα δοθεί στον ανάδοχο ώς το τέλος του έτους, όμως περισσότερα δεν μπορούν να εκταμιευτούν, όπως μας ενημέρωσαν. Νέες πληρωμές θα πρέπει να γίνουν από τον επόμενο Μάρτιο», τόνισαν στελέχη του δήμου.

Από Μάρτιο

Αυτό επιβεβαίωσαν στον «Α» και στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής (ΕΔΑ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι η αρμόδια αρχή για την εκτέλεση του ΕΣΠΑ στην περιοχή. Το ερώτημα είναι: γιατί εγκρίθηκαν 800.000 ευρώ ως πληρωμές για το έργο το 2011; Οπως τόνισαν στελέχη της ΕΔΑ, «το όριο των πιστώσεων ήταν για φέτος πολύ μειωμένο. Πέρασε από τη Βουλή όμως και ψηφίστηκε και δεν υπάρχει δυνατότητα να ξεπεράσουμε το συγκεκριμένο όριο. Για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα στην Κεντρική Μακεδονία προβλέφθηκαν περίπου 80 εκατ. ευρώ για το 2011.

Από αυτά κατανεμήθηκαν 800.000 ευρώ στο έργο της Νέας Παραλίας. Δεν μπορούμε να υπερβούμε αυτό το ποσό. Δεν έχουμε πλέον τη δυνατότητα να βάλουμε κι άλλες πιστώσεις στο συγκεκριμένο έργο μέσα στο τρέχον έτος. Φροντίζουμε να εκτελούνται όλα τα έργα και να πληρώνονται. Το όριο των πληρωμών που εγκρίνονται περνά από τη Βουλή. Τροποποιήσεις στην κατανομή του συνολικού ποσού για την Κεντρική Μακεδονία μπορούμε να κάνουμε και να δώσουμε περισσότερα χρήματα σε έργα που προχωρούν, σε βάρος άλλων που δεν υλοποιούνται και δεν έχουν απορρόφηση. Ομως δεν μπορούμε να υπερβούμε ανά έτος το προβλεπόμενο συνολικό ποσό, το οποίο εγκρίνεται από τη Βουλή».

Η επόμενη έγκριση για τα κονδύλια του 2012 θα γίνει τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Γι' αυτό και δεν μπορεί να γίνει πληρωμή και εκταμίευση επιπλέον ποσών μέχρι το Μάρτιο στο συγκεκριμένο έργο. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι επιμέτρηση από τους αρμόδιους του δήμου στις εκτελεσθείσες εργασίες, ώστε να υπάρχει ένα υπόβαθρο διεκδίκησης επιπλέον χρημάτων για το επόμενο έτος. Εφόσον οι υπηρεσίες βεβαιώσουν ότι έχουν ολοκληρωθεί εργασίες ύψους 2 εκατ. ευρώ θα προϋπολογιστούν και τα έργα του 2012 και θα ζητηθεί εκταμίευση ακόμη μεγαλύτερου ποσού για το επόμενο έτος.

Στην ουσία είναι σαν να λένε στον εργολάβο να μη βιαστεί να ολοκληρώσει το έργο. Διότι σε περίπτωση που πραγματοποιήσει την... απειλή του και ολοκληρώσει την ανάπλαση ένα χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο όριο, τότε θα πρέπει συνολικά να δοθούν από το ΕΣΠΑ 20,5 εκατομμύρια ευρώ... Τόσα είναι τα χρήματα που προβλέπονται από τη σύμβαση για τις συγκεκριμένες εργασίες και με την προσθήκη των πληρωμών σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 22,014 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: